Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problematická existence Židů? K článku blogera Josefa Komárka

Bloger Josef Komárek napsal článek, který upoutá už svým nadpisem: „Problematická existence Židů v Levantě stále budí rozruch“ (iDNES, 25/5). Podstatná je první část titulku. Dává tušit obsah autorova pojednání.

 

Kdykoliv se komukoliv v historii zachtělo nějaké antisemitské akce, předcházela tomu proklamace o „problematické existenci Židů“ tam či onde. Jednou je to Levanta, jindy to byl „životní prostor“ nacistů (Německo, dobyté a spřátelené země), v dalších případech zase jiná místa. Namátkou připomeňme vypovězení/vyhnání Židů z Paříže 1182, celé Francie opakovaně 1322, 1359, 1394, ze Španělska 1492, z Čech 1744 za Marie Terezie. Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

 

Josef Komárek cudně hovoří o problematické existenci Židů  v Levantě. Jak rafinované! Kdyby totiž psal o problematické existenci Židů  v Zemi izraelské, působilo by to absurdně. Asi jako  problematická existence Čechů v českých zemích. Do očí bijící nesmysl, který nesmyslem nebyl snad jen pro Hitlera a spol.

 

Komárkův titulek má ale ještě jeden problematický aspekt. Levanta je termín pro část Blízkého východu. Nejde o jednoznačně vymezenou oblast, ale chybu neuděláme, když do něj zahrneme Izrael a Teritoria (Judea, Samaří, Pásmo Gazy – na některých funguje Palestinskoarabská autonomie), Jordánsko, Sýrii a Libanon. Izrael a Teritoria, dnes s výjimkou Pásma Gazy, můžeme označit souhrnným názvem Země izraelská (Eretz Yisrael). Nebo také původním označením Palestina, ve smyslu území, které bylo svěřeno do mandátní správy Velké Británii Společností národů a návazně OSN. Alfou a omegou mandátní správy byla realizace Balfourovy deklarace, tedy zřízení národní domoviny židovského lidu v Palestině. Tedy v Zemi izraelské.

 

Uvádím to proto, že Židé nemají zájem žít „v Levantě“, ale v Zemi izraelské. Dodejme s hlavním městem Jeruzalémem. Důvodů pro to je víc než dost – historických, politických,  duchovních. Titulek Komárkova článku ovšem (záměrně?) vyvolává dojem, že Židé snad chtějí žít v celé Levantě, kde jako by nemají co pohledávat. Vlastně ne „jako by“. Nehorázná je Komárkova (opět rafinovaná) věta:

 

  • A nezaujatý cynik by mohl klidně prohlásit, že vlastně Židé nemají v Levantě co pohledávat.  Ale co, natlačili se tam a usadili, a už je to hotová věc.

 

Troufnu si tvrdit, že tím „nezaujatým cynikem“ je samotný Josef Komárek. Navíc naplněný falší zrozenou z protižidovské nenávisti Píše o Levantě, ale myslí Zemi izraelskou. Židé se tam prý „natlačili a usadili“.

 

Taková formulace mě osobně uráží. Vysvětlím proč. Nejsem Žid, ale potomek evangelických Čechů, kteří se po Bílé hoře museli uchýlit ve snaze zachovat si svoji víru do protestantského zahraničí. Po druhé světové válce se můj otec s dědečkem a babičkou vrátili do staré vlasti (já jsem se narodil už v Československu). Považoval bych za nehoráznost, kdyby kdokoli tvrdil, že se můj otec se svými rodiči do pravlasti Čechů „natlačili a usadili se v ní“, a tak se s tím holt musíme smířit. Přesně stejný proces prožili Židé, Judejci, potomci starověkého izraelského národa. V historii museli ze známých důvodů svoji vlast opustit, určitou (velmi dlouhou) dobu žili v diaspoře, zachovali si svoji židovskou identitu a v příznivém čase se do své vlasti, Země izraelské vrátili. (Byla za tím gigantická práce v rámci sionistického hnutí.)

 

Tvrzení, že Židé se do Země izraelské „natlačili a usadili se v ní“ je antisemitská urážka. Veřejně se proti ní ohrazuji.

 

Josef Komárek jde ovšem ještě dál. Vyjadřuje (zase rafinovaně) podporu protiizraelskému terorismu. Opět cituji:

 

  • A tak to palestinští Arabové prohráli a dnes se mohou jen bezmocně vztekat. Takže někteří z nich se stali teroristy. S tím už nikdo nic nenadělá. Nehledám v tom nic ušlechtilého ani zločinného, to se v dějinách stává.

 

Všimněme si: Autor protiizraelský teror omlouvá slovy „to se v dějinách stává“ (analogicky by mohl – netvrdím, že to dělá – omlouvat i holocaust a jakékoli další protižidovské zlo), dokonce v něm „nehledá nic zločinného“ (ale ani ušlechtilého, abych byl objektivní), což je ovšem zásadní problém, protože teror je jedním z vrcholů zločinného jednání. Zásadně se ovšem mýlí v tom, že s terorem „nikdo nic nenadělá“. Že je terorismu nutné čelit? Pro něco takového není zřejmě v jeho úvahách místo. Proč také. Když už se tam Židé "natlačili", tak ať si užijí – i to lze číst mezi řádky.

 

Zabývat se všemi polopravdami, účelovými tvrzeními a vyslovenými argumentačnímu fauly nemá smysl – nemám na to čas a přesáhlo by to rozumný rozsah tohoto článku. A tak jen k jedné lži. Autor tvrdí:

 

  • Po první světové válce, během které si Arabové dělali oprávněné naděje na osamostatnění ve všech zemích, bylo Balfourovou deklarací Židům povoleno se usazovat  v pobřežním pruhu mandátu

 

Nikoli. Balfourova deklarace říká:

 

  • Vláda Jeho Veličenstva je příznivě nakloněna zřízení  národní domoviny v Palestině pro židovský lid  a vynaloží veškeré úsilí, aby dosažení tohoto cíle usnadnila … (His Majesty’s Government view with favour the establishment  in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavors to facilitate the achievement of this object … )

 

Tedy: žádný pobřežní pruh mandátu. Celé území mandátu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 25.5.2020 19:46 | karma článku: 28,05 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Téma Palestina: Svět žije v klamu

V klamu a bludu. A arabská propaganda ve věci Palestiny vítězí na celé čáře. V čem je problém? Už v samotném názvosloví.

22.5.2024 v 22:13 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Svět dnes: Teror se vyplácí

Nejen že terorističtí gauneři útočící v Izraeli na nevinné civilisty dostávají od šéfa Palestinskoarabské samosprávy (PA) pravidelnou finanční odměnu, a když už ne oni, tak jejich rodiny.

22.5.2024 v 12:40 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Nebetyčná nehoráznost Mezinárodního trestního soudu

Přesněji jeho hlavní prokurátora Karima Khana, který se po mém soudu dopustil jako právník fatální chyby. Položil rovnítko mezi agresora a jeho oběť a tím totálně znevěrohodnil principy spravedlnosti.

20.5.2024 v 22:27 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Izrael: Válka v Gaze a boj ve vládě

Hlavní zprávou izraelských serverů v sobotu 18. května byl obsah vystoupení ministra válečného kabinetu Bennyho Gantze. Ten předložil Netanjahuovi šest bodů a termín pro jejich uvedení v život.

20.5.2024 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

K havárii vrtulníku s pohlaváry íránského totalitního režimu

Když jsem v neděli 19. května před půlnocí hledal v íránských médiích podrobnosti týkající se této záležitosti (nenašel jsem nic, vše bylo potvrzeno až v pondělí ráno), narazil jsem na jedno „kouzelné“ přiznání.

20.5.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4837
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal