Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezidentem upravená modlitba aneb O smíření i nesmíření

V neděli 27. 9. večer začíná v Izraeli a v celém židovském světě Yom Kipur. Největší svátek judaistického náboženství. Den smíření. Čas pro sebeusebrání, ztišení, modlitbu, zpytování svědomí, pokání, půst.  

 

O den dříve, v sobotu od večera do půlnoci, zažil Izrael pravý opak. Masivní demonstrace proti premiéru Netanjahuovi. Největší v hlavním městě Jeruzalémě, v Tel Avivu a Cesareji (kde je premiérovo soukromé sídlo). Stovky, tisíce lidí na relativně malém prostoru.

 

Jak je to možné, když od páteční 14. hodiny místního času platí v celé zemi přísná karanténní uzávěra, která drasticky omezuje hromadné venkovní akce (viz obr. 1), jak demonstrace, tak náboženská setkání, na dvacet osob v jedné skupině (s náležitými rozestupy)? Protože k omezením demonstrací a náboženských shromáždění (modliteb) nestihl parlament přijmou patřičnou legislativu (opozice připravila na 4 tisíce pozměňovacích návrhů – tak má vypadat účinná zdržovací taktika, kdyby se některá zahraniční sněmovna chtěla inspirovat).

 

... obr. 1/Web listu Jerusalem Post informuje o nových pravidlech shromažďování ve venkovním prostoru po zavedení zpřísněné karantény. 20 osob pro občanská i náboženská shromáždění (netýká se svátku Yom Kipur)

 

Politici Likud chtěli obejít parlament a vyhlásit nouzové opatření (z logického důvodů: boj proti pandemii), ovšem část velké koalice (Modrobílí: Bojujeme s koronavirem, ne proti demonstracím a modlitbám) se postavila proti. Navíc generální prokurátor Mandelblit upozornil, že něco takového by bylo protiústavní.

 

Platila tedy „stará pravidla“ pro veřejná shromáždění: policie neřešila počet, ale pouze dodržování roušek a rozestupů, což je ovšem při množství několika tisíc lidí nanejvýš problematické. Docházelo ke konfliktům, Times of Israel psal ještě v sobotu večer o pěti zatčených, rozdávaly se pokuty. Největší demonstrace byla v Jeruzalémě u rezidence předsedy vlády, organizátoři uvádějí číslo až 16 tisíc.

 

Likud ovšem úsilí o omezení venkovních akci, ať už politických či náboženských, nevzdává a hned v úterý po svátku Yom Kipur hodlá téma v parlamentu znovu otevřít.

 

Jsme tedy svědky jakési izraelské verze Milionu chvilek pro demokracii. Podobně jako v ČR, i tam se demonstruje proti premiérovi, který nemá dle orgánů činných v trestním řízení čistý štít a spoustu másla na hlavě. Těmi, kdo spoluorganizují protesty nejsou ovšem „Chvilkaři“, ale facebookové Hnutí černé vlajky. Protestních skupin je ovšem víc, podle Times of Israel osm. Chtějí, aby trestně stíhaný premiér odstoupil – a pak snad bude líp. Myslí si, že Netanjahu vede domácí politiku tak, aby vyhovovala jemu a jeho osobním potřebám (např. omezení demonstrací), což on označil jako absurdní.

 

•  ZÁBĚR Z DEMONSTRAVE PROTI PREMIÉROVI V JERUZALÉMĚ 26. ZÁŘÍ 2020. V POPŘEDÍ AKTIVISTKA HNUTÍ ČERNÁ VLAJKA./ZDE

 

Názor protestujících vyjádřil jeden z nich takto:

 

  • Koronavirus je nebezpečný, ale diktatura je nebezpečnější. Budeme v souladu s omezeními i nadále demonstrovat. Nevzdáme to.

 

Zdá se, že klid po svátcích nenastane a izraelská společnost navzdory covidovému prokletí bude i nadále prožívat spíše nesmíření než smíření. Jak už to v životě chodí, svátky pominou, vše se vrátí do starých kolejí a lidé budou čelit novým výzvám dne a reagovat na ně podle svého založení.

 

Osobně, vzhledem k tom, jak se covid šíří a co prostí lidé proti tomu mohou dělat, považuji shromažďování občanů, i kdyby bylo vedeno sebeušlechtilejšími úmysly, za krajně nezodpovědné, ba odsouzeníhodné. Je to v mých očích hazard. Už proto, že koronavirus je oním největším nebezpečím, neboť dle mého nejhlubšího přesvědčení Izraeli žádná diktatura v pravém významu toho slova nehrozí. Ani netanjahuovská, ani žádná jiná. Vystavovat společnost riziku kvůli chiméře, že Netanjahu chce snad pod pláštíkem boje proti pandemii diktaturu je pošetilost. Ostatně, jako realista si dovolím tvrdit, že o Netanjahuově osudu, pokud jde o jeho trestní kauzy, se nerozhodne (a nesmí rozhodnout) na jeruzalémské Balfourově ulici (rezidence předsedy vlády), ale v síni nezávislé izraelské justice.

 

SLOVO PREZIDENTA

Jako vždy moudrý izraelský prezident  Reuven Rivlin  nabídl před zahájením Dne smíření společnosti jiné poselství. Ve svátečním proslovu mimo jiné řekl:

 

Pandemie koronaviru a její oběti mě přiměly přemýšlet o těch, kdo přišli o život, o neviditelném andělu smrti, který dělá svou strašlivou práci, když bere životy v izolovaných pokojích emergency oddělení, aniž by se tam rodiny mohly rozloučit posledními doteky, držet se za ruce, pohladit po tváři.

 

Řekl, že všem těmto drahým lidem, těm tisícům obětí se rozhodl věnovat modlitbu a zapálit svíci na jejich památku.

 

Pak uvedl upravenou verzi modlitby Yizkor, která připomíná  zemřelé a je v synagogách pronášena čtyřikrát ročně během důležitých svátků, včetně Dne smíření:

 

 

  • Nechť Bůh pamatuje a nechť lid Izraele pamatuje na duše těch Izraelců, kteří letos přišli o život kvůli koronaviru. Vzpomeňme na průkopníky a zakladatele, přeživší holocaustu, imigrantské veterány, bojovníky a budovatele, studenty Tóry a ctitele Páně, Židy a Araby, staré i mladé. Všichni byli milovaní, každý někoho z nich znal, všichni měli jména a tváře …

 

Tolik alespoň úvod prezidentem upravené modlitby v situaci, která nás vede k pokoře – a měla by vést také  k odpovědnosti a úctě k sobě samým i všem bližním okolo nás. Je požehnaný národ, který má takového prezidenta.

 

PS: V neděli 27. září 18 minut před 10. hodinou SELČ dosáhl v Izraeli počet obětí koronaviru čísla 1441. Všem věnuje autor tohoto článku symbolickou svíci a vzpomínku. A ovšem také těm, kdo zemřeli na tuto metlu naší doby i nás a na celém světě.

 

(Pixabay)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 27.9.2020 10:40 | karma článku: 13,43 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal