Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické dozvuky vraždy novináře – a jeho prapodivný úsudek

Mučení a bestiální vražda saúdského novináře Jamala Kashoggiho na konzulátu v Istanbulu, z níž se normálnímu člověku zvedá žaludek, nemá jen lidskou – to především -, ale také politickou dimenzi.

 

Saúdové tím jako slon v porcelánu poškodili, co mohli. Říká se – bylo to horší než zločin, byla to chyba. Tento bonmot plně platí i pro tento případ.

 

Na mocenské šachovnici blízkovýchodního regionu vidíme několik „barikád“; tu nejvýznamnější, vedle konfliktu Izrael versus Palestinská autonomie, představuje konfliktu Teherán vesus Rijád. Protože Írán je vnímán jako megahrozba také Izraelem, pak podle pravidla nepřítel mého nepřítele je mým přítelem je zde prostor pro bezpečnostní spolupráci mezi Jeruzalémem a Rijádem. Samozřejmě jde o spolupráci tajnou.

 

Naději skýtalo také to, že faktický vládce saúdské monarchie, korunní princ Mohammed bin Salman (MbS), jevil se ve vztahu k Izraeli jako ne takový fanatik: před časem, bylo to v dubnu 2018, v rozhovoru pro US časopis The Atlantic přiznal nejen palestinským Arabům, ale také Izraelcům právo na vlastní zemi:

... inkriminovaná část interview Jeffreyho Goldberga s MbS v časopise The Atlantic ze dne 2. dubna 2018 (Saudi Crown Prince: Iran's Supreme Leader 'Makes Hitler Look Good'). V modře vyznačené větě princ uznává právo na vlastní zemi jak Palestincům, tak Izraelcům.

 

To je důležitý první krok.

 

Úděsná a současně idiotská  vražda Khashoggiho, jakož i téměř hurvínkovské pokusy o její zamaskování, lži, mlžení a do nebe volající  pokrytectví (král Salman a MbS přijali v úterý 23/10 pozůstalé po zlikvidovaném novináři (fotoodkaz níže) – to vše zdiskreditovalo jak monarchii, tak korunního prince, o němž se má stále více za to, že o tomto svinstvu věděl (nemohl nevědět). Případně, že je v tom přímo namočen.

 

Zajímavou analýzu z pera Raphaela Ahrena přinesl v úterý 23/10 server Times of Israel (Khashoggi disliked Israel, but his brutal murder puts Jerusalem in tough spot). Přiznává, že Izrael Saúdskou Arábii potřebuje v boji s íránskou hrozbou, ovšem po tom, co se stalo, musí být obezřetný, aby nakonec sám nepůsobil jako „mluvčí“ režimu, který vraždí novináře.

 

Ahren dovozuje, že Američané a Izraelci doufali, že údajný „proizraelský“ postoj MbS by mohl pomoci přimět palestinské Araby ke kompromisům, nezbytným pro pokrok v mírovém procesu. Ovšem nynější úpadek mezinárodního postavení Rijádu ohrožuje jeho roli jako silné regionální mocnosti.

 

Dan Shapiro, bývalý US ambasador v Izraeli, k tomu v článku dodává, že žádná jiná země nemůže nahradit Saúdskou Arábii v regionální antiíránské koalici, leč MbS se ukázal být jako osoba krajně lehkomyslná, impulzivní a nedůvěryhodná.

 

Shapiro, který nyní působí jako analytik v telavivském Institute for National Security, k tomu dodává, že Khashoggiho hrůzná vražda a probíhající lži o ní jsou posledním sérií špatných rozhodnutí korunního prince, k nimž patří bombardování Jemenu bez ohledu na z civilní oběti, izolace Kataru, zadržování libanonského premiéra Saada Haririho při jeho návštěvě monarchie, diplomatická válka s Kanadou kvůli lidský právům a zatýkání disidentů.

 

Exvelvyslanec soudí, že přesto by USA neměly přerušit své vztahy s královstvím, neboť hraje zásadní roli v úsilí Ameriky o oslabení Íránu. Nicméně dokud nedojde ke změně saúdského vedení nebo alespoň ke změně stylu saúdského vedení, bude schopnost země hrát tuto roli významně oslabena.

 

Dalším aspektem věci jsou ambice Turecka. Není pochyb o tom, že udělá vše pro to, aby nynějšího problému Rijádu využilo k pokusu samo se postavit do role lídra sunnitských Arabů. Tím hůř pro Izrael, který nemá zájem, aby pozice Saúdské Arábie byla oslabena, ať už ve prospěch Rijádu nebo Ankary. (Z toho je zřejmé, jak ohromnou škodu Saúdové svým slaboduchým nápadem zlikvidovat Khashoggiho způsobili, dodávám já.)

 

Shapiro uzavírá: Je zřejmé, že aféra Khashoggi oslabila hlavní pilíř izraelské strategické koncepce na Blízkém východě, a to takovým způsobem, že Izrael nemá jak to napravit. Politické škody byly způsobeny proto, že v Saúdské Arábii máme takové vedení, jaké tam máme - bohužel nespolehlivé

 

Pokud jde o samotného Khashoggiho, Ahrenova analýza připomíná, že ani on to se sympatiemi k Izraeli nikterak nepřeháněl. Ba naopak. O míře jeho úsudku a znalosti dějin svědčí tweet z roku 2015 (obr. níže), v němž píše, že Židé nemají v Palestině žádnou historii, a proto si vymysleli Zeď nářků, což je prý stavba z mamlúckého období. Podobně se vyjádřil i k hrobce izraelského praotce Josefa v Náblusu, kterou si zabrali po roce 1967.

 

... post na Twitteru Jamala Khashoggiho, v němž tvrdí to, co je uvedeno výše.

 

Při vší úctě – je šokující, jak mohou být někteří renomovaní muslimové hloupí. A Khashoggi renomovaný byl, vždyť přispíval do neméně renomovaných novin The Washington Post. Přesto, pokud jde o Židy a jejich pravlast, zveřejnil kolosální nesmysl. Budiž mu odpuštěno.

FOTOODKAZ 

Na snímku saúdský panovník Salman (vpravo) a MbS (vpravo za ním) kondolují členům Khashoggiho rodiny, vlevo syn zavražděného novináře Salah. (Zdroj: Times of Israel). Pro zobrazení klikněte ZDE 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 24.10.2018 8:00 | karma článku: 21,99 | přečteno: 1149x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Finsko: Jeden z nejabsurdnějších soudních procesů naší doby bude pokračovat

Jak také může vypadat respekt k náboženské svobodě můžeme sledovat na pokračování nesmyslného justičního cirkusu, který už několik let probíhá v jedné zemi svobodného světa.

20.4.2024 v 23:07 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Dotaz pro blogerku R. Kielbergerovou

Zmíněná autorka publikovala na svém blogu 19. dubna článek „Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?“.

20.4.2024 v 19:21 | Karma: 3,83 | Přečteno: 51x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na diskusní příspěvek pana Milana Štastného (Doplněno)

Zveřejněn byl 20.dubna 2024 v 11:25 SELČ pod mým článkem z 19. dubna (“Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna“).

20.4.2024 v 14:20 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna

Blogerka Radka Kielbergerová v závěru svého článku (údajně jednoho z posledních na serveru iDNES) z 18. dubna 2024 prozradila, že požádala šéfadministrátora Patrika Bangu, aby mě vrátil na hlavní stránku.

19.4.2024 v 20:32 | Karma: 5,82 | Přečteno: 99x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 4813
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal