Pojďte s námi do mešity (podruhé)

• Opravdově věřící lidé to dilema dobře znají. Jaký zaujmout postoj k něčemu, o čem se v Bibli nepíše, neb to ve starověku neexistovalo. Může křesťan kouřit tabák, nebo je to hřích?

Podobným otázkám jsou vystaveni i muslimové. Jak se ukázalo při nedávném výkladu jednoho klerika v jeruzalémské mešitě Al Aksá, jdou stoupenci Alláha a jeho Proroka do detailu i v záležitostech, které se lidem mimo svět islámu zdají být jasné – a hlavně nemají na první pohled co dělat s náboženstvím, ale s něčím docela jiným. Třeba s elementární lidskou slušností.

 

Šejk Khaled Al Maghrabi (E) promluvil na téma Hesla a manželky. Řeč je o heslech (passwords) v mobilech, na Facebooku a vůbec na internetu.

 

Jak to funguje normálně, víme každý z vlastní praxe. Tam, kde je k účtu požadováno heslo, má každý své a je otázka kompromisu (vzájemné důvěry) mezi manželi, zda si ho navzájem sdělí či nikoli. Žádný „právní“ či jiný nárok na heslo partnera není.

 

Dokonce jsem v jednom ženském televizním pořadu zaznamenal názor, že pokud muž „filcuje“ mobil své ženy (a snad to ona dáma myslela i obráceně), je to dostatečný důvod k rozchodu (rozvodu). Oponenti mohou samozřejmě namítnout, že když někdo žije ctnostně, nemá co skrývat a tudíž si mobil nepotřebuje“zaheslovávat“ či v případě účtu na sociálních sítích před partnerem heslo tajit. Jenomže život není ani černobílý, ani přímočarý, že ...

 

V islámu na tuto záležitost nahlížejí poněkud jinak.

 

Šejk Al Maghrabi naslouchajícím věřícím pravil, že v případě, že žena vlastní mobil, používá heslo a to odmítne maželovi sdělit, jedná se o porušení islámského práva. To je pro lidi na Západě sdělení šokující. Nabízí se otázka, zda platí i zásada, že když manžel odmítne své ženě sdělit přístupové heslo do svého mobilu (Facebooku apod.), zda jde také o porušení islámského práva. O ničem takovém ovšem pan klerik v mešitě Al Aksá nehovořil.

 

Nyní několik ukázek z tohoto kázání, které 16. prosince zveřejnila televize monitorovací organizace MEMRI.

.

Zbývá otázka: na základě čeho (je oprávněn to požadovat), když  tvůrci vytvořili sociální  sítě tak, že fungují podle přesně opačné logiky a v Koránu o tom není ani slovo. Jediná možná odpověď: může se tak dít pouze na základě nerovnoprávného postavení ženy vůči svému muži, tedy na základě jisté formy diskriminace. Zde jenom připomenu první větu prvního článku Všeobecné deklarace lidských práv: Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Pokud je s něčím islám v pojetí kleriků jako je Al Maghrabi a spol. v rozporu, pak právě s tímto.

 

P. S.: Teď je řada na českých muslimech, aby názor šejka Al Maghrabiho  buď obhájili, nebo veřejně odmítli.

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 22.12.2014 13:52 | karma článku: 31,28 | přečteno: 1702x