Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bible versus věda? Nikoli. Bible a věda

Pravidelně dostávám na gmailový účet newslettery izraelského ministerstva zahraničí. Ten poslední [1], datován je 2. května, stojí za širší publicitu.

Jako přítel Izraele a současně člověk chovající nejvyšší respekt k Bibli čelím celý život námitkám, že biblický záznam je z historického hlediska nedůvěryhodný, že jde z velké části o legendy, dokonce o nepravdivé zkazky. A tak podobně. Takový pohled člověka zamrzí zejména tehdy, zastávají-li ho vysokoškolsky vzdělaní teologové a duchovní křesťanských církví. Smutné je to o to víc, že na základě zpochybnění biblického textu upírají Židům právo na vlastní domovinu v biblické Zaslíbené zemi jejich největší nepřátelé a sympatizanti.

Mezi vědou a Biblí nemusí být nutně rozpor. Naopak, věda může biblický záznam, pokud jde o historické údaje (přičemž platí, že Bible není primárně dějepisná kniha), smysluplně doplňovat. Příkladem budiž nejnovější výzkum provedený ve spolupráci Izraelského památkového úřadu, Telavivské univerzity a Weizmanova vědeckého institutu. Trval bezmála deset let a zaměřen byl na přesné datování nálezů z doby Prvního (Šalomounova) chrámu, který byl podle Bible postaven ve starověkém izraelském hlavním městě Jeruzalémě (v 10. století př. n. l.). O věrohodnosti studie netřeba pochybovat, neboť byla 29. dubna 2024 publikována pod názvem „Radiocarbon chronology of Iron Age Jerusalem reveals calibration offsets and architectural developments“v jednom z nejrenomovanějších světových vědeckých magazínů, sborníku Národní akademie věd Spojených států PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Využity byly nejmodernější poznatky zpřesňující radiokarbonové datování (metodu „C-14“).

Než se seznámíme s tím nejpodstatnějším z nové studie, musím ozřejmit základní historický údaj, který nemusí být všeobecně známý. První staroizraelská monarchie byla zpočátku jednotná, rozkládala se na celém území Země izraelské. Po smrti třetího panovníka Šalomouna došlo (asi roku 930 př. n. l.) k rozdělení: na severu vzniklo Izraelské království, jehož hlavním městem bylo po většinu doby jeho existence Samaří. Severní monarchie byla vyvrácena Asyřany v roce 722 př. n. l. Na jihu zůstalo teritoriálně menší Judské království s hlavním městem Jeruzalémem a Prvním chrámem. Tento samostatný státní útvar byl vyvrácen Babylóňany v roce 586 př. n. l.

Jaké tedy jsou zásadní výstupy nového výzkumu? Již v 10. století př. n. l. – v době panování Davida, druhého krále nerozdělené monarchie – probíhala v Jeruzalémě rozsáhlá stavební činnost. V 9. století př. n. l. – v době krále Joase, sedmého panovníka Judského království, a možná už před ním, se Jeruzalém (jeho starověká část – Davidovo město) rozšířil víc na západ k hoře Sionu. Městské hradby odkryté v Davidově městě nebyly postavena za dnů 12. judského krále Ezechiáše v rámci příprav na asyrské obléhání, jak se dosud soudilo, ale nespíš už v době 9. judského panovníka Uziáše, a to po velkém zemětřesení, které Jeruzalém za jeho vlády postihlo.

Tato přírodní katastrofa je jednak vědecky potvrzena a mimoto se o ní píše v Bibli. Hned na dvou místech. (1.) „Slova Amosova, (kterýž byl mezi pastýři) z Tekoa, kteráž viděl o Izraelovi za dnů Uziáše krále judského, a za dnů Jeroboáma syna Joasova, krále izraelského, dvě léta před zemětřesením.“ (Kniha proroka Amose, 1. kapitola)

(2.) „I budete utíkati před údolím hor; nebo dosáhne údolí hor až k Azal. Budete, pravím, utíkati, jako jste utíkali před zemětřesením za dnů Uziáše krále judského…“(Kniha proroka Zachariáše, 14. kapitola)

Výzkum je založen na více než stovce vzorků analyzovaných radiokarbonovou metodou datování; odebrány byly ve čtyřech oblastech Národního parku Davidovo město, konkrétně na východních a západních svazích areálu. Mezi vzorky byla starověká hroznová semena, datlové pecky nebo kostry netopýrů. Výzkum vrhl nové světlo do dlouhotrvající odborné debaty zahrnující otázku o charakteru a rozloze Jeruzaléma za králů Davida a Šalomouna (sjednocená monarchie). Výsledek: v uvedeném období bylo v Jeruzalémě rozsáhlé staroizraelské osídlení.

Newsletter cituje jednoho z účastníků výzkumu, profesora Yuvala Gadota z Telavivské univerzity. Podle jeho vyjádření spojovala dosud většina vědců urbanistickou expanzi Jeruzaléma západním směrem s obdobím vlády judského krále krále Ezechiáše (přelom 8. a 7. století př. n. l.), a to v souvislosti s migrační vlnou ze severního Izraelského království po jeho pádu (asi 722 př. n. l.) Nový výzkum se ale přiklání k názoru, že k rozšíření Jeruzaléma směrem k hoře Sion došlo o sto let dříve, za vlády Joase (sedmý judský král) v důsledku demografického růstu v judské monarchii a upevnění politického a ekonomického systému.

Z výzkumu dále vyplývá, že také pozůstatky jeruzalémských hradeb odkryté na východních svazích

Davidova města jsou starší, než se dosud soudilo. Dr. Joe Uziel z Izraelského památkového úřadu vysvětluje: „Po celá desetiletí se předpokládalo, že hradby postavil judský král Ezechiáš, ale nyní je jasné, že pocházejí z dob krále Uziáše, jak je naznačeno v Bibli.“ V Druhé knize Paralipomenon, 26. kapitole čteme: „Uziáš vystavěl v Jeruzalémě věže, a to nad Nárožní branou, nad Údolní branou a při rohu hradeb, a opevnil je.“ Dr. Uziel dodal, že hradby ve východní části Davidova města byly postaveny po velkém zemětřesení jako součást výstavby města. Město od postavení hradeb rostlo a prosperovalo až do zničení Babylóňany (586 př. n. l.)

Popsaný výzkum umožnil udělat si lepší obraz o Jeruzalému v době Judského království. Jak patrno, údaje uvedené v Bibli nikterak nezpochybňuje ani nepopírá, pouze v jistých aspektech upřesňuje.

Můj dovětek. Celou věc je možné interpretovat ještě jinak. Politicky. Vedou-li odborníci vážnou debatu o tom, jestli ta či ona v Bibli uvedená stavba byla vybudována za toho či onoho judského panovníka, rovněž v Bibli jmenovaného, pak vyznívají komicky nároky na Zemi izraelskou od těch, jejichž náboženství vzniklo o půldruhého tisíciletí později.

[1]

https://www.gov.il/en/pages/new-study-sheds-light-on-events-mentioned-in-the-bible-2-may-2024

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 2.5.2024 22:20 | karma článku: 0 | přečteno: 22x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Gaza: Jiný pohled na genocidu

Valí se to na nás ze všech stran: Izrael páchá v Pásmu Gazy genocidu. Jen málo prostoru ale dostávají odborníci schopní tento nesmysl kvalifikovaně vyvrátit.

18.5.2024 v 16:33 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 4831
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal