Nekamenujme ministryni Černochovou. Snažme se jí porozumět

Na první pohled působí ta slova přehnaně, až hystericky. Vystupme z OSN! Jistěže k ničemu takovému nedojde. Někdy je ale důležité ne to, co politik řekl, ale proč to řekl.

 

Pochopil jsem slova Jany Černochové tak, že je třeba se zastavit a nad fungováním Spojených národů vážně zamyslet. Sám mám s touto organizaci problém trvající desetiletí. Příkladů lze uvést bezpočet, jedním z vrcholů protiizraelské kampaně byla skandální rezoluce Valného shromáždění OSN č. 3373 přijatá 10. listopadu 1975, která označila židovské národní hnutí sionismus jako formu rasismu a rasové diskriminace. Tato antisemitská nehoráznost, důsledek muslimskými zeměmi vedené protiizraelské kampaně po Jomkipurské válce 1973, patří mezi nejtemnější skvrny na štítu OSN. Nic na tom nemění ani skutečnost, že rezoluce byla 16. prosince 1991 zrušena.

 

Nemohu nebýt osobní: tato rezoluce se mě hluboce dotkla. Několik let předtím jsem se jako teenager seznámil s tím, co je to sionismus a okamžitě mi bylo jasné, že budu s tímto hnutím sympatizovat, že se stanu sionistou, i když nejsem Žid. A najednou jsem se ze zpráv dozvěděl, že jsem rasista a podporovatel rasové diskriminace. Blesk z čistého nebe. Nikdy jsem se s tím nesmířil.

 

Později, když jsem se podrobně seznamoval s historií arabsko-izraelského konfliktu, dospěl jsem k závěru, že OSN totálně selhala v úkolu, který před ni historie postavila. Ačkoli to byla ona, kdo v konečném důsledku rozhodl o rozdělení Palestiny, což umožnilo vyhlásit nezávislý stát židovského lidu, tedy konečný cíl sionistického hnutí, tak po napadení tohoto státu vojenskými formacemi okolních arabských zemí neudělala nic, nebo velice málo, aby mu vojensky pomohla a silou prosadila vlastní návrh. Izrael musel svoji nezávislost uhájit sám, jistěže díky individuální zahraniční pomoci, přičemž ta československá byla klíčová, a to takříkajíc OSN navzdory. Světová organizace se zmohla nanejvýš na zbrojní embargo: vůči státu bránícímu se agresi to bylo vrcholně nemorální.

 

Toto zjištění pro mě bylo důvodem, abych k OSN přistupoval v dalších desetiletích s krajní nedůvěrou a nezbytným odstupem.

 

Že na svém postoji nemám co měnit, potvrdila rezoluce Valného shromáždění OSN z 27. října letošního roku. Týká se humanitárního příměří v Pásmu Gazy. Bohužel se stalo něco, co má charakter „poslední kapky“. Světová organizace odmítla do textu rezoluce zakomponovat klíčový bod – označení agresora, tedy viníka současné války, kterým je teroristické hnutí Hamas. Není pochyb o tom, že kdyby válku začal bezdůvodným vpádem do Pásma Gazy Izrael, jako agresor by byl samozřejmě a mimo sebemenší pochybnost označen. Když ale jde o agresora z arabského tábora, pak to kupodivu nejde. Jakými metry pak poměřuje OSN obě strany konfliktu? Jiný, příznivější, má pro brutálního agresora, jiný, extrémně přísný, pro jeho oběť. K čemu pak jsou takové Spojené národy?

 

Patrně nějak podobně uvažovala ministryně Černochová, když psala své příspěvky na síti X. Šla ještě dál: proč bychom v takové organizaci měli být? Bez ohledu na další souvislosti nepostrádá taková otázka logiku. Když budeme mít v ČR policii okatě stranící zločincům a šikanující jejich oběti, k čemu takový sbor potřebujeme?

 

Jana Černochová v dodatečném příspěvku na toto téma v neděli 29. října brilantně obhájila svůj postoj. Nebudu ho citovat celý, odkaz připojuji níže, pouze poslední odstavec:

 

„Šoa je zpátky a nesmíme zase mlčet. Častokrát jsem si říkala, jak mohl svět nevěřit hrůzám koncentračních táborů a proč to tak dlouho trvalo, než přeživší vězněné na konci války někdo osvobodil. V tyto dny jsem bohužel pochopila, že o to možná vůbec nešlo, protože část společnosti se zřejmě Židů zbavit chtěla. Antisemitismus hluboce prorostl do celého světa, OSN nevyjímaje. Věří se teroristům, ale nevěří se zemi, která na Blízkém východě dlouhé roky chrání naší západní civilizaci zadek. Absurdní svět. A je pro mě zcela nepochopitelné, že nikdo nevolá po zásadní reformě organizace, která se dávno proměnila z Mírotvůrce pouze v Kladivo na Izrael. Smutné a vymstí se nám to.“

 

Za sebe říkám: rozumím a podepisuji. A opakuji: samozřejmě že ČR z OSN hned zítra neodejde. Neodejde nikdy. Dál bude členem spolku, který je po bezmála osmi desetiletích karikaturou sebe sama. A nepodaří se jej ani reformovat, na to příliš je zpolitizovaný. Takže co? Když už na nefunkčnost OSN upozorní česká ministryně obrany, byť poněkud emotivně, alespoň bychom se měli snažit ji pochopit. A nestydět se říci nahlas, že má vlastně pravdu.

Odkaz na příspěvek Jany Černochové na síti X:

https://twitter.com/jana_cernochova/status/1718553829975711860

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 29.10.2023 21:56 | karma článku: 9,98 | přečteno: 127x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci aneb Rešerše

Vzhledem k obvinění ze strany některých blogerů a diskutujících na blogu DNES, že jsem posedlý blogerem Karel Trčálkem, trpím vůči němu obsesí, provozuji stalking a tak podobně, zpracoval jsem tzv. retrospektivní rešerši.

26.6.2024 v 8:32 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

EURO: Trochu jiný pohled na německou reprezentaci

Jmenovitě na dva její hráče, kteří jsou na současném evropském fotbalovém šampionátu součástí národního výběru.

23.6.2024 v 16:14 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Válka v Gaze: Padl syn olympijského medailisty

Trhá nám to srdce. Přátelům Izraele. Prakticky každý den přicházejí zprávy o padlých vojácích v Pásmu Gazy.

22.6.2024 v 22:32 | Karma: 0 | Přečteno: 15x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Jak zpolitizovat víčko na láhvi

Stala se hrozná věc. Americká firma PepsiCo změnila před několika měsíci logo svého nejvýznamnějšího produktu – Pepsi Coly. A bylo zle.

21.6.2024 v 21:35 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Fotbal: Válka v Gaze a evropské klubové soutěže 2024/2025

Ve středu 19. června 2024 proběhlo ve švýcarském Nyonu, sídle organizace UEFA, losování 2. předkola Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy pro nadcházející sezonu.

20.6.2024 v 20:44 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Juchelka byl zvolen místopředsedou Sněmovny, nahradil Dostálovou

26. června 2024

Aktualizujeme Aleš Juchelka z hnutí ANO byl zvolen novým místopředsedou Sněmovny. Nahradí ve funkci Kláru...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  14:55

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Soud podmíněně zastavil stíhání místostarosty Šumperka kvůli dotačnímu podvodu

26. června 2024  14:54

Krajský soud v Olomouci podmíněně zastavil trestní stíhání místostarosty Šumperka Karla Hoška...

Při sporu s jiným mužem omylem zabil dítě, soud uložil narkomanovi 17 let

26. června 2024  13:09,  aktualizováno  14:48

Ústecký krajský soud poslal na 17 let do vězení Michala Pokutu, jenž loni v Mostě při konfliktu s...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 4867
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 824x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium, od května 2024 přejmenovaném na Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal