Názory syna spoluzakladatele Hamasu

V pondělí 3. června 2024 se konala v New Yorku výroční konference izraelských novin The Jerusalem Post.

Na aktuální témata hovořili významní hosté, mezi nimi prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder, bývalý americký viceprezident Mike Pence, starostové New Yorku a Jeruzaléma Eric Adams a Moše Lion a celá řada dalších politiků, novinářů, byznysmenů a umělců. Nechyběli příbuzní těch, kdo byli 7. října 2023 uneseni nebo zavražděni Hamasem při jeho brutálním vpádu na jih Izraele.

Z mého pohledu mimořádně pozoruhodným řečníkem byl Mosab Hassan Júsuf, což není nikdo jiný než syn jednoho ze zakladatelů Hamasu, šejcha Hassan Júsufa (toho času v izraelském vězení). Syn známý pod přezdívkou Zelený princ je také bývalý terorista, který ale přešel na druhou stranu. Spolupracoval s izraelskou vnitřní bezpečnostní službou Šin Bet a později se přestěhoval do Kalifornie (2007). Ještě v Izraeli přijal křesťanství a když pak žil v San Diegu, připojil se k baptistickému sboru Barabbas Road Church. Jeho otec se ho zřekl a považuje ho za zrádce.

Júsuf mladší na konferenci řekl, že existence Palestiny je závislá na zničení Izraele. „Pokud existuje nějaká definice Palestiny, pak znamená neexistenci Izraele.“ Položil řečnické otázky: „Co je to Palestina? Etnická skupina? Náboženství? Odlišný jazyk? Mají svoje písmo? Jsou národem? Byli státem? Nic z toho. Co je tedy Palestina? Jaký je její smyl?“

Zelený princ je odpůrcem dvoustátního řešení, jehož součástí by byl palestinský stát vedený současnou Palestinskou samosprávou. Soudí, že „ti, kdo prosazují dvoustátní řešení buď chtějí, aby Izrael přestal existovat, nebo si této existenční hrozby nejsou vědomi“. Podle jeho názoru je Palestinská autonomie ještě větší hrozbou než Hamas. Účastníkům konference řekl, že to, co nazval „globálním chaosem“ řídí Palestinská samospráva, to je Organizace pro osvobození Palestiny, nikoli propaganda Hamasu. „Jsou to ti, kdo sedí v Ramalláhu a prostřednictvím svých ambasád platí obhájce své věci po celém světě – to oni bojují proti Izraeli a jeho legitimitě.“

Júsuf je přesvědčen, že Palestinská autonomie vyrostla ze stejného teroru jako Hamas nebo jakákoli jiná skupina, která má své ideové kořeny v Muslimském bratrstvu. Takto byl vychován i Jásir Arafat, bývalý předseda Organizace pro osvobození Palestiny, která se stala základem Palestinské autonomie. „Byl jsem u toho, když poskytl mému otci oprávnění, aby během druhé intifády organizoval bombové útoky na tržištích, autobusech, na plážích.“ Posluchačům řekl, že muslimové věří tomu, že Alláh nenávidí židovský národ a proč by tedy jeho stoupenci měli být proti víře toho, k němuž se pětkrát denně modlí? „To je důvod, proč je na sociálních sítích tolik propagandy proti židovskému státu. Když to lidé vidí tisíckrát denně, začnou tomu věřit.“

Dodal, že stovky milionů muslimů za hranicemi Ameriky „chtějí, abychom byli mrtví“. Varuje, že pokud nebudeme proti islámu bojovat, bude svět v nebezpečí. „Máme velký problém, musíme se probudit. Pokud budeme existenční hrozbu nadále ignorovat nebo dokonce popírat, budeme jí čelit tak jako tak, ale bude už pozdě.“ (Člověk si mimoděk vzpomene na obludné problémy, které mají některá západoevropská města s početnou muslimskou komunitou; problémy, které se Evropanům stále více vymykají z rukou.)

Júsufova závěrečná myšlenka v tomto článku. Domnívá se, že umožnit Palestinské samosprávě vládnout v palestinském státě by znamenalo zničení Izraele. „Zítra jim dáte východní Jeruzalém a oni budou chtít jako další krok Jeruzalém západní. Když jim dáte území vně linie příměří z roku 1967, budou chtít víc, celou zemi (celou historickou Palestinu).

Možná nemusíme souhlasit se vším, co Zelený princ říká. Například, že do izraelské armády by měli nastoupit Arabové a těm by měla být svěřena kontrola Západního břehu. V tom základním má ale pravdu: vytvoření palestinského státu není způsob, jak dosáhnout v oblasti trvalého míru.

Volně podle The Jerusalem Postu:

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-805014

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 6.6.2024 22:09 | karma článku: 0 | přečteno: 27x