Na okraj útoku na egyptské kopty (Doplněno)

Markéta Šichtařová v pátek (26/5) na svém blogu napsala, že když se vraždilo v Bataclanu, byly profily na sociálních sítích zahalené barvách francouzské trikolóry. A když se vraždilo před pár dny v Manchesteru – nic.

Dovolím si doplnit. Kolikrát se halily profily na sociálních sítích do izraelských národních barev, když arabští teroristé (tzv. Palestinci) vraždili Izraelce – bombami, noži a kameny? Nemluvě o teroristické vraždění jinde ve světě. Třeba v Africe nebo v Rusku. Budou se snad profily na sociálních sítích ve velkém halit do egyptských barev po pátečním teroristickém útoku na křesťany jedoucí navštívit klášter sv. Samuela Vyznavače v guvernorátoru El Minya?

 

Ne, primárně o těchto gestech to skutečně není. O to víc zamrzí, že jsme i v této nepodstatnosti svědky dvojího metru. Někdo je víc v kurzu, někdo méně, někdo vůbec. A někde se dokonce věci mají tak, že finančně jsou podporování ti, kdo finančně podporují teroristy. Podporovaní nikoli režimy sponzorujícími terorismus, ale svobodným světem, jehož elity (řečeno výrazem Petra Robejška) mají plná ústa boje proti teroristickému zlu, ale zastavit penězovod do Ramalláhu ochotni nejsou. Anebo alespoň přitlačit na Abbáse, aby s touto zvrácenou praxi přestal.

 

Jenomže: může to Abbás udělat, aniž by se vystavil politické sebevraždě? Pokud ne, musíme se ptát, k čemu všechny ty proklamace o boji proti terorismu vlastně jsou?

 

To všechno musím znovu připomenout, máme-li před očima krvavý poslední májový pátek v Egyptě, další z řady tragédií namířených proti tamním křesťanům, jejichž aktéři mají jedno společné: jsou to barbaři vyznávající víru v Alláha a jeho Proroka.

 

Neméně děsivé je ovšem zjištění, že do zástupu těch, kdo vyjádřili Egyptu soustrast a útok odsoudili se zařadili sami teroristé. Jmenovitě představitelé Hizballáhu v Libanonu a Hamasu v Pásmu Gazy. Hamas, jehož lidé vraždí Izraelce a oslavují každý protiizraelský teroristický útok spáchaný někým jiným, má tu nebetyčnou opovážlivost připojit se k civilizovaným zemím ve vyjádření účasti. Nepřekonatelné chucpe.

 

Páteční útok na kopty nemůže nevyvolat obavy také v České republice. Jistěže z turistického pohledu. Je Egypt bezpečný? Nemůže se něco takové stát i nám? Tedy že autobus jedoucí z letiště nebo na výlet zastaví teroristé a zahájí palbu? Tyto otázky visí ve vzduchu, stoprocentní bezpečnost zaručit nelze. Dlužno ovšem dodat, že nikde ve světě. Oč je bezpečnější Manchester, Paříž, Berlín, Nice než Hurghada, Safaga nebo Marsa Alam? Evropa není bezpečnější – taková je realita druhé dekády 21. století.

... cíl, k němuž egyptští křesťané nedojeli. Klášter sv. Samuela Vyznavače. (Zdroj: Web Tour Egypt.)

 

... mapa k události v Egyptě zveřejněná na webu BBC.

 

... pohled na místo tragédie. V popředí dva koptští mniši. Široko daleko pustá, nechráněná (typická egyptská) krajina. Lákadlo pro teroristy, služebníky smrti a zla. (Zdroj: Ahramonline.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 26.5.2017 19:45 | karma článku: 31,85 | přečteno: 1053x