Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na okraj ortodoxních Velikonoc

Letos připadá Velikonoční neděle v některých pravoslavných a starobylých orientálních církvích na 5. května. Týká se to také Koptské ortodoxní církve.

Při té příležitosti zaslal egyptský prezident Sisi koptskému papeži Tawadrosu II. pozdrav [1], v němž mimo jiné znovu zdůraznil „pevnou národní jednotu a pouto bratrství a lásky mezi obyvateli Egypta – muslimy a křesťany“.

Oficiálně tato proklamace jistě platí, Koptská církev a egyptský stát mají na nejvyšší úrovni za nynějšího režimu velice dobré vztahy. Ovšem docela jinak se toto „pouto bratrství a lásky“ projevuje na úrovni „dolních 100 milionů“.

Nejnovějším smutným příkladem budiž dění, kterého jsme byli svědky v egyptské provincii Mínja (leží jižně od Káhiry). Referoval o něm irský server „Church in Chains“ [2]. Scénář je obvykle stejný: muslimští obyvatelé dané lokality útočí z nějakého důvodu na (nejen koptské) křesťany. V případech, o nichž píšu, muslimským fanatikům vadilo, že křesťané obdrželi od úřadů povolení ke stavbě svých svatostánků. Tradiční ukázka „tolerance“ věřících v Alláha.

V posledním dubnové týdnu došlo k útokům hned na dvou místech. Nejprve se 23. dubna odehrál protikřesťanský atak ve vesnici Al Fawakher (asi 250 km jižně od Káhiry), o tři dny později ve vesnici Al Koum Al Ahmar v téže provincii. Během prvního útoku byli křesťané napadeni kameny a došlo k zapálení jejich obydlí a obchodů. Muslimové své řádění, jak je dnes také obvyklé, sdíleli na sociálních sítích, přičemž videozáběry doplnili oslavnými písněmi. Vskutku bratské soužití. Řádění ukončil až příjezd policie a hasičů, jakož i zástupců provincie. Jak ale uvádím níže, bylo to poněkud se zpožděním.

DRUHÝ ÚTOK

K němu došlo po pátečních muslimských modlitbách 26. dubna ve vesnici Al Koum Al Ahmar. (Také klasika, kterou známe i odjinud. Nejprve v mešitě vzývají Alláha a pak se titíž lidé, jako mávnutím kouzelného proutku proměnění, vydají do ulic páchat zlo.) Muslimové se jali napadat domy a jiný majetek křesťanů. „Překvapená“ (k tomu viz informaci níže) policie potřebovala ke zvládnutí nepokojů posily ze sousedních města a vesnic, aby jí pomohly situaci zvládnout.

A důvod tohoto drsného projevu nepřátelství? Dvoutisícová komunita evangelikálních křesťanů obdržela oficiální povolení ke stavbě modlitebny. A to „tolerantním“ muslimům stačilo.

Server Church in Chains s trpkostí připomíná, že pronásledování křesťanů v oblasti Horního Egypta přetrvává navzdory kampani prezidenta Sisiho a tamních úřadů proti extremismu a jejich podpoře křesťanské komunity. Alláhovi extrémisté často útočí na následovníky Krista už při pouhém podezření, že chtějí postavit nebo dokonce opravit svoji církevní budovu. Muslimové totiž stále uvažují „po staru“. V Egyptě bylo po celá desetiletí téměř nemožné nebo extrémně komplikované získat povolení ke stavbě nových kostelů či opravě stávajících. Politika státu se změnila až v roce 2016 s novou legislativou týkající se církevních staveb. Uvádí se, že od té doby bylo požádáno o stavební povolení v případě 3730 kostelů a budov sloužících pro církevní účely, přičemž kladně bylo vyřízeno téměř 85 procent žádostí. A s tím se fanatičtí muslimové (kým asi naočkovaní?) zjevně odmítají smířit.

DALO SE ÚTOKŮM ZABRÁNIT?

Podle informací, které přinesl 3. května server Christian Today [3] téměř jistě ano.
Z reportu lidskoprávní organizace „Egypt Initiative for Personal Rights“ (EIPR) vyplývá, že duchovní z Koptské pravoslavné církve informovali úřady čtyři dny před prvním útokem, že nepřátelství vůči křesťanům vygradovalo k bodu zlomu. Už 20. dubna zaútočili muslimové ve vesnici Al Fawakher na tři křesťanské domy Molotovovými koktejly; šlo o reakci na fámu, že v domě jednoho kopta se budou konat bohoslužby. Bohužel bezpečnostní síly nezareagovaly, ačkoli informace o napětí a sektářském podněcování v oblasti byly známy. Umírnění muslimové ve vesnici (ne všichni vyznavači Alláha jsou nenávistní fanatici) varovali své křesťanské přátele, že útok jistě přijde a arcidiecéze Mínja požádala úřady o pomoc, ale marně. Večer kolem 22:30 se objevily ve vesnici Al Fawakher davy skandující islamistická hesla a někteří jednotlivci stříleli do vzduchu. Pak začaly útoky na domy koptů; ke slovu přišly cihly a kameny, později zápalné láhve. Domy, které nebyly spáleny, fanatici vyrabovali. Fyzicky napadli také několik žen, naštěstí ne vážně.

Podobně řádili o tři dny později i ve vesnici Al Koum Al Ahmar po pátečních modlitbách. Ačkoli není známo, zda kazatelé v mešitách podněcovali k útoku, jisté je, že poté, co muslimové mešity opustili, začali se shromažďovat a skandovat protikřesťanská hesla. Početný dav procházel křesťanskou částí vesnice a kameny rozbíjel okna a dveře. Pak se přemístil na pozemek vyčleněný pro stavbu evangelikální modlitebny, kde zničil uskladněný materiál a poškodil tři automobily.

Server Christian Today k tomu dodává, že evangelikální sbor koupil pozemek pro vybudování modlitebny v roce 2000, ale povolení dostal až v minulém roce (!). Nedosti na tom, protestující muslimové i tak brání výstavbě. V Al Fawakheru ani okolních vesnicích není žádný křesťanský svatostánek; nejbližší kostel je vzdálen hodinu jízdy autem. Čtyřiceti křesťanským rodinám slouží tzv. putující kněží, kteří pořádají bohoslužebná setkání v jejich domovech. Ve vesnici Al Koum Al Ahmar mají sice koptové kostel, ale nestojí tam zadní žádná modlitebna, v níž by se mohli scházet evangelikálové.

Podle serveru Christian Today došla iniciativa EIPR k závěru, že útoky ve zmíněných vesnicích neměly být pro úřady a tamní policii žádným překvapením; nešlo o jev individuální nebo náhodný jak často slýcháme. K podobnému násilí majícímu zabránit stavbě křesťanských budov došlo už v minulosti. Jde tedy o předvídatelné události, kterým bylo možné zabránit. Stačilo, aby příslušné instituce chránily práva občanů svobodně projevovat svoji víru a účastnit se náboženských obřadů. Nikoli toto právo všemožně, zejména byrokraticky, omezovat.

Za zmínku také stojí, že navzdory dobrým vztahům mezi vedením státu a přestavenými Koptské církve se Egypt v letošním žebříčku* 50 zemí, sestavených podle míry útlaku, umístil na 38. místě. (Přehled vede KLDR, relativně nejlépe, byť nikoli ideálně, je na tom Turecko.)

* Jde o seznam organizace Open Doors [4].

[1]

https://english.ahram.org.eg/News/523076.aspx

[2]

https://www.churchinchains.ie/news-by-country/north-africa/egypt/egypt-christians-in-two-villages-attacked-over-church-building-projects/

[3]

https://www.christiantoday.com/article/attacks.on.christians.in.egypt.were.preventable.group.says/141686.htm

[4]

https://www.opendoors.org/en-US/persecution/countries/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 5.5.2024 13:07 | karma článku: 0 | přečteno: 15x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Diplomacie: Je čas přemístit ambasádu do Jeruzaléma

Důvodů je víc. Jeden z nich: ve světě se zintenzivnila nechutná protiizraelská kampaň a našeho spojence je nutné viditelně podpořit.

24.5.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

OSN: Pocta politickému zločinci

Kdo jím je? Třeba vysoký představitel státu, který vyzývá k likvidaci státu jiného, navíc mezinárodně uznaného, státu s demokratickým a právním režimem.

23.5.2024 v 22:48 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Téma Palestina: Svět žije v klamu

V klamu a bludu. A arabská propaganda ve věci Palestiny vítězí na celé čáře. V čem je problém? Už v samotném názvosloví.

22.5.2024 v 22:13 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Svět dnes: Teror se vyplácí

Nejen že terorističtí gauneři útočící v Izraeli na nevinné civilisty dostávají od šéfa Palestinskoarabské samosprávy (PA) pravidelnou finanční odměnu, a když už ne oni, tak jejich rodiny.

22.5.2024 v 12:40 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Nebetyčná nehoráznost Mezinárodního trestního soudu

Přesněji jeho hlavní prokurátora Karima Khana, který se po mém soudu dopustil jako právník fatální chyby. Položil rovnítko mezi agresora a jeho oběť a tím totálně znevěrohodnil principy spravedlnosti.

20.5.2024 v 22:27 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Na jednání ministrů NATO v Praze dorazí i Blinken. Bude jednat s Lipavským

24. května 2024  18:06

Americký ministr zahraničí Antony Blinken příští týden navštíví Českou republiku, informovala s...

Novotný se omluvil Zemanovi za urážky a přání smrti. V dopise je zopakoval

24. května 2024  18:03

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) zveřejnil dopis s omluvou bývalému prezidentovi Miloši...

Sunak jde do ofenzivy, jiné eso nemá, říká komentátor k náhlým volbám v Británii

24. května 2024

Podcast Premiér Rishi Sunak překvapil Británii, když vyhlásil předčasné volby už na počátek července....

KOMENTÁŘ: Mezi Francií a Německem. Proč na nich závisí budoucnost Evropy

24. května 2024

Premium Která ze dvou velmocí, Německo, nebo Francie, dnes po odchodu Velké Británie více ovládá Evropskou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4839
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal