Mnoho slimáčků, málo kapustičky

V neděli 10/5 bylo možné říci: Je rozhodnuto. Jedna z tajenek izraelské politické scény byla odhalena. Je do ní vepsáno OPOZICE. Ano, pravicová strana Yamina po neúspěšném jednání s Likudem v nové vládě nebude.

 

V prohlášení uvedla, že se připravuje na „den po Netanjahuovi“ a než ten okamžik nastane, chce se zformovat ve skutečnou pravicovou alternativu Likudu.

 

Není tajemstvím, že kosa na kámen padla v záležitosti rozdělení ministerských křesel v nové vládě.

 

Yamina, konzervativní strana národně-náboženské orientace složená ze tří subjektů (Nová pravice, Národní unie a Židovský domov) má v Knesetu šest poslanců a v dosluhující vládě tři ministry. Tolik postů jí Netanjahu pověřený zformováním nového kabinetu nenabídl a rozhodně ne více: naopak, pouze dva.

 

Mohlo by se zdát, že Yamina vzhledem k tomu, kolik drží mandátů ve sněmovně (opakuji: šest ze 120), má poněkud přemrštěné požadavky. To bychom ale nesměli vědět, že další součást koalice (tentokrát reálná), tedy labouristé mají poslanců ještě méně. V Knesetu mají tři zákonodárce, z toho pouze dva vládu podporují – a oba se stanou ministry. Čili: přirozený pravicový spojenec pravicového Likudu se šesti mandáty by měl dvě vládní portfolia a levicová partaj se dvěma koaličními mandáty také dva. Je to fér?

 

Navíc: Součástí koalice se stala také strana Gešer, která disponuje v parlamentu pouze jednou poslankyní. Orly Levy-Abekasisovou. Jaký ona dostane post za podporu vlády Netanjahu-Gantz? Nechme se překvapit. Pokud by to bylo křeslo ministryně, nelze se divit Yamině, že je roztrpčena a míří do opozice.

 

Současná situace, kdy přichází na řadu rozdělení ministerských a jiných křesel, připomíná rčení českého prezidenta Zemana „mnoho slimáčků a málo kapustičky“. Na webu listu Jerusalem Post ji rozebírá jeho politický šéfkorespondent a analytik Gil Hoffman. V sobotu 9/5 v článku „Likud set for 'world war' over portfolios“ na úvod konstatuje, že v odcházející vládě je 15 ministrů za Likud, zatímco v novém kabinetu jich bude pouze deset (a pokud by se připojila Yamina, tak jen osm – to ovšem nevěděl o nedělním rozhodnutí této strany).

 

Hoffman píše, že Netanjahu zamýšlel poskytnout kompenzaci těm ministrům své strany, kteří kabinet opustí v podobě míst ambasadorů ve Washingtonu, Londýně a v OSN. (Co by tomu asi řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan?) Do OSN by mohla zamířit Tzipi Hotovelyová, dosavadní ministryně pro záležitosti diaspory a do Londýna Ophir Akunis, dosluhující ministr práce a sociálních věcí. Ovšem velvyslanec ve Washingtonu Ron Dermer neopustí své místo dříve než po US prezidentských volbách (3/11/2020) a lze předpokládat, že až se stane v listopadu 2021 v rámci rotace premiérem Benjamin Gantz, pošle do Států svého vlastního ambasadora.

 

Přetlak v Likudu se ještě zvětšil, když Netanjahu slíbil ministerské portfolio Orly Levy-Abecassisové, když se tato jediná zástupkyně strany Gešer připojila ke koalici. Své místo v kabinetu mají údajně jisté Israel Katz (dosud ministr zahraničí, nově ministr financí) a Amir Ohana (dosud ministr spravedlnosti, nově šéf resortu veřejné bezpečnosti), zatímco Yariv Levin, končící ministr turistiky, míří na pozici šéfa parlamentu. Jeho bývalý předseda Yuli Edelstein spolu s odcházejícím ministrem veřejné bezpečnosti Giladem Erdanem a končící ministryní kultury a sportu Miri Regevovou jsou kandidáty na dvě místa ve vládě – šéfy resortu dopravy a školství. Oba posty dosud držela Yamina. Zdá se, že bez účasti v kabinetu budou dva populární politici Likudu, exministr Gideon Saar a exprimátor Jeruzaléma Nir Barkat.

 

Pokud jde o druhého velkého koaličního partnera, stranu Modrobílí, známo je zatím toto: její šéf Benjamin Gantz, aktuálně předseda Knesetu, bude ministrem obrany (dosud mu šéfuje Naftali Bennett z Yaminy), ministrem zahraničí bude Gabi Aškenazi a spravedlnost dostane Avi Nissenkorn. Dále se uvažuje o Yehieli Tropperovi jako ministru kultury a sportu a Michal Biton má být ministrem turistiky.

 

Odměněn bude také Yoaz Hendel, který se vydělil z původní strany Modrobílí (ještě když její součástí byly i partaje Telem a Budoucnost existuje, obě jsou nyní v opozici) a spolu s Zvi Hauserem založili v Knesetu frakci Derech Eretz. Hendel má být ministrem komunikací.

 

A jak již řečeno, místo ve vládě mají jisté také oba labouristé: šéf strany Amir Peretz bude řídit ministerstvo hospodářství a Itzik Šmuli ministerstvo sociálního zabezpečení.

 

Už tento týden potvrdí, nakolik uvedené informace odpovídají skutečnosti. Stejně tak bude zajímavé, kdo obdrží post ministra zdravotnictví, vzhledem k probíhající koronavirové pandemii stejně tak horký jako zodpovědný. Nový kabinet by měl složit slib ve středu 13/5.

 

Jak patrno, mechanismy demokratické politiky, včetně zákulisních, zejména v proporčním systému, jsou všude na světě stejné.

... sedmiramenný svícen menora před izraelským parlamentem. (Pixabay.com)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 11.5.2020 8:00 | karma článku: 5,02 | přečteno: 206x