Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnoho slimáčků, málo kapustičky

V neděli 10/5 bylo možné říci: Je rozhodnuto. Jedna z tajenek izraelské politické scény byla odhalena. Je do ní vepsáno OPOZICE. Ano, pravicová strana Yamina po neúspěšném jednání s Likudem v nové vládě nebude.

 

V prohlášení uvedla, že se připravuje na „den po Netanjahuovi“ a než ten okamžik nastane, chce se zformovat ve skutečnou pravicovou alternativu Likudu.

 

Není tajemstvím, že kosa na kámen padla v záležitosti rozdělení ministerských křesel v nové vládě.

 

Yamina, konzervativní strana národně-náboženské orientace složená ze tří subjektů (Nová pravice, Národní unie a Židovský domov) má v Knesetu šest poslanců a v dosluhující vládě tři ministry. Tolik postů jí Netanjahu pověřený zformováním nového kabinetu nenabídl a rozhodně ne více: naopak, pouze dva.

 

Mohlo by se zdát, že Yamina vzhledem k tomu, kolik drží mandátů ve sněmovně (opakuji: šest ze 120), má poněkud přemrštěné požadavky. To bychom ale nesměli vědět, že další součást koalice (tentokrát reálná), tedy labouristé mají poslanců ještě méně. V Knesetu mají tři zákonodárce, z toho pouze dva vládu podporují – a oba se stanou ministry. Čili: přirozený pravicový spojenec pravicového Likudu se šesti mandáty by měl dvě vládní portfolia a levicová partaj se dvěma koaličními mandáty také dva. Je to fér?

 

Navíc: Součástí koalice se stala také strana Gešer, která disponuje v parlamentu pouze jednou poslankyní. Orly Levy-Abekasisovou. Jaký ona dostane post za podporu vlády Netanjahu-Gantz? Nechme se překvapit. Pokud by to bylo křeslo ministryně, nelze se divit Yamině, že je roztrpčena a míří do opozice.

 

Současná situace, kdy přichází na řadu rozdělení ministerských a jiných křesel, připomíná rčení českého prezidenta Zemana „mnoho slimáčků a málo kapustičky“. Na webu listu Jerusalem Post ji rozebírá jeho politický šéfkorespondent a analytik Gil Hoffman. V sobotu 9/5 v článku „Likud set for 'world war' over portfolios“ na úvod konstatuje, že v odcházející vládě je 15 ministrů za Likud, zatímco v novém kabinetu jich bude pouze deset (a pokud by se připojila Yamina, tak jen osm – to ovšem nevěděl o nedělním rozhodnutí této strany).

 

Hoffman píše, že Netanjahu zamýšlel poskytnout kompenzaci těm ministrům své strany, kteří kabinet opustí v podobě míst ambasadorů ve Washingtonu, Londýně a v OSN. (Co by tomu asi řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan?) Do OSN by mohla zamířit Tzipi Hotovelyová, dosavadní ministryně pro záležitosti diaspory a do Londýna Ophir Akunis, dosluhující ministr práce a sociálních věcí. Ovšem velvyslanec ve Washingtonu Ron Dermer neopustí své místo dříve než po US prezidentských volbách (3/11/2020) a lze předpokládat, že až se stane v listopadu 2021 v rámci rotace premiérem Benjamin Gantz, pošle do Států svého vlastního ambasadora.

 

Přetlak v Likudu se ještě zvětšil, když Netanjahu slíbil ministerské portfolio Orly Levy-Abecassisové, když se tato jediná zástupkyně strany Gešer připojila ke koalici. Své místo v kabinetu mají údajně jisté Israel Katz (dosud ministr zahraničí, nově ministr financí) a Amir Ohana (dosud ministr spravedlnosti, nově šéf resortu veřejné bezpečnosti), zatímco Yariv Levin, končící ministr turistiky, míří na pozici šéfa parlamentu. Jeho bývalý předseda Yuli Edelstein spolu s odcházejícím ministrem veřejné bezpečnosti Giladem Erdanem a končící ministryní kultury a sportu Miri Regevovou jsou kandidáty na dvě místa ve vládě – šéfy resortu dopravy a školství. Oba posty dosud držela Yamina. Zdá se, že bez účasti v kabinetu budou dva populární politici Likudu, exministr Gideon Saar a exprimátor Jeruzaléma Nir Barkat.

 

Pokud jde o druhého velkého koaličního partnera, stranu Modrobílí, známo je zatím toto: její šéf Benjamin Gantz, aktuálně předseda Knesetu, bude ministrem obrany (dosud mu šéfuje Naftali Bennett z Yaminy), ministrem zahraničí bude Gabi Aškenazi a spravedlnost dostane Avi Nissenkorn. Dále se uvažuje o Yehieli Tropperovi jako ministru kultury a sportu a Michal Biton má být ministrem turistiky.

 

Odměněn bude také Yoaz Hendel, který se vydělil z původní strany Modrobílí (ještě když její součástí byly i partaje Telem a Budoucnost existuje, obě jsou nyní v opozici) a spolu s Zvi Hauserem založili v Knesetu frakci Derech Eretz. Hendel má být ministrem komunikací.

 

A jak již řečeno, místo ve vládě mají jisté také oba labouristé: šéf strany Amir Peretz bude řídit ministerstvo hospodářství a Itzik Šmuli ministerstvo sociálního zabezpečení.

 

Už tento týden potvrdí, nakolik uvedené informace odpovídají skutečnosti. Stejně tak bude zajímavé, kdo obdrží post ministra zdravotnictví, vzhledem k probíhající koronavirové pandemii stejně tak horký jako zodpovědný. Nový kabinet by měl složit slib ve středu 13/5.

 

Jak patrno, mechanismy demokratické politiky, včetně zákulisních, zejména v proporčním systému, jsou všude na světě stejné.

... sedmiramenný svícen menora před izraelským parlamentem. (Pixabay.com)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 11.5.2020 8:00 | karma článku: 5,02 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Pásmo Gazy: K situaci kolem přechodu Rafah

Jedním z bodů protiizraelského verdiktu Mezinárodního soudního dvora (ICJ) ze dne 24. května 2024 je požadavek, aby Izrael udržoval otevřený přechod Rafah pro potřeby humanitární pomoci.

25.5.2024 v 11:59 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Mezinárodní soudní dvůr: K nejnovějšímu protiizraelskému verdiktu

Je duben 1945 a ve švýcarské Ženevě zasedá pomyslný Světový soud národů. Na žádost jednoho z asijských spojenců nacistického Německa nařizuje Sovětskému svazu zastavit Berlínskou operaci.

24.5.2024 v 22:12 | Karma: 0 | Přečteno: 7x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Diplomacie: Je čas přemístit ambasádu do Jeruzaléma

Důvodů je víc. Jeden z nich: ve světě se zintenzivnila nechutná protiizraelská kampaň a našeho spojence je nutné viditelně podpořit.

24.5.2024 v 11:41 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

OSN: Pocta politickému zločinci

Kdo jím je? Třeba vysoký představitel státu, který vyzývá k likvidaci státu jiného, navíc mezinárodně uznaného, státu s demokratickým a právním režimem.

23.5.2024 v 22:48 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Téma Palestina: Svět žije v klamu

V klamu a bludu. A arabská propaganda ve věci Palestiny vítězí na celé čáře. V čem je problém? Už v samotném názvosloví.

22.5.2024 v 22:13 | Karma: 0 | Přečteno: 40x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Policie odvolala pátrání po chlapci z Chomutovska, podařilo se ho najít

25. května 2024  12:10,  aktualizováno  12:43

Policie odvolala pátrání po pohřešovaném dvanáctiletém chlapci z Chomutovska. Díky poznatkům od...

V JAR ve velkém přepadávají sanitky. Bez policie už pro pacienta nedojedou

25. května 2024  12:41

Gangsteři v Jihoafrické republice našli šokující terč: sanitky. Jejich řidiči čelí přepadením, při...

Za mávání nacistickou vlajkou na oslavách v Plzni žádá žalobce podmínku a pokutu

25. května 2024  12:16

Státní zástupce chce podmínku a pokutu v řádu desítek tisíc korun pro muže a ženu, kteří při...

Televize nabízí divákům spoustu výhod a obrazovka má stále své kouzlo

25. května 2024

Královnou domácí zábavy zůstává televize. Nabízí totiž výhody, které jiná média nabídnout nemohou,...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 4841
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal