Místo oslavy osmnáctin pohřební rubáš

Že se teroristé nezastaví před ničím, přesvědčujeme se každý den. Nejnověji překročili mez hanebnosti a barbarství, když unesli z nemocnice tělo muže, který se předtím těžce zranil při autonehodě.

 

Stalo se na území pod správou Palestinskoarabské autonomie (PA).

 

Rodina tvrdí, že ozbrojenci vtrhli do nemocnice a ještě živého mladého muže odpojili od přístrojů a odvezli. Izraelské úřady to však popírají a říkají, že teroristé ukradli už mrtvé tělo.

 

A co s tím vlastně mají společného izraelské úřady? Oním zemřelým je Tiran Fero, občan Izraele žijící ve městě Dalyat al Karmel jihovýchodně od Haify. Patřil ke komunitě izraelských drúzů, nebyl to tedy ani Žid, ani Arab (což se ovšem z některých arabských médií nedozvíte – o tom níže). Tiran, středoškolák, by ve čtvrtek oslavil osmnácté narozeniny. Místo oslav ho  rodina zabalila do pohřebního rubáše a uložila k věčnému odpočinku.

 

Než se tak ale stalo, prožila peklo na zemi. Něco, co je v civilizované části světa jen obtížně představitelné.

 

Tiran se vydal v úterý 22. listopadu z Dalyat al Karmelu ještě s jedním přítelem autem do severosamařského města Dženín, které je, jak již uvedeno,  pod správou PA. Prý tam měli domluvenou opravu auta. V oblasti Dženínu však s vozidlem havarovali a oba byli těžce zraněni. Tiran na tom byl kriticky, proto byl přepraven do nejbližší nemocnice – Ibn Sina Hospitalu v Dženínu. Jeho přítel byl odvezen na hranici linie příměří a odtud do nemocnice v izraelské Haifě.

 

Tiran zemřel ještě v úterý. Podle svědectví jeho rodiny vtrhla do nemocnice skupina ozbrojenců (asi 20 až 30 lidí) a tělo mladého muže ukradla. Strýc Edri Fero popisuje (dle serveru The Times of Israel): „Viděli jsme je na vlastní oči. Byli ozbrojeni, přišli jako by byla intifáda. Kdybychom jim nevyhověli, byli bychom sami uneseni. Sotva jsme stačili utéct a schovat se, dokud nás izraelské bezpečnostní síly nedostaly ven.“

 

Krádež těla vyvolala v drúzské komunitě nebývalý a pochopitelný hněv. V Tiranově bydlišti protestovaly stovky lidí a někteří členové jindy umírněného společenství byli ochotni jít do Dženínu a vynutit si vrácení těla silou. Mezitím probíhala intenzivní jednání mezi izraelským obranným establishmentem a úřady PA, do nichž se údajně zapojil i Katar, Egypt a Jordánsko. Cíle bylo dosaženo ve čtvrtek 24. listopadu. Časně ráno bylo tělo Tirana Fera vráceno a téhož dne odpoledne se konal pohřeb.

 

Zbývá ozřejmit dvě otázky. 1. K čemu by teroristům Tiranovo tělo bylo? Jasná odpověď: jako prostředek k vydírání Izraele, aby propustil ze svých žalářů jejich teroristické kumpány. 2. Pokud jde o tvrzení rodiny, že Tiran před odpojením a únosem dýchal pomocí ventilátoru a měl tep, bude to podle serveru The Jerusalem Post izraelským obranným establishmentem prověřeno.

 

Ale i kdyby teroristé uloupili pouze mrtvolu, což se jeví jako víc pravděpodobné, šlo by o do nebe volající hanebnost, která potvrzuje, že tito lidé se v zájmu prosazení svých fanatických cílů nezastaví vůbec před ničím.

 

Zvrácené nejsou pouze tyto činy, ale také informování o akcích tohoto druhu. Server panaarabské televize Al Mayadeen, která je vnímána jako prohizballáhovská a prosyrská, a tudíž i proruská, když o vrácení Tiranova těla informovala („Seized body of Israeli returned at Salem checkpoint, west of Jenin“/24. 11. 2022), ani jednou nezmínila, že se jedná o příslušníka drúzské komunity. Čtenáři serveru tak mohli nabýt falešného dojmu, že se jedná o izraelského Žida; tyto obyvatele Země izraelské nepřátelská propaganda ráda označuje jako příslušníky sionistické entity. Přiznat, že ukradené tělo patřilo drúzovi by nezapadlo do vzorce šíření jejích nenávistných myšlenek.

 

Za zmínku také stojí geografické názvosloví použité televizí Al Mayadeen. Její server napsal, že izraelské okupační úřady zastavily do odvolání pohyb zboží, komodit a palestinských pracovníků – a zde pozor - na území okupovaná v roce 1948 (into the '48 occupied territories), jakož i vstup Palestinců – opět pozor - z území okupovaných v roce 1948 (from the '48 occupied territories) do guvernorátu Dženín (obr. 1).

 

Z toho je zřejmé, že tato televize neuznává Izrael v jeho mezinárodních hranicích stanovených dohodami o linii příměří v roce 1949 a toto právoplatné izraelské území považuje za území Izraelem okupované. Je to stejný nesmysl, jako kdyby nějaké rakouské médium usilující o evropskou prestiž referovalo v roce 2022 o tom, že české okupační úřady přechodně zastavily pohyb Rakušanů na území okupovaná (Čechy) v roce 1918, jakož i jejich vstup z území okupovaných v roce 1918 do Horních a Dolních Rakous. Jak moc by takový sdělovací prostředek bylo možné brát vážně?

 

... obr. 1/Orientační mapa k článku. Podklad: Freevectormaps - volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/israel/IL-EPS-02-0001?ref=atr

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 24.11.2022 21:49 | karma článku: 15,12 | přečteno: 537x