Média: Důvěřuj, ale prověřuj

Pobavili jsme se výkladem Kateřiny Bartkové, hvězdy sociálních sítí, na téma regulace hladiny moře v německém Cuxhavenu a nyní zase chvíli vážně. Věděli jste, že Gruzie leží na Balkáně?

 

To není tvrzení nějaké influencerky, ale prestižního francouzského listu Le Monde. Tvrzení pak slepě převzal i jiný prestižní deník, izraelský Jerusalem Post.

 

V sobotu 27. června přinesl Le Monde informaci o tom, kterým zemím hodlá EU otevřít od 1. července své hranice. Nejsou mezi nimi ani Spojené státy ani Rusko, Indie, Izrael nebo Turecko. Seznam naopak obsahuje 14 zemí, kde je vývoj pandemie koronaviru relativně příznivý. Jde o Austrálii, Kanadu, Jižní Koreu, Japonsko, Nový Zéland, Rwandu Thajsko, Uruguay, dále tři země Maghrebu (Alžírsko, Maroko a Tunisko) a pozor – tři balkánské státy: Gruzii, Černou Horu a Srbsko.

 

Le Monde tedy přemístil Gruzii na Balkán, jak je patrné z obrázku 1.

 

... obr. 1/Le Monde umístil Gruzii (zelená šipka) na Balkán (červená šipka).

 

Zprávu z Le Mondu pak převzala další média, jmenovitě dvě izraelská: server listu Jerusalem Post (Jpost.com)a portál Times of Israel.

 

Zatímco Jpost.com zprávu převzal i s tím zeměpisným nesmyslem (což je ovšem s podivem), jak je zřejmé z obrázku 2, v Times of Israel zřejmě kdosi zapřemýšlel a seznam zemí uvedl bez toho, že by zmínil Balkán a Maghreb (obrázek 3). Stejně si počínali i na webu listu Washington Post (obrázek 4).

 

... obr. 2/Také server Jpost.com zařadil Gruzii (zelená šipka) mezi balkánské státy (červená šipka).

 

... obr. 3/Times of Israel se spokojil s pouhým výčtem  států, jejichž občanům bude povolen vstup do EU, a tím se vyhnul podezření, že jeho redaktoři neznají zeměpis.

 

... obr. 4/ Totéž co u předchozího obrázku platí i pro portál listu Washington Post.

 

UNSAFE VS SAFE

Dokonalý zmatek ovšem předvedl americký zpravodajský web The Hill. Ten nejprve zařadil oněch 14 států, kterým EU otevře hranice, na  seznam nebezpečných zemí (the unsafe list – obr. 5) a navíc na něj zařadil ještě Andorru, San Marino, Monako a Vatikán (a přiřadil k nim - v tomto případě správně, Rusko), aby po několika hodinách v aktualizaci změnil tento přehled na  seznam zemí bezpečných  (the safe list – obr. 6).

 

... obr. 5/

 

... obr. 6/

 

Závěr je zřejmý. Obsažen je v nadpisu. Beze zbytku věřit nelze ani takovému internetovému fenoménu, jaký je Kateřina Bartková, ale ani skutečným žurnalistickým profesionálům. Portál Le Monde sice napsal, že Gruzie leží na Balkáně, ale zkuste o tom přesvědčit paní učitelku v hodině zeměpisu.

 

A mezi „unsafe“ a „safe“ je také rozdíl. Dost podstatný. No a jak je to s regulací mořské hladiny v Cuxhavenu, to si vskutku netroufám posuzovat. Na to máme povolanější.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 28.6.2020 7:00 | karma článku: 16,71 | přečteno: 655x