Kouzelnice

Na mysli mám mladé, krásné a především hbité moderní gymnastky, které dokáží se svým náčiním bez nadsázky kouzlit. To člověk sedí u obrazovky, dnes spíš PC monitoru – a žasne. Ty dívky předvádějí neuvěřitelné kousky.

 

Nejnověji jsme toho svědky na světovém šampionátu v bulharské Sofii (10-16/9). Vrcholné klání, potvrdilo, že ke světové špičce patří v individuálních disciplínách, vedle reprezentantek RF a Itálie, také  LINOY AŠRAMOVÁ  z Izraele.

 

Devatenáctiletá rodačka z Rišon le Cionu na sebe poprvé upozornila shodou okolností u nás. Ve finále Grand Prix 2015 v Brně získala zlato za cvičení s kužely a ve všech ostatních disciplínách brala stříbro (míč, obruč, stuha a víceboj).

 

Skvěle si vedla také letos, byť na mistrovství Evropy v červnu ve španělské Guadalajaře na medaili nedosáhla – ve víceboji skončila čtvrtá.

 

Dařilo se jí ovšem v sériích Světového poháru. Pro ty, kdo nevědí – tyto série jsou od roku 2017 dvě. World Cup Series a World Challenge Cup; letos vždy po čtyřech v každé sérii, tedy celkem osm soutěží. Na nich nasbírala Ašramová celkem 21 medailí, což byl dobrý příslib pro nynější světový šampionát.

 

Vedle toho dvakrát mimořádně zahvězdila. Na srpnovém World Challenge Cupu v Minsku získala za cvičení s kužely 20,650 bodů, co znamenalo nejen zlatý kov, ale také nový světový rekord (pokud jde o počet získaných bodů). Kromě toho: á je také historicky první gymnastkou, která v jedné sezóně vyhrála víc než jeden víceboj v sérii World Challenge Cup. Letos to bylo v květnu v Guadalajaře a v srpnu v Minsku.

 

ÚSPĚCH NA MS

Nynější sofijský světový šampionát potvrdil skvělou formu Linoy Ašramové, což znamená velkou naději pro zisk olympijské medaile na OH 2020 v Tokiu. Izraelská reprezentantka je dvojnásobnou vicemistryní světa: stříbro získala za cvičení s obručí a ve víceboji jednotlivkyň, kromě toho přiváží domů bronz za cvičení se stuhou. Za to vše obdrží jako finanční prémii 84 tisíc nových šekelů (přes půl milionu korun).

 

Na následujícím videu z nabídky serveru YouTube se můžete seznámit nejen s výkonem Linoy Ashramové (od 53 sec) , ale i dalších „kouzelnic“ světové moderní gymnastiky. Těch šest minut vašeho času za to stojí.

VIDEO

(Zdroj YouTube/FIG Channel)

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 15.9.2018 9:35 | karma článku: 11,60 | přečteno: 463x