Když člověk má i nemá pravdu

Zkusme si představit debatu v hospodě. „Chlapi, kdo uhodne, kolik stojí Etiopii stavba té obří přehrady na Nilu, tomu zaplatím vypitá piva a rumy. Nebo polovinu útraty tomu, kdo nabídne nejbližší odhad.“

 

„Tak to vím naprosto přesně,“ ozve se Honza z hájovny. „Je to přes 110 milionů korun.“

 

„To seš z ňákýho levnýho kraje,“ namítne hospodský. „Sto deset milionů a korun? Si děláš prču, ne?“

 

„Ty vole, tolik stojí jedna lokomotiva Vectron od Siemense,“ přidal od vedlejšího stolu Pepa z depa. „To si jako myslíš, že tak mamutí přehradu poříděj za cenu jedný mašiny? Di se bodnout. Franto, ještě jedno.“

 

Honza se nenechá odbýt. „Co to kecáte, je to pravda. Psali to na CNN.“

 

A skutečně. CNN Prima News přinesla informaci o Velké přehradě etiopské obrody na svém webu 17. července 2020. A na něm se Honza skutečně dočetl, že „za stavbu zaplatí Etiopie podle ekonomických odhadů v přepočtu přes 110 milionů korun“:

 

 

 

Na CNN to sice psali, ale útratu si musel pan hajný zaplatit sám. Cena té přehrady je totiž zhruba tisíckrát vyšší. Každý, kdo se o toto gigantické dílo zajímá ví, že se hovoří o 4,8 miliardách amerických dolarů. Což je – při kurzu 23,3 CZK/1 USD - nějakých 112 miliard korun.

 

Čili: ne všemu, co se objeví v médiích lze slepě věřit. I kdyby to psal sebeprestižnější zpravodajský server.

 

PS: Chyby děláme všichni. Je ale rozdíl, když je  bloger sám sobě  autorem i korektorem, to pak ledacos přehlédne, a médiem, kde je těch, kdo bdí nad věcnou i pravopisnou správností textu přece jenom víc. Alespoň doufám. 

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 19.7.2020 20:50 | karma článku: 22,48 | přečteno: 579x