Kauza Naama: Další posun. Snad pozitivní (Aktualizováno)

V pondělí 27/1 oznámily izraelské servery, že příslušný výbor, který má posoudit žádost Naamy Issacharové o milost, se sejde v Moskvě téhož dne, tedy v pondělí v 16 hodin (zřejmě místního času).

 

Zdá se, že ruské úřady skutečně čekaly na to, až Naama žádost o milost předepsaným způsobem podá, což se stalo v nedělí 26/1. Nyní vše nasvědčuje tomu, že bez zbytečného odkladu hodlají přistoupit k (vy)řešení této kauzy, což je chvályhodné.

 

S přibývajícím časem stoupá u všech zainteresovaných napětí a velké očekávání. Naděje je obrovská, ale důležitý bude finální krok prezidenta Putina.

 

Izraelská veřejnoprávní televize KAN11 na svém webu uvedla, že v pondělí 27/1 podpořila žádost o milost také ruská ombudsmanka Taťjana Moskalova. Věřme, že i to bude mít svoji váhu.

... informace o avizovaném pondělním jednání v kauze Naamy Issacharové na webu serveru Arutz ševa.

 

 

AKTUALIZACE I

Oznámení Kremlu

Agentuta TASS přinesla v pondělí dopoledne zprávu (obr. níže), kterou nelze vnímat jinak než pozitivně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov téhož dne uvedl:

 

 

  • Víme, že žádost o milost Issacharové adresovaná hlavě státu je dokončena. V současné době probíhají nezbytné právní procedury, aby prezident mohl v této věci v blízké budoucnosti rozhodnout.

 

 ... titulek zprávy TASSu z 27. ledna 2020

 

AKTUALIZACE II

V pondělí 27/1 odpoledne přinesla izraelská média zprávu, že příslušná ruská komise pro milosti souhlasila s jejím udělením Naamě Issacharové a toto své doporučení předloží prezidentu Putinovi. Zdá se, že ke svobodě už zbývá poslední krok.

 

Upřesnění

Agentura TASS v pondělí 27/1 odpoledne hlásila, že Komise pro udělování milostí Moskevského regionu schválila žádost Naamy Issacharové. Místopředsedkyně tohoto orgánu a současně ombudsmanka Moskevského regionu Jekatěrina Semjonova uvedla, co bylo vzato do úvahy. Naama částečně přiznala vinu, odmítla ale obvinění z pašování drog. Neměla žádné nekalé úmysly. Z tohoto důvodu, a také po kladných referencích o Naamě dodaných z věznice, komise jednomyslně udělení milosti doporučila.

 

Co je neméně důležité: žádost o milost nyní nebude putovat rovnou k Putinovi, jak se i autor tohoto článku původně domníval, nýbrž k posouzení (k podpisu?) ji dostane gubernátor Moskevského regionu (oblasti) Andrej Vorobjev. Zřejmě teprve pak ji dostane na stůl prezident Putin. To jsou ony nezbytné právní procedury, jak o nich v souvislosti s případem Naamy Issacharové mluvil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 27.1.2020 11:18 | karma článku: 11,46 | přečteno: 276x