K výbuchu v Káhiře (11/12/2016)

Vždycky může být hůř. Opět jsme se o této smutné pravdě přesvědčili, když přicházely zprávy o nedělním (11/12) výbuchu v Káhiře. K tragédii došlo v těsném sousedství hlavní koptské katedrály sv. Marka.

Ta se nachází ve čtvri Abbasiya a je sídlem koptského papeže Tawadrose II. Jak je patrné z obrázků níže, hned vedle katedrály se nachází koptský kostel sv. Petra a Pavla – a to je skutečné místo činu.

 

Podle mluvčího koptské církve Rev. Paula Halima došlo k útoku právě tam. Člen koptské papežské rezidence Samuel Metias k tomu dodal, že k explozi došlo v ženské sekci kostela sv. Petra a Pavla, přičemž samotná katedrála poškozena nebyla.

 

Podle páté aktualizace této zprávy, kterou publikoval server AhramOnLine, měla trhaviny sílu dvanácti kilogramů TNT. Zabito bylo nejméně 25 lidí, zraněných na tři desítky. Tato čísla se mohou s časem ještě měnit.

 

K výbuchu se zatím (psáno ve 14:00 SEČ) nikdo nepřihlásil. Aktuálně dodejme, že k pátečnímu teroristickému útoku v Gíze, při němž přišlo o život šest policistů, se přihlásila málo známá skupina Hasm (Odhodlání). Kdo to bude nyní se jistě záhy dozvíme.

 

Tento teroristický akt opět drsným způsobem připomněl, že nepřítel je stále aktivní a že bezpečnost v Egyptě není taková, jak bychom si všichni přáli. Nelze z toho mít jiný než velice špatný dojem. Nejen proto, že cílem vraždění byli tentokrát křesťané. V pátek explodovala nálož u check-pointu před mešitou. Ohroženi jsou všichni, bez rozdílu denominace. Barbaři si nevybírají.

 

Zatím k nejkrvavějšímu bombovému útoku proti koptům v Egyptě došlo 1. ledna 2011 v Alexandrii. Při explozi u kostela Sv. Marka a papeže Petra přišlo o život 23 nevinných lidí. Současný výbuch může mít ještě horší následky.

...na satelitní mapě Googlu: 1 - koptský kostel sv. Petra a Pavla, kde k útoku došlo. 2- katedrála sv. Marka. Dole káhirská Ramsesova třída.

... pro lepší orientaci. Na mapě Káhiry: místo výbuchu. (Podklad: Google Maps.)

... snímek převzatý ze serveru AhramOnLine: v pozadí káhirská katedrála sv. Marka, blíž k objektivu kostel sv. Petra a Pavla (se dvěma věžemi).

... krátce po výbuchu. (Zdroj: Web Sunday Express.)

... spoušť po explozi. V kostele sv. Petra a Pavla. (Zdroj: Twitter novináře  Omara Elhadyho.)

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 11.12.2016 14:25 | karma článku: 21,04 | přečteno: 501x