K videoprojevu ruského prezidenta z 28. listopadu 2023

Když jsem se seznamoval s projevem Vladimira Putina na letošním zasedání prokremelské organizace Světové ruské lidové shromáždění, mimoděk jsem se musel vrátit do února 2022.

 

Do doby těsně předcházející ruskému vpádu na Ukrajinu. Jednadvacátého února toho roku držel ruský prezident v televizi řeč, z níž mrazilo. Její obsah jsem sám pro sebe nazval „Putinovou doktrínou“. Děsivé byly pasáže o Ukrajině: „Znovu zdůrazňuji, Ukrajina pro nás není jen sousední zemí. Je nedílnou součástí naší vlastní historie, kultury, duchovního prostoru.“ A na jiném místě: „Je také důležité pochopit, že Ukrajina ve skutečnosti nikdy neměla stabilní stálou tradici své skutečné státnosti.“

 

To znělo zlověstně. Neblahá předtucha se vyplnila o tři dny později…

 

Nebylo to tehdy v Putinově projevu cosi účelového, co mělo Rusy a svět připravit na agresi proti suverénnímu státu. Nic jednorázového. Ruský vůdce odhalil, jaké je jeho politické uvažování. V úterý 28. listopadu 2023, po jednadvaceti měsících, svoji neoimperialistickou doktrínu potvrdil a rozšířil. V on-line projevu k účastníkům 25. plenárního zasedání Světového ruského lidového shromáždění, které se konalo ve Státním kremelském paláci (za komunistické éry se tam konaly sjezdy KSSS). Jde o prorežimní organizaci, v jejímž čele stojí nejvyšší představitel Ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill.

 

Jestli Putinova slova v únoru 2022 potvrdila efekt, který jako titul své knihy použil komunistický politik, známý zejména z období pražského jara, a pozdější signatář Charty 77 Zdeněk Mlynář (Mráz přichází z Kremlu), pak v případě jeho úterního (28. 11.) projevu tomu bylo právě tak. Stejně obludné.

 

Poté, co zopakoval svoji dávnou tezi, že lidé všech národností v bývalé ruské říši doplácejí na dřívější špatné kalkulace a na to, že se politici oddávali separatistickým iluzím a ambicím, ať už to bylo v důsledku revoluce 1917, následné občanské války nebo rozpadu SSSR 1991, šokoval výrazy jako „rozdělení velkého ruského národa“, a teď pozor, „trojjediného lidu – Rusů, Bělorusů a Ukrajinců“. Putin si ve své velmocenské doktríně ty dva sousední národy prostě „přivlastnil“, aniž by ho zajímal jejich názor. Aktuálně lze mít za jisté, že Ukrajinci se za součást žádného „trojjediného lidu“, kterému dominují Rusové, v žádném případě nepovažují.

 

Dále jsme se dozvěděli, co je to ruský svět: „Všechny generace našich předků a našich potomků, kteří budou žít po nás. Ruský svět je starověká Rus, Moskevské knížectví, Ruské impérium, Sovětský svaz a také soudobé moderní Rusko, které se vrací, posiluje a zvětšuje svou suverenitu jako světová mocnost.“ Proti tomu lze samozřejmě sotva co namítat, jenomže se nesmíme mýlit. Putin totiž vysvětlil: „Ruský svět spojuje každého, kdo cítí duchovní spojení s naší vlastí, kdo sám sebe považuje za šiřitelé ruského jazyka, ruské historie a kultury, a to bez ohledu na svou národní nebo náboženskou příslušnost.“

 

Toto je ovšem nebezpečné rozšíření pojmu „ruský svět“. Z logiky věci do něj patří i zahraniční osobnosti ověnčené Puškinovou cenou, neboť ta je udělována cizincům „za významný přínos k rozvoji a upevňování kulturních vazeb s Ruskou federací, za plodnou činnost při podpoře ruské kultury a umění, za aktivní činnost při popularizaci a šíření ruského jazyka a literatury v zahraničí“. U nás by tedy měli být součástí „ruského světa“ v Putinově pojetí Václav Klaus a Jaromír Nohavica. Z toho lze dovodit, že tito lidé mohou být považováni za svého druhu Putinovu „pátou kolonu“. Při vědomí agresivní podstaty Putinovy neoimperialistické politiky to zní až zlověstně.

 

Problém by to jistě nebyl, kdyby dnešní Rusko bylo standardním demokratickým státem bez komplexu méněcennosti, kterým trpí (pouze svojí vlastní vinou). Zde jsme však svědky Putinem jasně proklamované snahy o dominantní postavení Rusů a Ruska.

 

Prezidentova věta „Nyní bojujeme za svobodu nejen Ruska, ale celého světa“ může znít jako špatný vtip, nikoli ale jeho další vyjádření. Putin se jistě nemýlí, když říká, že „bez Rusů jako etnické skupiny, bez ruského lidu nemůže existovat ruský svět ani samotné Rusko“. (Ano, stejně tak bez Čechů by sotva existoval český stát.) On ale pokračuje: „Toto prohlášení neobsahuje žádný nárok na nadřazenost, exkluzivitu nebo vyvolenost. To je prostě fakt, stejně jako skutečnost, že naše Ústava jasně stanovuje postavení ruského jazyka jako jazyka státotvorného lidu.“ Tedy ruský jazyk ve velkém objetí kremelského medvěda pro všechny. Dobrovolně povinně. A nejen to: „Být Rusem – to je víc než národnost,“ říká šéf Kremlu. Být Rusem „zahrnuje kulturní, duchovní a historickou identitu“, říká Putin a dodává: „Jako ruský člověk chci říci: pouze sjednocené, silné, suverénní Rusko je schopno zaručit budoucnost a původní rozvoj jak ruského lidu, tak všech ostatních národů, které v naší zemi žily a žijí po staletí, sjednoceny společným historickým osudem.“

 

Čili: Rusko chce být garantem svobody, dokonce pro celou planetu (kéž nás Nejvyšší od této ambice ochrání), ale běda přeběda, když by někdo chtěl této svobody využít, aniž by to bylo v souladu s představami Kremlu. Nemluvě o tom, že by některý národ, dosud součást federace velké matičky Rusi, pochopil Putinovy řeči o svobodě po svém a rozhodl se vydat vlastní cestou. Jak by asi dopadl?

 

Putinův proslov z 21. února 2022 byl předzvěstí hrůzné války na východě kontinentu, s níž se potýkáme dodnes. Věřme, že jeho teze prezentované 28. listopadu 2023 nebudou mít podobné fatální pokračování.

 

ODKAZ

Text Putinovy řeči na Světovém ruském lidovém shromáždění na serveru Patriarchia.ru -  ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 29.11.2023 22:59 | karma článku: 0 | přečteno: 33x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Člověk se učí celý život

Máme milou povinnost. Vyzvedávat vnučku ze školy a později ji předat rodičům, až se vrátí z práce. Téměř každý všední den.

16.5.2024 v 21:34 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Poprvé od agrese Hamasu: Zahraniční sportovci v Izraeli

Po loňském 7. říjnu se v Izraeli nekonají z pochopitelných důvodů žádné sportovní podniky se zahraniční účastí. A izraelské klubové týmy, stejně jako národní reprezentace, musí hrát domácí zápasy v cizině.

16.5.2024 v 20:43 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Sport

Lubomír Stejskal

Atentát na slovenského premiéra: Srovnání

Úvodem z mé strany jednoznačné odsouzení tohoto hanebného zločinu a přání Robertu Ficovi hodně síly, aby tuto nejtěžší životní zkoušku zvládl.

15.5.2024 v 22:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

BBC: Objektivita vs pravda

Pro nás starší bývala BBC v době komunismu příkladem zpravodajské objektivity, důvěryhodnosti a korektnosti. V porovnání s jinými západními stanicemi se někdy jevila až přehnaně korektní.

15.5.2024 v 11:42 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Média

Lubomír Stejskal

Izrael: Výročí nezávislosti

V pondělí 13. května po západu slunce začíná v Izraeli Yom haacmaut, Den nezávislosti. Stát Izrael bude slavit 76. výročí svého založení.

13.5.2024 v 8:52 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 4830
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 834x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal