K útoku hútijských teroristů na Emiráty

Vrchol drzosti a nestydatá provokace. Jedině tak lze označit útok balistickou raketou na Spojené arabské emiráty v době, kdy v nich pobýval na oficiální návštěvě prezident jiného státu.

 

Je to jasná ilustrace toho, kdo je kdo na Blízkém východě.

 

V neděli 30. ledna 2022 přiletěl na oficiální návštěvu Emirátů izraelský prezident Isaac Herzog. Historická událost, milník ve vývoji komplikovaných vztahů v komplikovaném regionu. Milník na cestě k míru a přátelské spolupráci.

 

Ti, kdo mír nechtějí zareagovali po svém. Dubajský server The Gulf News (obr. 1) citoval v noci z neděle na pondělí (02:01 místního času) z komuniké ministerstva obrany SAE, v němž se píše, že síly protivzdušné obrany zachytily a zničily balistickou raketu odpálenou na Emiráty hútijskými teroristy. Podle zprávy se útok obešel bez obětí, úlomky střely dopadly do neobydlených oblastí.

 

... obr. 1/

 

Pozitivní je, že se podařilo identifikovat a zničit odpalovací rampu balistických střel v Jemenu. Zpráva je doplněna informací emirátského úřadu pro civilní letectvi GCAA, že útok neměl žádný vliv na lety a provoz letišť v zemi. Ještě že tak.

 

Další podrobnosti přinesl oficiální twitterový účet emirátského ministerstva obrany (obr. 2), z jehož zprávy je zřejmé, že

 

- střela byla vypálena z jemenského guvernorátu Al Jawf

- zachycena byla v 00:20 místního času (- 3 hodiny SEČ)

- zničena byla v 00:50 místního času

 

.. obr. 2/

 

Incidentu si samozřejmě všímají také v Izraeli, kde je od neděle na dvoudenní návštěvě jejich prezident Herzog. Kromě jednání s vysokými představiteli Emirátů má na programu zahájit v pondělí 31. ledna izraelský národní den na EXPU 2020 v Dubaji. Server The Times of Israel v článku „As Herzog visits, UAE downs ballistic missile fired by Yemen’s Houthis“ (obr. 3) citoval vyjádření Jasona Brodského, politického ředitele organizace United Against a Nuclear Iran, který ještě před nedělně-pondělním útokem řekl, že dubajské EXPO, zvláště během izraelského dne a Herzogovy návštěvy, by mohlo pro hútijské rebely představovat lákavý cíl. Zdá se, že se v předpovědi nemýlil.

 

...obr. 3/

 

Nejnovější incident, a lze mít důvodné obavy, že svého druhu nikoli poslední, opět ukázal, kdo představuje nebezpečí pro klid a stabilitu na Blízkém východě. Na jedné straně, a zde cituji vyjádření zveřejněné na Twitteru amerického ministerstva zahraničí, jehož mluvčí Ned Price mj. napsal (obr. 4):  "Zatímco izraelský prezident navštěvuje SAE, aby postavil mosty a podpořil stabilitu v celém regionu, Hútíové pokračují v útocích, které ohrožují civilisty."

 

... obr. 4/

 

Zbývá dodat to nikoli nepodstatné. Hútijští šíitští teroristé jsou všestranně podporování šíitským režimem v Íránu. Mají ostatně podobný slogan. Zatímco z Teheránu slýcháme „Smrt Americe! Smrt Izraeli!“, Hútíové hlásají: „Alláh je největší, smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židům, vítězství islámu“.

 

Na pozadí návštěvy izraelského prezidenta v Emirátech (jejíž průběh incident neovlivnil, Herzog zůstal v zemi dle programu) je zřejmé, kdo v regionu buduje mírové vtahy a kdo je tím, koho v literatuře nazýváme kazisvětem. Zatím poslední (na jak dlouho?) raketa vypálená z Jemenu, a také načasování tohoto podlého útoku, snad mnohým otevře oči.

 

... obr. 5/Orientační mapa k útoku popsaném v článku. Podklad: Web Freevectorsmap..com - volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/world-maps/middle-east/WRLD-ME-02-0002?ref=atr

FOTOODKAZ

Část zbrojního arzenálu hútijských teroristických milicí vystavený v Jemenu./ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 31.1.2022 10:20 | karma článku: 16,08 | přečteno: 303x