K protikanadskému výpadu Jiřího Vyvadila

• Pokud by se měl pan Babiš řídit výzvou obsaženou v dnešním (27/8) blogu pana Vyvadila, musel by ze všeho nejdříve zakročit proti němu. Neboť jestli někdo šíří v této zemi válečnou paniku, je to právě pan Vyvadil.

Ve svém dnešním článku na blogu iDNES (který je bezpochyby součástí Babišova mediálního impéria) nazvaným „Pane Babiši, zakročte. Vaše média rozvracejí zemi“ Jiří Vyvadil napsal:

 

Řeč je o novináři Luboši Palatovi, ale o něm psát nechci, jistě se obhájí sám.

 

Pan Vyvadil se po čase opět naváží do Kanady, mimochodem do země s premiérem, který mu ani nestojí za to, aby si zapamatoval jeho jméno, jak prozradil v jednom z minulých textů.

 

Nevím, ja „festovně“ podporuje vyvolání třetí světové války Polsko či pobaltské státy, ale jak znám kanadskou zahraniční politiku, tak země javorů v žádném případě. A že by ji chtěla zahájit „v oblasti pólů proti Rusku“? Tady si autor poněkud plete pojmy s dojmy.

 

Vyloučit z válečného běsnění Kanady může rovnou pól jižní. Kvůli němu Ottawa třetí světovou rozhodně nevyvolá.

 

Zbývá tedy pól severní, který vskutku je, v tom má pan Vyvadil pravdu, místem sporů. Nejen mezi Kanadou a Ruskem, ale mezi všemi geograficky relevantnimi zeměmi – patří k nim také USA, Dánsko a Norsko.

 

Pokud jde o spor Kanada – Rusko, ten má pohříchu „odborný“ charakter. Samozřejmě: o nerostné bohatství tu jde „až v první řadě“, proto o tento region takový zájem.

 

V čem je zakopán pes? V odpovědi na otázku, čeho pokračováním je podmořský Lomonosovův hřbet, zda euroasijské pevniny (jak tvrdí Rusko a činí si na danou oblast nárok), či pevniny severoamerické, jak je přesvědčena Kanada. A aby svému argumentu dodala váhu, organizuje vlastní kartografické měření mořského dna Arktidy.

 

Nejde přirozeně o nějaké samoúčelné hraní si s čarami na mapě, ale o reakci na snahu Ruska domoci se prostřednictvím OSN změny hranic (v jeho prospěch, jak jinak), což by mu umožnilo využívat podmořské zdroje nikoli do vzdálenosti 200, ale 350 námořních mil.

 

Kanada, jak ukáže prostý pohled na mapu, na to má samozřejmě docela jiný názor – a pokud tamní vládu něco dokázalo rozpálit do běla, bylo to jednání Ruska, kterému pan Vyvadil jistě dobře rozumí. Moskva se totiž zachovala v roce 2007 podobně jako letos na Krymu. Hloubkové ponorky klesly 2. 8. 2007 na dno a v lokalitě severního pólu umístily ruskou vlajku (nikoli z látky, ale z titanu). To vše v rámci expedice, jejíž šéf Artur Čiligranov tehdy prohlásil:

 

Arktida je ruská. A my budeme první, kdo na dno Arktického oceánu umístí vlajku.“

 

Takové je tedy pozadí oné „hrozby“ zahájení světové války ze strany Kanady – Kanada pouze adekvátně reagovala na ruskou provokaci, podobnou té na Krymu.

 

Měl bych pro pana Vyvadila otázku: Krym je ruský, Arktida je ruská – a co ještě?

 

Závěrem slova tehdejšího ministra zahraničí Kanady. Peter MacKay po ruské provokaci s vlajkou Moskvu decentně upozornil:

 

V dnešní době není možné jezdit po světě, na různých místech vztyčovat vlajky a prohlašovat, že toto je naše území. Nežijeme ve čtrnáctém nebo patnáctém století.“

 

Jste schopen, pane Vyvadile, vy a vaši ruští přátelé tento jednoduchý princip platný v 21. století pochopit?

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 27.8.2014 16:57 | karma článku: 29,10 | přečteno: 1318x