K hlasování Valného shromáždění o humanitárním příměří v Pásmu Gazy

OSN s každou novou rezolucí svého Valného shromáždění týkající se arabsko-izraelského konfliktu klesá víc a víc do morálního bahna a víc a víc ze ztrácí své už tak nevalné prestiže.

 

Nejnověji 12. prosince, když drtivá většina členských států podpořila onen ďábelský plán „okamžitého humanitární příměří“ (immediate humanitarian ceasefire). Přesně to teroristé v Pásmu potřebují – a 153 zemí mezinárodního společenství je ochotno jim tento „time out“ poskytnout. Čímž jim nepřímo jdou na ruku. Je víc než politováníhodné, že mezi nimi je i několik zemí západního společenství. Namátkou Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Řecko, Norsko, Švédsko nebo Švýcarsko – a z našich sousedů jediné Polsko. Zdrželo se pouhých 23 států, z evropských jmenujme Bulharsko, Německo, Maďarsko, Itálii, Litvu, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Ukrajinu a Spojené království.

 

Ještě méně států, pouhých deset, prohlédlo od počátku protiizraelský trik, kterým zmíněná rezoluce je, a hlasovaly proti. Můžeme považovat za čest, že vedle Izraele a USA patří do této skupiny prozíravých také Česká republika; ze států našeho kontinentu se připojilo pouze Rakousko.

 

Nejde jen o to, že rezoluce volající po okamžitém humanitárním příměří je ze své podstaty špatná a pokrytecká. Hanebná je ještě jedna okolnost, která se s ní pojí. Před hlasováním o rezoluci byly navrženy dva pozměňovací návrhy, rakouský a americký, které požadovaly, aby text rezoluce obsahoval označení teroristické organizace Hamas jako viníka současné války a jeho odsouzení. Ani jeden návrh nezískal potřebnou dvoutřetinovou podporu. Pokud tedy Spojené národy neměly dostatek vůle k tomu, aby odsoudily agresora, který je jasnější než slunce nad Saharou, pak přidaly další hřebík do rakve své smysluplnosti. Organizace s takovýmto „charakterem“ (čest výjimkám) nemá sebemenší morální právo říkat Izraeli, jak má vést protiteroristickou válku v Pásmu Gazy. Působí to groteskně.

 

Podstatu problému vyjádřil v rozpravě izraelský zástupce v OSN Gilad Erdan. Během své řeči vytáhl velkou ceduli s telefonním číslem patřícím kanceláři šéfa Hamasu v Pásmu Gazy Sinwárovi (+970-599373765) a přítomným poradil pakliže chtějí příměří, ať na toto číslo zavolají. A dodal: „Řekněte Hamasu, aby složil zbraně, vzdal se a vrátil naše rukojmí. To přinese úplné příměří, které bude trvat navždy.“ Jenomže: žádejte něco takového po někom, kdo není ochoten udělat ani to nejmenší - označit Hamas jako agresora.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 13.12.2023 22:55 | karma článku: 0 | přečteno: 32x