Jiný kraj, jiný mrav

A také jiný plat, jak vyplývá ze slov George Batta, jednoho z iráckých  uprchlíků, který se postaral o rozruch  údajným výrokem o přemalovaném kravíně, což měl být dům, v němž jihlavská radnice nabídla jeho rodině byty. 

Přiznám se, že více než toto vyjádření mě zaujal jeden číselný údaj. Pokud jsem vše správně pochopil, byl pan Batto v Iráku ředitelem školy a jeho plat byl takový, že by z něj mohlo v ČR žít pět rodin. (Doufám, že alespoň toto přeložil soudní tlumočník správně.)

 

Pokud je tomu tak, pak se naplní mé obavy, že lidé jako pan ředitel nebudou v ČR spokojeni – a navzdory veškeré naší snaze jim pomoci budou přinejmenším pošilhávat po jiných zemích „starého“ Západu.

 

Zkusme si slova pana Batta rozklíčovat – a držme se přitom pokud možno při zdi. Nechci zde operovat statistikami OECD nebo ČSÚ, ale pouze zdravým úsudkem. Pro příklad si vezměme nikoli rodinu, ale jednotlivce v ČR s čistým příjmem 600 USD měsíčně. Při použití tzv. Zemanova kursu pro přepočet výkupného (1 USD = 25 CZK) shledáme, že jde o 15 tisíc korun čistého. S tím sice český zaměstnanec nejspíš rodinu neuživí, ale přesto se toho příkladu držme. Pakliže měl pana Batto v Iráku pětinásobek této částky, tj. 600 x 5 = 3000 USD, pak je to po přepočtu 75 tisíc českých korun.

 

Neznám sice z hlavy platy tuzemských ředitelů škol (základních, středních?), ale cosi mi v té hlavě napovídá, že pětasedmdesát tisíc čistého jim měsíc co měsíc na konto neodchází. I kdyby tedy měl pan Batto štěstí, rychle se naučil česky a stal se ředitelem české školy, spokojen s platem v ČR sotva bude. Jeho ale takové štěstí dozajista nečeká a musí tedy počítat v budoucnu s platem výrazně nižším. Jak se s tím vyrovná?

 

Věc má ale ještě jeden aspekt, pro nás nikoli příznivý. Říká-li pan Batto pravdu, pak je to na vážné zamyšlení. Chlubí-li se ředitel školy z rozvojové země platem, který mu jeho kolega z vyspělé evropské země může  tiše závidět, pak nelze než konstatovat: buď se z podstaty věci stala zásadní chyba na naší straně (ve věci ohodnocení učitelů), anebo pan Batto po arabsku nadsazuje (přehání, lže). A to by bylo ještě horší než jeho údajné vyjádření o bydlení v přemalovaných kravínech.

 

Pakliže ale jeho údaj o platu sedí, můžeme v jisté nadsázce a s povzdechem dodat: mnozí kolem nás, možná i my samotní, jsme měli za to, že lidé z Orientu, jimž poskytujeme pomoc, přijdou o  "žebrácké holi". Pan Batto nám nasadil brouka do hlavy: není to všechno přece jenom trochu jinak? A nejen s "žebráckou holí"?

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 14.2.2016 8:00 | karma článku: 36,99 | přečteno: 1266x