Jeden oscarový postřeh

Celá země je na nohou. Snímek izraelského režiséra působícího v USA vyhrál Oscara. Něco takového se nestává každý rok. Naposledy získal cenu Akademie Moše Mizrahi v roce 1978.

 

Izraelský režisér francouzského snímku Madame Rosa.

 

A pak až letos. Není divu, že Izraelci jásají.

 

Ačkoli krátkometrážní drama Skin je uveden jako film americký, sám oceněný režisér Guy Nattiv říká, že je napůl americký a napůl izraelský. Když vystoupil na pódium řekl, že jeho prarodiče jsou přeživšími holocaust. Předsudky, které zažili, vidíme dnes všude kolem sebe – v Americe a v Evropě. Dodal, že snímek věnují – on a jeho žena - herečka Jaime Ray Newmanová, která se na něm podílela jako producentka - svému pětiměsíčnímu dítěti. Aby nemuselo žít ve světě, kde se takové věci dějí.

 

O čem Skin je? Server Times of Israel to definoval lapidárně: „o válce gangů, která vypukne poté, co se v obchodě v malém městě černý muž usměje na bílé dítě“. O zločinu z nenávisti. O tom, co tento zločin generuje pohledem černého a bílého dítěte.

 

Oscara dostal vedle Guye a Jaime Ray také spoluscénárista Šaron Maymon.

 

Jak již řečeno, ocenění bylo v Izraeli přijato s obrovským nadšením. Tady je gratulační post na Twitteru izraelského prezidenta Reuvena Rivlina:

 

Gratulace Guyi Nattivovi za Oscara v kategorii krátkých filmů. Milý Guyi, veškerá zásluha náleží Vám, Šaronovi a Jaime Ray, leč film je darem pro naše děti a vnoučata a vkladem pro budoucnost, kterou jim přejeme. Jaká hrdost být Izraelcem! Hodně štěstí! (Volně)

 

Přidali se i další politici, umělci i prostí lidé. A rovněž přátelé Izraele všude ve světě. Také proto vznikl tento text.

PRO ZÁJEMCE

Filmová upoutávka -   KLIKNĚTE ZDE

Guy Nattiv a Jaime Ray Newmanová  -  KLIKNĚTE  ZDE

Momentka z filmu –  KLIKNĚTE ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 25.2.2019 14:03 | karma článku: 16,14 | přečteno: 553x