Je to jinak, pane prezidente

Ve středu 4. srpna byly z jižního Libanonu vypáleny na Izrael tři rakety. Nevyprovokovaný akt agrese. Jedna raketa spadla ještě na území útočníka, dvě u severoizraelské Kirjat Šmony (mapa 1 níže). Způsobily rozsáhlé požáry.

 

Podle izraelských zdrojů nestojí za útoky teroristická organizace Hizballáh, ale blíže nespecifikovaná palestinskoarabská teroristická skupina. Někteří pozorovatelé se nicméně domnívají, že je obtížně představitelné, že by o tom Hizballáh nevěděl.

 

Trefně to vyjádřila Anna Ahronheimová, vojenská reportérka listu The Jerusalem Post. V analýze „Israeli airstrikes against Lebanon are a dramatic shift in policy“ (5. 8. 2021) připomněla bonmot:  Říká se, že v jižním Libanonu nikdo ani nemrkne, aniž by o tom Hizballáh nevěděl.  Jak je tedy možné, že tato teroristická organizace, lokální největší a nejsilnější spojenec Íránu, nic nevěděla o plánech oné palestinskoarabské skupiny?

 

Odpovědi nabízí Ahronheimová dvě. Buď dal Hizballáh palestinskoarabským teroristům tichý souhlas k akci, anebo chaos, který nyní v Libanonu panuje, se týká i Hizballáhu, a to do té míry, že si ostatní teroristické buňky dělají co chtějí.

 

Ať tak či onak, Izrael nezůstal pasivní. Odpověděl dělostřeleckou palbou a vzdušnými údery (viz VIDEO YOUTUBE níže). Armáda ve svém prohlášení uvedla, a totéž sdělili i vládní politici, že libanonská vláda nese plnou odpovědnost za každou agresi pocházející z jejího území.

 

K tomu není co dodat. Slušný a normálně fungující stát by se za takovýto útok vedený z jeho teritoria omluvil a přikročil k opatřením, aby se něco takového neopakovalo.

 

Jenomže Libanon není normálně fungující stát. Jeho prezident Michel Aún přešel po legitimní izraelské odvetě ke slovnímu útoku:

 

  • To, co se stalo, je flagrantní a nebezpečné porušení rezoluce Rady bezpečnosti 1701 a přímé ohrožení bezpečnosti a stability na jihu.

 

A aby bylo jasné, jak to myslí, obvinil Izrael „z agresivních, eskalačních úmyslů“. Kdyby si ovšem lépe přečetl onu rezoluci 1701 ze srpna 2006, dozvěděl by se, že porušení jejího smyslu i textu se dopustil libanonský stát, který umožnil, aby z jeho území byl veden nevyprovokovaný útok vůči sousední zemi; nikoli tato sousední země, která se tomuto útoku pouze bránila .

 

Že Libanon nemá plnou kontrolu nad svým územím, že jih země ovládají teroristé Hizballáhu s masivním arzenálem, a vedle nich další militantní organizace, že v bejrútské vládě sedí i zástupci Hizballáhu, to není problém Izraele. Jeho povinností je bránit své území a své obyvatele. Což také činí.

 

Vyjádření libanonského prezidenta – Araba, ale nikoli muslima, nýbrž maronitského křesťana – glosoval v diskusi webu listu The Jerusalem Post jeden čtenář připomenutím starého arabského přísloví (volný citát):

 

  • Všechno to začalo, když druhá strana přistoupila k odvetě.

 

Vysvětlovat jistě netřeba.

VIDEO YOUTUBE

Izraelská vojenská letadla likvidují v Libanonu místa, z nichž byly odpáleny rakety, a další teroristickou infrastrukturu. Jde o odvetu za raketové útoky ze 4. 8. 2021.

 

... mapa 1/Orientační pozice města Kirjat Šmona na severu Izraele. Podklad: Freevectormaps. Volná licence s povinnou atrubucí: https://freevectormaps.com/israel/IL-EPS-02-0001?ref=atr

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 5.8.2021 21:15 | karma článku: 22,03 | přečteno: 482x