Jak zpolitizovat Agathu Christie

V druhém únorovém týdnu 2022 má odloženou premiéru filmová adaptace románu Agathy Christie „Smrt na Nilu“. Ne všude ale budou mít zájemci možnost jej zhlédnout.

 

V neděli 6. února server listu Kuwait Times potvrdil, že snímek byl v Kuvajtu zakázán (obr. 1). Agentuře AFP to řekla mluvčí tamního ministerstva informací Anouar Mouradová. Důvod je pro normálně uvažující lidi ve svobodném světě nepochopitelný.

 

... obr. 1/

 

Režisér filmu Kenneth Branagh (a současně představitel Hercula Poirota) svěřil roli Linnet Ridgeway-Doyleové izraelské superstar, světoznámé „Wonder Woman“ Gal Gadotové. To stačilo k tomu, aby byl uměleckému dílu dán cejch zakázaného ovoce.

 

Zavilá antiizraelská nenávist triumfovala. I když …

 

Podíváme-li se na text zmíněného článku v Kuwait Times, výraz Izrael, izraelský v něm nenajdeme. A co tedy? Všimněme si šipek na obr. 2:

 

 

V textu jsou výrazy jako:

 

-  Zionist actress (sionistická herečka)

-  Zionist army (sionistická armáda)

-  Zionist entity (sionistická entita)

 

Kdybychom to chtěli poněkud odlehčit, pak bychom mohli říci: Škoda, že Gal Gadotová není izraelská herečka – pak by možná měla šanci. Jako herečka sionistická ovšem nikoli.

 

Ale dosti žertů.

 

Nedávno jsem psal o tom, že šéfredaktor kuvajtského listu Arab Times vyzval k normalizaci vztahů s Izraelem. Byl to jeden z mála ojedinělých hlasů rozumu v té zemi, v níž nadále v drtivé většině převažuje fanatická protiizraelská zášť. Zákaz promítání amerického filmu „Smrt na Nilu“ kvůli tomu, že v něm účinkuje jedna izraelská herečka je toho jasným důkazem.

 

Co víc k tomu říci? Snad jen, že aktéři této nesmyslné politizace by si zasloužili anticenu „Bezhrbý velbloud“, kdyby něco takového  existovalo.

FOTOODKAZ

Gal Gadotová/ZDE

VIDEO/Trailer k filmu „Smrt na Nilu/YouTube

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 7.2.2022 13:45 | karma článku: 20,89 | přečteno: 692x