Jak hrají jinde

Fotbalová Bundesliga byla obnovena šesti zápasy 16. května, česká nejvyšší soutěž o týden později dohrávkou 23. kola v Teplicích, kam přijel Liberec (2:0). Ve všech případech bez diváků. Nová doba, nová pravidla.

 

A jak je to v Izraeli? Ani tam se na fotbal zatím nechodí – a chodit nebude, neboť až tamní nejvyšší soutěž Ligat Haal  znovu odstartuje, budou ochozy také prázdné. Kdy k tomu dojde? V sobotu 30. května.

 

Nejvyšší fotbalovou soutěž v Izraeli zastihla pandemie koronaviru ve fázi přechodu: po skončení základní a před začátkem nadstavbové části.

 

Základní část skončila prvního března a rozdělila čtrnáct týmů ligy do dvou skupin play-off. Skupinu o titul a o postup do evropských klubových soutěží (budou-li se hrát, snad ano) tvoří Maccabi Tel Aviv (vítěz základní části), Maccabi Haifa (2.), Bejtar Jeruzalém (3.), Hapoel Beerševa (4.), Hapoel Tel Aviv (5.) a Hapoel Haifa (6). Z této skupiny vzejde mistr ligy (a postupující do evropské Champions League), jakož i dva, případně tři celky postupující do předkol Evropské ligy – o tom, zda budou dva či tři rozhodne to, kdo získá pohárovou trofej (Pohár státu - o něm něco málo níže).

 

Skupinu o udržení tvoří zbývajících osm klubů. Poslední dva  nejvyšší soutěž opustí a budou hrát v příští sezoně 2. národní ligu.

 

Po koronavirové přestávce bude tedy Ligat Haal obnovena 30. května.  Skončit by měla, pokud se situace s covidem 19 dramaticky nezhorší, 7. července.

 

Obnoven bude i Pohár státu. Ten je v současné době ve fázi semifinále. Za zmínku stojí, že se do něj z celků skupiny o titul probojovaly pouze dva. Hrát se bude 9. a 10. června; semifinálové dvojice vypadají takto:

 

  • Hapoel Tel Aviv vs Maccabi Petach Tikva
  • Hapoel Beerševa vs Bnej Jehuda Tel Aviv

 

Vítěz Poháru státu se kvalifikuje do bojů v předkolech Evropské ligy. Pokud by se do nich kvalifikoval z titulu postavení v konečném pořadí skupiny o titul v Ligat Haal, postoupil by do Evropské ligy poražený finalista Poháru státu. Pakliže by i on měl po skončení  Ligat Haal takovou pozici, která by ho opravňovala hrát v Evropské lize, postoupil by do ní čtvrtý tým  finálního  pořadí Ligat Haal.

 

Pro ilustraci. Kdyby v  Ligat Haal skončily na prvních čtyřech místech tyto celky:

 

  1. Maccabi Tel Aviv
  2. Hapoel Tel Aviv
  3. Hapoel Beerševa
  4. Maccabi Haifa,

 

a kdyby finále Poháru státu skončilo:

 

  • Hapoel Tel Aviv – Hapoel Beerševa … 0:1,

 

postoupily by do Evropské ligy Hapoel Beerševa, Hapoel Tel Aviv a Maccabi Haifa.

 

(Upozornění: Výše uvedené je pouze hypotetický příklad.)

 

 

Izraelští fotbalisté ovšem v minulých dnech nezaháleli, ale absolvovali, znovu bez diváků, sérii přátelských zápasů. Hrály mezi sebou jak prvoligové kluby, tak v některých případech celky z nejvyšší a druhé národní ligy. V neděli 24/5 večer se střetl klub  Maccabi Tel Aviv s druholigovým Bejtarem Šimšon Tel Aviv a zvítězil 3:0.

Dva z izraelských fotbalových stánků.

 

  • Bloomfield Stadium v Tel Avivu./ZDE
  • Sammy Ofer Stadium v Haifě./ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 24.5.2020 21:21 | karma článku: 4,57 | přečteno: 132x