Izrael: Několik volebních postřehů

Zahraniční servery si všímají tří největších měst v zemi. Metropole Jeruzaléma, Tel Avivu a Haify. Jak v nich dopadly volby starostů? O překvapení nebyla nouze, byť jak kde.

 

Ano, v Izraeli se konaly v úterý 30. října komunální volby. Volilo se nejen obsazení regionálních městských či obecních rad, ale samostatně také (žlutá obálka níže na videu) starostové (a starostky samozřejmě).

 

Dlužno dodat, že starostou je v prvním kole zvolen ten, kdo obdrží nejméně 40 procent hlasů.

 

V Tel Avivu vše při starém. Bývalý vojenský pilot Ron Huldai, poprvé zvolený v roce 1998, zůstává. Obdržel 46 procent hlasů.

 

Překvapení v Haifě. Také relativně dlouholetý starosta – Yona Yahav od roku 2003 – padl. Porazila ho žena, Einat Kalisch Rotemová; má doktorát z architektury a urbanistiky, vyučuje na tamním technologickém institutu Technion.

 

Perlička z Beerševy. Stávající starosta Rubik Denilovitsch obržel 92 procent. Jasný úspěch, jasná popularita. 

 

Zbývá hlavní město. Také jedno překvapení. Či spíše důkaz, že ani podpora předsedy vlády a odcházejícího úspěšného starosty, ba ani ministerská funkce vám nemusí být příliš platná. Benjamin Netanjahu a Nir Barkat prosazovali na post starosty Jeruzaléma  Zeeva Elkina, ministra pro záležitosti Jeruzaléma. Nic nepomohlo, skončil třetí.

 

Nejlépe si vedli Moše Lion (též Leon - 39%) a Ofer Berkovitch (29) – oba se utkají ještě jednou. V druhém kole 13. listopadu. Prvního dle médií podporuje ministr obrany Liberman a náboženské strany Šas a Degel Hatora, druhý stojí v čele formace „Hitorerut“, jeruzalémské pluralisticko-sionistické strany. Na Facebooku se prezentuje jako strana pro obyčejné lidi (grassroots party) a rovněž jako strana „pro všechny“ - od sekulárních po náboženské sionisty.

 

Za dva týdny uvidíme, kdo zaujme jeruzalémského voliče víc.

 

MUNICIPÁLNÍ VOLBY 2018 V OBRAZE – příspěvek izraelské televize i24news v pořadu Daily Dose. (Zdroj: YouTube)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 31.10.2018 16:35 | karma článku: 13,36 | přečteno: 318x