Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Islam vs islám

Můžete se jmenovat Islam a kvůli islámu se dostat do kriminálu. To je případ Islama Beheryho (obr. níže), kterému momentálně hrozí rok za mřížemi. A to může hovořit o štěstí. Odsedět si mohl také pět let.

Jeho kauza navíc vyvolává pochybnosti o slučitelnosti i takzvaného umírněného islámu, přesněji režimu hlásícího se k umírněnému islámu se skutečnou (nikoli pouze formální) demokracií a skutečnou svobodou, jak jí rozumíme v civilizovaných zemích Západu.

 

Hovoříme o Egyptě.

 

Islam Behery je egyptský televizní moderátor a navíc člověk označovaný jako badatel – ve vztahu k islámskému náboženství a zejména jeho dědictví. Ruku v ruce s tím můžeme říci, že je stopupencem toho, co islámu tak zoufale chybí. Totiž náboženská reforma. Prezident Sisi dokonce hovoří o nutnosti „revoluce“ v islámu. Paradoxem ovšem je, že za jeho panování se člověk (Islam Behery) volající po něčem podobném dostal do soukolí tamní justice – a výsledkem není veřejná debata na dané téma, ale usilovný boj Beheryho právníka (Gamil Said) o to, aby jeho klient nebyl za své názory žalářován.

 

Behery nikterak nezpochybňuje svatý Korán, ale bylo mu dáno dospět k poznání, že některé jeho interpretace, jejichž autory jsou muslimští učenci z různých obbobích historie, mohou být vnímány jako podpora extremismu. Takovéto výklady by měly být přehodnoceny, případně z muslimského učení vyřazeny. Na tom samozřejmě není nic, za co by měl putovat do vězení – ale příslušné autority v Egyptě to vidí jinak než prostý pozorovatel na Západě.

 

Kosa na kámen narazila v okamžiku, kdy Behery upozornil na to, že mezi interpretace učenců, které podporují extremismus, patří i ty, jež byly schváleny a jsou uznávány mešitou Al Azhar, tedy nejvyšší autoritou sunnitského islámu. Tím se Behery dopustil něčeho podobného jako u nás kdysi Jan Hus nebo v Německu Martin Luther. (To uvádím jenom pro ilustraci a v žádném případě nechci jednoho islámského badatele v nesnázích stavět na stejnou úroveň s velkými postavami křesťanské církve v Evropě.) Ani jeden se nedočkal uznání. Hus skončil v plamenech a Lutherovi nezbylo, než založit jinou církev. Možná by dopadl jako Hus nebýt toho, že mu poskytl ochranu světský panovník – saský kurfiřt.

 

Součástí Beheryho problému je samozřejmě skutečnost, že své názory neprezentoval mezi přáteli při posezení u šíši, ale ve vlastním televizním pořadu „S islámem“ přenášeném satelitním kanálem „Al Qahira Wal Nas“. Jeho kritický pohled neunikl strážcům posvátných a nedotknutelných islámských hodnot – a moderátor skončil před soudem. Vysílání jeho pořadu bylo zastaveno.

 

Místo diskuse přišla represe. Přitom televizní pořad se zdá být ideálním fórem pro výměnu názorů. Těch, které zastává Behery i těch „oficiálních“ - učenců z Al Azharu. Těžko se ale debatuje a tříbí myšlenky, když daný pořad zakážeme. A o nic lepší to není ani před soudní stolicí.

 

Beheryho pořad byl zakázán 22. dubna 2015. A v květnu se moderátor zodpovídal před soudem první instance. Žalován byl za „vysílání myšlenek znesvěcujících základy islámu a jeho dědictví“.

 

Zde se zastavme u paragrafu 98F egyptského trestního zákona, jak o něm v souvislosti s Beheryho kauzou referoval 31/5 web The Cairo Post. Podle něj ten, kdo užívá náboženství slovem, písmem nebo jinými prostředky, aby vyprovokoval svár a nejednotu nebo pohrdání a opovržení k nějakému ze zjevených náboženství nebo denominací k němu náležejících bude potrestán odnětím svobody od šesti měsíců do pěti let.

Gumový paragraf, gumové rozpětí. Behery vyfasoval u první instance rovnou strop. Děs z tohoto šoku mírní snad jen to, že měl možnost se odvolat. Výsledek odvolání se dozvěděl v pondělí (28/12) večer. Soud mu snížil trest na jeden rok žaláře. Ani tento verdikt není pravomocný a bude následovat odvolání.

 

Výmluvná jsou v této souvislosti slova Beheryho právníka. Ten říká, že sám svatý Korán vyzývá k logickému myšlení a dodává to, co si myslí patrně většina normálně uvažujících lidí v civilizovaném světě, totiž že nějaký názor vyslovený k určité specifické záležitosti před sedmi sty nebo osmi sty lety nemůže být automaticky aplikován na záležitosti dneška.

 

Média po vynesení rozsudku za „hanobení náboženských symbolů“ zaznamenala sarkastické vyjádření zoufalého Beheryho:  Mnohokrát děkuji prezidentu Sisimu a jeho náboženské revoluci. Jsem vděčný za svobodu slova.

 

To je na tom totiž (nejen) podle Beheryho to nejsmutnější. Sám prezident vyzývá k boji proti extremistickým výkladům islámského náboženství a když někdo pozvedne hlas proti ultrakonzervativní džihádistické interpretaci Mohamedova učení, skončí za katrem.

 

Jeden z typických paradoxů, jakých islám generuje bezpočet. Beheryho šokující příběh je jedním z těch, které by neměly zapadnout. Do diskuse kolem islámu, jež v současné době v naší zemi intenzivně probíhá, přináší jeden více než užitečný argument.

 

... Islam Behery v televizním studiu.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 30.12.2015 10:30 | karma článku: 30,51 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Ve vlastní věci: Proč stále nemohu diskutovat? (Aktualizováno)

Dopoledne 27. dubna 2024 skončil několikaměsíční zákaz mého vstupu do diskusí na serverech iDNES a Lidovky.cz. Podotýkám, že na Neviditelném psu, kam také autorsky přispívám, jsem celou dobu diskutovat mohl.

28.4.2024 v 11:05 | Karma: 5,53 | Přečteno: 57x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

K dění v kampusech amerických univerzit

V reakci na antisemitské a protiizraelské nepokoje na amerických vysokých školách se v jedné internetové diskusi objevila otázka: „ Kde se ta rostoucí nenávist k Židům skoro po celém světě bere?“

26.4.2024 v 16:51 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K demisi ministryně Langšádlové

Prý nebyla příliš vidět. A to je hodnoceno mnohými veskrze negativně. Taková paní Columbová, říkají. Je to ale fér?

25.4.2024 v 22:38 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Politika

Lubomír Stejskal

Drží OSN nad Hamasem ochrannou ruku?

Přesněji: drží ji nad teroristickými vládci Pásma Gazy sám generální tajemník Guterres? Dělá všechno proto, abychom si mysleli, že ano.

24.4.2024 v 22:39 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

K odchodu R. Kielbergerové (z blogu)

Z četby článků a diskusí na blogu iDNES jsem před pár dny pochopil, že stránka autorky Radky Kielbergerové bude 23. dubna 2024 zrušena. Se vším všudy.

23.4.2024 v 23:18 | Karma: 6,73 | Přečteno: 152x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal