Inspirováno diskusí: O pražském letišti a jeho zkratce

V úterý 16/2 jsem splnil předchozí slib a zveřejnil fotoblog „Letiště na letišti …“, v němž tím hlavním byl model ruzyňského aeroportu sestavený z kostek LEGO. Následně mě překvapila reakce kolegy Jiřího Hermánka.  

Oba jsme staří známí ještě z BigBlogeru na Lidovkách.cz, proto reaguji takto otevřeně. Současně doufám, že má odezva bude užitečná ostatním čtenářům, kteří jí budou věnovat svůj čas.

 

Ačkoli v mém článku nebyl ani jednou zmíněn Václav Havel (ve vztahu k názvu letiště a ani v jiné souvislosti), pan Jiří napsal:

 

  • V.H.A.P. Jako Václav Havel Airport Prague nemá Ruzyňské letiště tu správnou zkratku.Tak, kdo tomu má rozumět? Je to stejné jako Nikolas Kazantsakis v Heraklionu na Krétě.

 

Upřímně: netuším, o jakou správnou zkratku má jít, a to ani v případě Ruzyně, ani v případě krétského Heraklionu. Téměř mi to přišlo jako účelové kopnutí do Havla (v případě Ruzyně), kdy kopající využil (zneužil) toho, že článek byl o letišti, které má shodou okolností od roku 2012 ve svém názvu jméno exprezidenta - ačkoli, znovu opakuji, jsem tuto skutečnost ve svém článku nezmínil, a to záměrně: chtěl jsem se vyhnout diskusi o tom, čeho se článek vůbec netýká. Jak patrno, moje obezřetnost mi byla platná jako zapřisáhlému muslimovi volné lístky na vepřové hody.

 

Ale ke zkratkám. Jak je (či možná není) známo, letiště mají v rámci mezinárodní letecké dopravy své zkratky (kódy), a to prakticky tři. Telegraficky se s nimi nyní seznámíme.

 

Většina z nás, kdo létáme, si zajisté všimla, že při odbavení zavazadel je jejich držadlo (madlo apod.) opatřeno samolepícím štítkem (tzv. zavazadlovou přívěskou), na němž dominujícím údajem jsou tři písmena. Ta označují cílové letiště, a to podle kódu organizace IATA – Mezinárodní asociace leteckých dopravců. Několik příkladů:

 

  • Praha (Ruzyně) … PRG
  • Toronto (Pearsonovo letiště)  … YYZ
  • Hurghada … HRG
  • Marsa Alam … RMF
  • Heraklion … HER

 

Podíváme-li se na webu IATA konkrétně na letiště (mn. č.) v Praze, lokální vyhledávač stránek najde tyto údaje:

 

 

Jak patrno, jméno „Václav Havel“ se v seznamu pražských letišť s mezinárodním provozem na webu IATA nevyskytuje. Ruzyňské letiště v kolonce Název letiště (Airport name) uvádí „Ruzyne“, nikoli „Václav Havel“.

 

Pro srovnání uvádím panem Jiřím zmíněné letiště v Heraklionu (Irakleionu). O něm přínáší web IATA tyto údaje:

 

 

Zde je zřejmé, že jméno „Nikos Kazantzakis“ (řecký spisovatel, krétský rodák) je sice obsaženo v názvu letiště (na rozdíl od případu VH v názvu ruzyňského letiště), nicméně není součástí žádné oficiální zkratky. Ty známe tři:

 

  • zkratka (kód) letiště dle IATA (viz výše );
  • zkratka (kód) města dle IATA, s nímž je letiště spojováno; oba kódy jsou obvykle identické, ale ne vždy, namátkou kód Toronta je YTO,  ale kód torontského Pearsonova mezinárodního letiště je YYZ;
  • vedle těchto kódů existují také kódy letišť dle organizace ICAO – Mezinárodní organizace pro civilní letectví; ty jsou čtyřpísmenné a je v nich zakódována země (první dvě písmena) a konkrétní letiště (poslední dvě písmena). Opět příklady: Praha-Ruzyně LKPR, Heraklion LGIR, Egypt-Hurghada HENG, Egypt-Marsa Alam HEMA.

 

 

Shrnutí: Pražské ruzyňské letiště, dnes (anglicky) Václav Havel Airport Prague, je, pokud jde o mezinárodní zkratky (kódy), dostatečně  ošetřené, tak jako každé jiné mezinárodní letiště všude na světě. Z tohoto hlediska se v tom vyzná každý, kdo se v tom vyznat má, případně chce. Všechno ostatní, například panem Jiřím zmiňovaná zkratka VHAP, patří do kategorie lidové, případně novinářské tvořivosti. Bylo by to tak jako tak neoficiální a hlavně nadbytečné.

 

Jinak řečeno, jméno prvního polistopadového československého a prvního českého prezidenta v názvu ruzyňského letiště nemá na jeho mezinárodní identifikační kódy sebemenší vliv. PRG a LKPR by platily stejně, i kdyby Havlovo jméno v názvu letiště nefigurovalo.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 17.2.2016 8:05 | karma článku: 21,68 | přečteno: 819x