Incident v Kerčském průlivu: Pohled druhé strany

Pavel Kalabis připomněl ve svém blogu starý vtip: Na sovětsko – čínské hranici napadly dva čínské tanky pokojně orající sovětský traktor. Ten palbu opětoval a po zneškodnění obou nepřátelských cílů přistál nerušeně na základně.  

Vzpomněl jsem si na něj, když jsem si přečetl ruskou interpretaci nedělního (25/11) incidentu v Kerčském průlivu. Zveřejnil ji server Sputnik ČR:

 

  • V neděli tři ukrajinské vojenské lodě vpluly do dočasně uzavřených ruských vod a několik hodin tam vykonávaly nebezpečné manévry, přičemž nereagovaly na požadavky ruských člunů a lodí, které je doprovázely. Nakonec bylo přijato rozhodnutí o použití zbraní. Všechny tři lodě byly zadrženy.

 

Jako zpráva TASSu za starých dobrých časů, po kterých se tak stýská prezidentu Putinovi. Jak že to bylo v září 1983, když Sověti sestřelili na Dálném východě jihokorejské dopravní letadlo? Připomeňme si:

 

  • k sestřelení došlo 1. září
  • první zpráva v Rudém právu (převzatá ze sovětských zdrojů, jakož i další níže), hovořila o tom, že „letoun pokračoval v letu směrem k Japonskému moři“:

 

 

  • o den později Sověti přiznali, že stroj zmizel ze zorného pole radiolokačních prostředků:

 

  • a až teprve 6. září, pátý den po tragédii, se v prohlášení vlády SSSR (v Rudém právu o den později) uvádí, že „let byl zastaven":

(Zdroj screenshotů: Ústav pro českou literaturu AV ČR)

Mezitím jsme četli slova o provokační kampani, špinavých pomluvách SSSR, snaze vrhnout stín na sovětskou mírumilovnou politiku, protikomunistické hysterii. A tak podobně. Nejinak je tomu dnes. Rusové, v duchu hesla o zloději křičícím chyťte zloděje, hovoří o ukrajinské provokaci, ač jde o hrubou provokaci z jejich strany.

 

A jejich sympatizanti přinesli „šokující“ odhalení. Ukrajinci vezli na plavidlech podmořské jaderné miny, s jejichž pomocí chtěli podminovat a odpálit Kerčský most. Podle této fantasmagorie by odstřel mostu spustil třetí světovou válku, ale díky bdělé a ostražité ruské tajné službě FSB tomu bylo zabráněno. (Tento „objev“ jsem našel dnes ve své emailové schránce.)

 

Zmíněná informace má asi takovou hodnotu jako nedávná zpráva s fotografií George Sorose v uniformě SS, která měla ovšem zásadní vadu na kráse. Oním mužem v uniformě nebyl Soros, ale Oskar Groening, esesman působící v Osvětimi. Obě byly, jako spousta jim podobných, šířeny internetem, sociálními sítěmi a prostřednictvím e-pošty – a můžeme se jen dohadovat, kolik našinců z řad rusofilů těmto nesmyslům uvěřilo.

 

Věru, neveselý je pohled do propagandistické dílny tábora názorových oponentů.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.11.2018 17:30 | karma článku: 36,06 | přečteno: 3698x