EuroNASCAR má "exotického" vítěze

Zkratka NASCAR není českým fanouškům automobilového sportu neznámá. Jde o nejpopulárnější závody upravených sériových vozů v USA. Od roku 2012 má také svoji evropskou verzi.    

 

Takzvaný EuroNASCAR najdeme v závodním kalendáři pod oficiálním názvem NASCAR Whelen Euro Series. O slunečném víkendu 14-15/10 skončila jeho sezona 2017. Jely se dva závody na okruhu v Heusden-Zolderu na severozápadě Belgie. Protože šlo o závěrečné měření sil v tomto roce, z belgického klání vyšel také celkový vítěz tohoto ročníku.

 

Stal se jím závodník ze země, která má špičkových automobilových závodníků stejně málo jako špičkových sjezdařů na lyžích. Šampionem v divizi Elite 1 je Alon Day z Izraele.

 

Co o něm víme?

 

Alon Day je první izraelský profesionální automobilový závodník. V neděli 25. června 2017 měl svoji premiéru v americké soutěži NASCAR - v její nejvyšší kategorii Monster Energy Cup Series.

Konkrétně jde o závod na okruhu v kalifornské Sonomě. Alon jel s vozem Toyota Camry a skončil na 32. místě z osmatřiceti přihlášených. Jak po závodě řekl, bylo to to nejlepší, čeho se za daných okolností dalo dosáhnout.

 

Rodák ze středomořského pobřežního Ašdodu (*1991) vstoupil do mezinárodního motoristického klání v roce 2007, kdy se představil na Hungarian E-2000. V dalších dvou sezonách se zúčastnil závodů Formula BMW Pacific a Asian Formula Renault. Druhou jmenovanou soutěž, kterou hostila kontinentální Čína, dokonce v roce 2009 vyhrál. Následovala Formule 3 ( Euro Series, rakouská, německá) a od roku 2012 jezdí i v Americe.

 

Nejprve Indy Lights Series (2012) - 6 závodů

 

Pak prestižní závody NASCAR:

Camping World Truck Series (2016) - 2 závody

Xfinity Series - 2 závody (2016)

Monster Energy NASCAR Cup Series - zatím jeden závod (2017) na okruhu Sonoma Raceway zmíněný v úvodu.

 

Co je ale podstatné: od roku 2015 se Alon Day účastní evropských NASCARů – zmíněných soutěží NASCAR Whelen Euro Series. S excelentními výsledky. Při své premiéře v roce 2015 skončil v celkovém hodnocení na vynikajícím druhém místě, loni byl třetí.

 

A letos? To už víme – EuroNASCAR vyhrál.

 

Soutěž měla na programu v této sezoně v divizi Elite 1, v níž Alon Day působí, celkem šest závodů: ve španělské Valencii, britském Swanley, nizozemském Venray, německém Hockenheimu, italském Castrezzatu a již zmíněném Heusden-Zolderu v Belgii. Každý závod je dvoudenní a má vždy dva vítěze (z prvního a druhého dne), celkem je tedy na programu za sezonu 12 soutěžních kol.

 

V posledním podniku v Belgii byl vítězem sobotního (14/10) klání právě Alon Day, byl to jeho čtvrtý triumf v sezoně, v neděli dojel čtvrtý. Celkem nasbíral ve všech kolech 661 bodů a mohl slavit – poprvé v historii izraelského automobilového sportu. Druhý s odstupem 53 bodů skončil Belgičan Anthony Kumpen, vítěz ročníků 2016 a 2014.

 

Alon Day je členem italského týmu CAAL Racing a soutěží na stroji Chevrolet SS. Má závodní číslo 54.

 

Pro úplnost dodejme, že soutěží EuroNASCAR se účastní také jediný Čech – Martin Doubek. Jezdí za rakouskou stáj Renauer Motorsport na stroji Ford Mustang. Podle webu evropského NASCARU se umístil v divizi Elite 1 na devatenáctém místě (ze 40) a v Elite 2 je osmnáctý (z 35).

 

A co čeká EuroNASCAR dál? Podle jeho webu příští zastávka bude nanejvýš příjemná. Osmého prosince v s Síni slávy NASCARu v Charlotte v Severní Karolíně bude konat "Awards Banquet". Akce, na které Alon Day rozhodně nesmí chybět.

... okamžik triumfu, kvůli kterému každý závodník na světě soutěží. Alon Day - vítěz EuroNASCARu 2017. Jako první Izraelec v historii. To mu už nikdo nikdy nevezme. (Zdroj: Web EuroNASCAR)

 

... s trofejí před svým Chevroletem SS. Šťastný Day, šťastný muž. (Zdroj: Twitter EuroNASCAR)

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 16.10.2017 9:35 | karma článku: 8,94 | přečteno: 220x