Arabské provokace v evropském fotbale (Aktualizováno)

Agrese Hamasu proti Izraeli a následná legitimní izraelská protiteroristická kampaň se promítá i do momentálně okrajových oblastí, k nimž patří sport.

 

A nejde jen o to, že válka zásadním způsobem zasáhla do rozpisu utkání v řadě sportovních odvětví, v Izraeli i na evropské úrovni.

 

Dva příklady z těchto dní.

 

KLUB OGC NICE

Členem kádru tohoto francouzského prvoligového celku je na pozici obránce také alžírský fotbalista Youcef Atal. Patří k těm, kdo nevyužili příležitost mlčet, když už jim bylo zatěžko odsoudit bestiální zvěrstva Hamasu spáchaná na izraelských civilistech.

 

V čase nejhoršího protižidovského masakru od druhé světové války projevil Atal mimořádnou „inteligenci“, když na Instagramu sdílel video s proslovem palestinského kazatele Mahmúda Al Hasanata, který kromě jiného prosil boha (Alláha), aby „seslal na židovský lid temný den“. Záhy si sice uvědomil, zjevně pod vlivem kritiky, že přestřelil a příspěvek smazal, ale bylo už pozdě. Džin byl z láhve venku.

 

Starosta Nice Christian Estrosi se vyjádřil jasně. Buď se Atal omluví a odsoudí zločiny Hamasu, nebo nemá v klubu jeho města co pohledávat. Fotbalista si uvědomil, že je zle a následně se tedy omluvil: „Chci objasnit svůj názor bez jakýchkoli dvojznačností: důrazně odsuzuji všechny formy násilí, kdekoli na světě, a podporuji všechny oběti. Nikdy bych nepodpořil poselství nenávisti. Mír je ideál, ve který pevně věřím.“

 

Pak je ovšem otázka, proč kázání militantního duchovního obsahující nenávistnou výzvu k samotnému Alláhovi v této kritické době na Instagram vůbec umístil.

 

Svojí omluvou si patrně zachránil místo v sestavě niceského klubu, leč touto nechutnou kauzou se bude ještě zabývat disciplinární orgán nejvyšší francouzské fotbalové ligy Ligue 1.

 

KLUB BAYERN MNICHOV

V tomto prestižním bundesligovém klubu působí jako jeden z brankářů Daniel Peretz z Izraele a na postu obránce Maročan Nousair Mazraoui. Zatímco Izraelec prožívá od 7. října truchlivé období a je myšlenkami doma, Maročan usoudil, že nyní je ten správný čas, aby na Instagram umístil slova z Koránu, jejichž smysl je v kontextu toho, že popřál palestinským bratřím vítězství (nad Izraelem) jednoznačný (volný citát): „A nemyslete si, že Alláh nedbá na to, co dělají ti, kdo páchají bezpráví. Čeká jen na Soudný den, kdy jejich oči ztuhnou hrůzou.“

 

Pro Peretze to byl další šok ke všem těm zprávám, které denně z Izraele dostává. Jeho spoluhráč v týmu stojí na straně vrahů jeho národa.

 

Lze předpokládat stejné pokračování jako v případě Atala v Nice. Obecnou, spíše jalovou omluvu, pokus o vysvětlení nevysvětlitelného, tanec mezi vejci. Jak jim pak máme věřit, když při první příležitosti nasypou sůl do otevřené rány?

AKTUALIZACE

Pozoruhodnou míru „zpravodajské úspornosti“ předvedl egyptský server Ahramonline, když 16. října referoval o Atalově případu. V článku „French prosecution investigate Algeria player Youcef Atal after reposting message“ informuje o tom, že francouzská prokuratura zahájila předběžné vyšetřování alžírského hráče působícího v Nice kvůli „veřejnému podněcování k nenávisti nebo násilí kvůli určitému náboženství“. Server uvádí, že Atal „se omluvil poté, co údajně sdílel a poté smazal video palestinského kazatele“. Opět se potvrdilo, že ďábel je ukryt v detailu. Jednak to nebylo „údajně“, ale fotbalista to video skutečně sdílel (jinak by neměl důvod se omlouvat) a hlavně: server Ahramonline „zapomněl“ uvést to klíčové. Atal nemá problémy kvůli tomu, že zveřejnil na sociálních sítích nějaké video nějakého palestinského kazatele, ale kvůli tomu, co onen kazatel na tom videu říká. To je uvedeno výše. Kazatelovo vyjádření je nepřijatelné, stejně jako sympatie, které mu svým sdílením vyjádřil alžírský fotbalista.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 16.10.2023 7:41 | karma článku: 0 | přečteno: 32x