Ad poezie pro děti

V posledních dnech mě z nabídky na blogerské stránce iDNES zaujal článek Jiřího Turnera*) „Vraždi, ale nepiš verše aneb soumrak poezie pro děti“ (8. 10. 2022). Dovolím si k němu přičinit několik slov.

*) Možná si řeknete, proč se nevyjádřím k článku, který napsal pan Karel Trčálek a v němž umístil mé jméno přímo do nadpisu („K článku pana L. Stejskala o článku pana M. Šupy o zásadním omylu křesťanství“/8. 10. 2022). Bylo mi v diskusích opakovaně doporučováno, abych na (fantasmagorické rafinovaně provokativní nesmysly) pana Trčálka nereagoval. Tak se tím snažím řídit. Což potrvá tak dlouho, dokud neusoudím, že jeho texty určené mé osobě  jsou nadále neúnosné.

Souhlasím s autorem (J. Turnerem), že v poezii určené dětem se osvědčily spíše básničky kratší, veselé, vtipné a vzorně rytmické a rýmované.

 

Sám jsem měl možnost se v tomto oboru kdysi angažovat. Od března 1992 jsem působil v soukromém Rádiu Diana, který vysílalo v neděli dopoledne pořad pro děti - Studio Klokánek. Jeho autory byli Hana Plachá a dnes populární moderátor Aleš Cibulka. Vím to tak dobře proto, že jsem se s nimi u mikrofonu střídal. Já jsem moderoval do 9 hodin pořad Ráno na Dianě, oni přicházeli po mě.

 

Klokánek vydal víc než jednu (nepamatuji si přesně, jestli byly dvě nebo tři) magnetofonovou kazetu s pásmem písniček a mluveného slova. Písničky – to je vlastně také dětská poezie. Měl jsem tu čest přispět do druhé série, a to dvěma básničkami, které kdysi napsal můj otec a já jsem k nim složil hudbu. Už tenkrát se ukázalo, že i jednoduché říkánky mohou děti oslovit.

 

Jen namátkou a vyloveno z paměti:

 

Ptá se zajíc ježka:

„Proč kráčíš tak ztěžka?

Sotva noha nohu mine.

Jsi to ty či zvíře jiné?“

 

„Jsem to já, můj zajíčku,

slzu mám na krajíčku …“

 

A tak dále.

 

Když k tomu přidáme jednoduchou melodii, máme vyhráno.

 

Máme vnučku, v listopadu jí budou čtyři. Je živá, aktivní, stále v pohybu. Jako kolibřík. Vymyslel jsem pro ni písničku, spíše popěvek – a ona byla schopná se vše naučit a zpívat se mnou. Ano, vypůjčil jsem si z jedné lidové písně známé „kalamajka mik, mik, mik“:

 

Kalamajka mik, mik, mik,

Zuzanka je kolibřík.

Dnes ji potkal námořník,

přivezl jí sladký fík.

Zuzanka mu řekla: „Dík!

Já jsem taky labužník.“

Kalamajka mik, mik, mik,

Zuzanka je - kolibřík.

 

Takže ano, básničky nebo písňové texty spíše kratší, ale především veselé, vtipné a vzorně rytmické a rýmované. A úspěch je zaručen. Anebo ne?

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 9.10.2022 19:14 | karma článku: 12,32 | přečteno: 201x