Abychom si nalili čistého vína...

V pátek 1. prosince 2023 ráno jsme se dozvěděli, že skončilo příměří mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamas.  

 

Během dočasného klidu zbraní bylo podle izraelského serveru Ynet propuštěno 105 unesených, z toho 81 Izraelců. Vzhledem k tomu, že islamističtí gangsteři odvlekli do Pásma Gazy 240 osob, osvobozených je méně než polovina (44 %).

 

Mnozí měli hodně optimistickou naději, že příměří potrvá tak dlouho, dokud nebudou všechna rukojmí na svobodě. Existovaly dokonce matematické předpovědi, že při počtu 10 zajatých denně by klid zbraní měl trvat 24 dnů. Byl to ale nepřesný předpoklad, protože například v pátek 24. 11. bylo propuštěno celkem 24 osob. Ale o tuto hru s čísly nejde.

 

Osobně jsem nebyl vnitřně přesvědčen, že Hamas bude naznačený scénář respektovat, ale můj soukromý pocit také není důležitý. Jde mi o něco jiného.

 

Než začne levicová, arabská a s ní sympatizující propaganda dštít oheň a síru na Izrael a jeho armádu (IDF), je nutné důrazně připomenout, kdo nese jednoznačnou vinu za ukončení přestávky v bojích (o nichž někteří lživě tvrdí, že jejich cílem je genocida civilního obyvatelstva v Pásmu Gazy).

 

Jakýmsi „předkolem“ byl čtvrteční (30. 11. 2023) krvavý teror v Jeruzalémě, při němž byli zavražděni tři nevinní lidé a k němuž se hrdě přihlásil Hamas. To samo o sobě byla nehorázná provokace a jasný důvod k obranné protiakci. Navzdory tomu pokračovala v noci na pátek intenzivní jednání o prodloužení příměří a propuštění dalších rukojmí. Bohužel neúspěšně.

 

V pátek ráno 1. 12. 2023 v 5:48 hodin izraelského času se v pohraničních komunitách u Pásma Gazy rozezněly sirény „rudého poplachu“: nepřítel zaútočil na Izrael šesti raketami, zhruba o hodinu později se situace opakovala: „rudý poplach“ byl aktivován v kibucu Holit sousedícím s Pásmem na jihu. V 7:05 Izrael oznámil, že Hamas příměří porušil a IDF obnovuje svoji protiteroristickou kampaň „Železné meče“.

 

Další vývoj je těžko odhadnutelný, nicméně zatím máme jistotu, že se situace s největší pravděpodobností vrací do stavu před 24. listopadem. Krátkodobý mír, zdá se, skončil a je třeba jednoznačně říci, že vinou agresora – vládnoucího teroristického hnutí Hamas.

 

Opakuji: na vině je Hamas, jako byl na vině 7. října 2023 a po tomto datu, a to navzdory lžím, které jeho propaganda šíří. Ostatně i egyptský provládní server Ahram Online, jehož redakci sotva můžeme podezřívat ze zvláštních sympatií k Izraeli, byl nucen 30. 11. 2023 přiznat (v titulku): „Střelba Hamasu ohrožuje prodloužené dočasné příměří v Gaze“ (Hamas shooting threatens extended Gaza truce) – myšlen je teror v Jeruzalémě. A uvnitř článku čteme stručné a jak se ukázalo, pravdivé zhodnocení: „Osud dočasného příměří visí znovu na vlásku.“ (The fate of the truce is hanging in the balance once again.)

 

Překvapení to ovšem není, pakliže platí dávná pravda „čiň čertu dobře…“. Nechutné na tom je, že opět budeme konfrontováni s odporným kydáním špíny na Izrael a jeho armádu. A mudrlanty v diskusích přesvědčováni, jak to Izraelci zase dělají špatně.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 1.12.2023 10:17 | karma článku: 0 | přečteno: 38x