Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritizovat diktatury znamená být levicový?

Filmový režisér Costa-Gavras „dává své levicové smýšlení najevo ve většině děl včetně oscarového Nezvěstného“, napsala 13. února v Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová. 

Nerad bych, aby to vypadalo, že vedoucí kulturní rubriky tohoto listu nějak chytám za slovo, ale její formulace „levicové smýšlení“ je podle mého názoru zcestné. Snímek Nezvěstný, pokud jste jej neviděli, je o mladém americkém novináři a jeho manželce, které zastihl v jihoamerickém Chile krvavý vojenský převrat. Poté, co on najednou zmizí, přiletí do jihoamerické země jeho otec (hraje ho slavný Jack Lemmon) a společně se svou snachou jej začnou hledat - aby nakonec zjistili, že byl během puče zavražděn.

Prezident Salvador Allende, jehož vládu svrhl generál Augusto Pinochet, byl do své funkce zvolen v tajných a tedy svobodných volbách, nicméně uznávám, že za jeho vlády nastal v Chile hospodářský chaos a navíc hrozilo, že se tento stát podobně jako Kuba stane jakýmsi „trojským koněm“ imperiálního Sovětského svazu v Latinské Americe.  Vzpomínám si také, jak se po zmíněném převratu v pražských hospodách říkalo, že „konečně komunisté někde dostali na p…l“, a jak po sametové revoluci významný disident Václav Benda veřejně prohlásil, že by „s Pinochetem neměl problém poobědvat“.

Zmíněný film (kromě Oscara za scénář obdržel také Zlatou palmu na festivalu v Cannes) se však rozporuplnou postavou Allendeho nezabývá, režisér se zaměřuje na brutální charakter armádního puče, kdy se například živí zajatci shazovali z letadel do moře a během něhož je zabit i americký občan (armádní důstojníci, kteří stáli v čele převratu, by zřejmě jen řekli, že „když se kácí les, létají třísky“). Zůstává samozřejmě otázkou, proč mohla být vláda dotyčného prezidenta odstraněna jen hrubou vojenskou silou, ale to už by byl námět pro jiné zamyšlení.

Film Nezvěstný je z roku 1982, už o třináct let dříve však Costa-Gavras natočil jiný strhující snímek, který se jmenoval Z a je také vlastně kritikou vojenské junty, tentokrát v jeho rodném Řecku. Snímek, jehož hlavní roli ztvárňuje francouzský herec Jean-Paul Trintignant, se stal vůbec prvním v historii, který byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený a zároveň i za nejlepší vůbec (získal jej nakonec jen v první z obou zmíněných kategorií).

Následující dílo tohoto režiséra, Doznání, je pro změnu o politickém procesu v Československu se skupinou kolem Rudolfa Slánského začátkem padesátých let minulého století. Hlavní postavou ovšem není dotyčný generální tajemník komunistické strany, nýbrž jiný souzený (hraje ho Yves Montand, který prý musel před zahájením natáčení zhubnout o patnáct kilo), do svého zatčení náměstek ministra zahraničí Artur London. Na rozdíl od hlavního obviněného a řady dalších dostal „pouze“ trest doživotí (možná proto, že jeho manželka byla Francouzka, ale to je jen můj názor), a po smrti Stalina jej navíc vládnoucí režim z vězení propustil.   

Costa-Gavras film natočil podle stejnojmenné knihy, kterou London napsal s manželkou po své rehabilitaci v roce 1963 a přestěhování do její rodné země. Ještě štěstí, že režisér „dává své levicové smýšlení najevo ve VĚTŠINĚ děl“ (zdůrazněno autorem tohoto blogu), jak Mirka Spáčilová ve svém pravidelném sobotním sloupku napsala, jinak by asi ze svého pohledu musela o Doznání mluvit jako o nějaké „výjimce potvrzující pravidlo“.

Jiné dva jeho snímky, Hrací skřínka a Amen, jsem na rozdíl od tří výše zmíněných bohužel neviděl, ale soudě podle jejich obsahu jsou také „politicky laděné“, abych citoval Wikipedii. V prvním z nich hájí americká advokátka svého otce, původem Maďara, jemuž hrozí vyhoštění ze Spojených států, protože byl obviněn ze zločinů proti lidskosti za druhé světové války v jeho rodné vlasti, nakonec však zjistí, že je to pravda. Ve druhém snímku, natočeném podle divadelní hry německého dramatika, se pro změnu naznačuje, že papež Pius XII. věděl o vraždění v nacistických koncentračních táborech, ale nikdy to veřejně neodsoudil.

Na závěr trochu odbočím, ale možná ne zase tak úplně. Vloni v létě, kdy byla nějaký čas mezi dvěma vlnami epidemie otevřena knihkupectví, jsem mimo jiné narazil na knihu nazvanou Fašismus: varování. Jméno autora? Madeleine Allbrightová.

Autor: Lubomír Sedlák | pondělí 15.2.2021 22:21 | karma článku: 9,08 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 12,82 | Přečteno: 461x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,45 | Přečteno: 4363x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně.

9.5.2023 v 18:07 | Karma: 17,12 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Z letadel opravdu mohou padat lidé

Musím se omluvit Mladé frontě Dnes. Před zhruba třemi lety jsem totiž na tomto místě psal, že se prezentuje coby seriózní list, a přitom uveřejňuje zprávy, které vypadají trochu jako novinářské kachny.

22.10.2022 v 21:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Román Doktor Živago, který tak rozzuřil Kreml, vydali jako první italští komunisté

Česká veřejnoprávní televize o této knize, za kterou ruský spisovatel Boris Pasternak obdržel Nobelovu cenu, uvedla minulý týden zajímavý francouzský dokument, zabývající se jejím osudem poté, co byla v roce 1955 dokončena.

23.2.2022 v 18:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik