Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Skvělý článek a zajímavá diskuse. Článek si přečtu znovu, doladím si neznalosti. Doktor Živago - film, který jsme nesměli vidět, nádherná hudba, kterou jsme znali, občas ji hráli v rádiu , s komentářem , že je z tohoto filmu, který tady nepromítali - typická schizofrenie těch let , ano pak to nazpíval Gott - "Krásné je žít."

Když kniha po roce 1989 vyšla, okamžitě jsem si ji koupila a ... nějak jsem to nedala. Vzápětí totiž bylo možné vidět i ten starý úžasný film s Omarem Sharifem a brzy i novou adaptaci z roku 2002 s Keirou Knighley. Obojí bylo super. Takže kniha Doktor Živago, mající stále čestné místo v mé knihovně, patří k mým čtenářským restům. Až ji konečně přečtu, věřím, že se má rubrika " Kdo se bojí klasiky" dočká kvalitního příspěvku.

0 0
možnosti
Foto

Díky za informaci, ten dokument si najdu. R^

0 0
možnosti
JL

Díky autorovi jsem si dokument našel a podíval se na něj. Je kvalitně provedený, prostě Francouzi to umí a mají na to čas a peníze. Doktora Živaga jsem kdysi četl a nějak mě nezaujal. Mám dojem, že je to takový román-legenda, jde o to, jaký příběh ho provázel. Četl jsem o Živagovi životopis a nejvíc mi z něj utkvělo, že jeho ženy měly velké problémy kvůli jeho tvorbě, ale on to považoval za správné, že trpí kvůli jeho velikosti. JInak byla to doba šílená a stačil mi projev Chruščeva, pohled na klidného Stalina, abych se radostí zatetelil, že jsem nikdy nebyl Rus, pokud si vzpomínám ani obyvatel SSSR.

0 0
možnosti
Foto

"...že jeho ženy měly velké problémy kvůli jeho tvorbě, ale on to považoval za správné, že trpí kvůli jeho velikosti." To jsem někde četla o Solženicynovi.

0 0
možnosti
VV

Ale tu pruvodni melodii do toho filmu nazpival Karel Gott. A US $ plynouci do statni pokladny byly zrejme dulezitejsi nez cela komunisticka propaganda.

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se za těžkopádné chápaní, ale Vaší druhé větě nerozumím. Dolary za co a do státní pokladny jaké země? Ten film je anglický a hudba je v něm pouze instrumentální.

1 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 11,79
  • Průměrná čtenost 998x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik