Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V jakém jazyce přemýšlí cizinci

Již několikrát se mě ptali, v jakém jazyce jsem dělal poznámky na vysoké nebo ve kterém jazyce si píšu poznámky ve svém zápisníku dneska. Odpověď byla jasná: samozřejmě v češtině. Na přednáškách to jinak ani nejde. První důvod je samotná nová látka a terminologie. Spoustu věci jsem v životě poznával tady, v České republice a to v češtině. Existuje spousta informace, které mi vešly do hlavy právě v češtině. To se projevuje i v tom, že na mnohá témata je pro mě jednodušší mluvit česky, protože terminologii jsem poznával a vstřebával v češtině. Abych uměl mluvit o účetnictví ve svém rodném jazyce, potřebuji si o tom něco přečíst, najít ekvivalenty těm pojmům v češtině, které mám v hlavě a které často v životě používám. Zní to divně, ale je to tak.

Představte si, že jste jel do Německa studovat například medicínu. Vlastně ne, medicína je špatný příklad kvůli velmi silně vazbě celého oboru na latinu (mimochodem, maturoval jsem z latiny - vřele doporučuji pro ty, co chtějí někdy studovat italštinu, francouzštinu, portugalštinu, španělštinu atd). Tak, něco jiného, například, astronomii. Před odjezdem jste o daném oboru věděl jen málo a celou vědu jste několik let poznával v cizím jazyce (němčině): četl knížky, psal semestrální práce, připravoval prezentace, absolvoval ústní a písemné zkoušky. Je jasné, že astronomickou terminologii budete umět výborně v němčině a bez přípravy asi těžko dokážete plynně mluvit o hvězdách s kolegou z Česka. Ta správná slovíčka vám budou určitě chybět. To samé se stalo mně, ale tykalo se to více oborů: matematika, ekonomie, účetnictví, informační technologie, práva atd.
Co se týká záznamu v diáři: no, jelikož se poznámky týkají věci tady, v ČR, kdy v 99% jednám s českými úřady, komunikuji Čechy, tak je pak jednodušší ty poznámky psát a číst také v češtině. Aspoň pro mě je to větší pohoda.
Ohledně přemýšlení v cizím jazyce: nehledě na to, že češtinu mám rád, stále se učím, denně jí ve svém životě používám, přemýšlet česky asi již nikdy nebudu. Někde jsem četl, že na to, aby člověk mohl přemýšlet v cizím jazyce, musí se z něj stát bilingv, to znamená, že by druhý jazyk by měl začít studovat ještě před pátým-šestým rokem svého života, aby oba jazyky měl za rodné, což se u mě rozhodně nestalo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dmitriy Lovermann | čtvrtek 26.8.2010 5:05 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1216x
  • Další články autora

Dmitriy Lovermann

Trapné vítězství ruské drogové mafie

Ruská veřejnost se bouří proti uvěznění Jegora Byčkova - šéfa oddělení Fondu "Město bez drog", který svými aktivitami zřejmě zkřížil cestu místním drogovým bossům a lokální zkorumpované prokuratuře.

22.10.2010 v 11:30 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Společnost

Dmitriy Lovermann

Kde se prodávají manželky..

Indie zase překvapuje: nový trend postihl několik států Indie. Zadluženost přivedla k tomu, že muži prodávají svoje manželky, aby zaplatili dluhy. Ceny na indické ženy se pohybují od 4000 do 12000 rupií (60-170 eur). Čím je žena krásnější, tím větší cenu má.

10.9.2009 v 15:02 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Společnost

Dmitriy Lovermann

Není zebra jako zebra

V jedné městské části Petrohradu se začaly objevovat zebry neobvyklé barvy pro přechod chodců. Jsou červenobílé! Nové zebry jsou vidět z větší vzdálenosti a chodci novinku na silnicích hodnotí pozitivně: řidiči se zastavují častěji. Administrace města chystá nové zebry na místa s největším počtem dopravních nehod.Samozřejmě se objevují i nespokojené hlasy občanů města, kteří si myslí, že se jedná o plýtvání penězi z rozpočtu města.

9.9.2009 v 17:48 | Karma: 6,97 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Dmitriy Lovermann

Rumunského brankáře prý zabil míč

Goalkeeper fotbalového týmu Dunarea , zemřel na tréninku. Do bránky Alexandra Iatana se musel kopat penalty, míč trefil brankáře do břicha. Krátce poté Iatan padl na trávník. Ihned zavolali sanitku. Po cestě do nemocnice brankař zemřel. Zprávu zveřejnilo rumunský server Sport. Po zásahu 19-letý brankař byl schopen ještě chvíli pokračovat ve hře, avšak zanedlouho upadl do bezvědomí. Lékaři poskytli první pomoc, ale nedokázali zachránit život Iatanovi. Zatím se nic neví o skutečné přičině smrti brankaře. Lékaři předpokládají, že kop do břicha mohl způsobit zástavu srdce. Další příčinou může být infarkt.

5.9.2009 v 22:25 | Karma: 5,09 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Sport

Dmitriy Lovermann

Abilénský paradox

Abilénský paradox je paradox, který se spočívá v tom, že skupina lidí může přijmout řešení, které odporuje možné volbě jakéhokoliv ze členů skupiny kvůli tomu, že každý si myslí, že jeho cíle jsou v rozporu s cílí skupiny a proto nenamítá. Tento fenomén je příkladem skupinového myšlení. Je snadno vysvětlitelný různými sociálními vědami, dokazujícími, že člověk jen zřídka koná v rozporu s myšlenkami skupiny. Je zajímavé, že na tento paradox se zapomíná v okamžiku příjetí manažerských a marketingových řešení. Zkušení organizátoři teambuildingových akcí určitě ukazují svým klientům, že úspěch jednohlasně přijatého řešení v teamu je zdánlivý. Co si o tom myslíte?

5.9.2009 v 21:16 | Karma: 6,39 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Pro úřední změnu pohlaví nebude nutná operace. Ústavní soud zrušil paragrafy

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Blogito ergo sum :)