Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbavme se Krhounků a Mazánků! (Glosa)

Každý rok, přesně v době zahájení školního roku, si velice rád připomínám „filmy pro pamětníky“ podle knih Jaroslava Žáka,Škola základ života!(1938) a Cesta do hlubin študákovy duše(1939). Ačkoli jsou oba filmy tematicky zaměřeny na školní prostředí, mnohé z příhod, které Žák zpracoval, toto prostředí přesahují. Určitě si z filmu Škola základ života!vzpomenete na tenisový "match", kde se jednotliví kantoři předhánějí v servilitě vůči panu řediteli a jeho choti, a pak vám je docela jasné, proč titíž učitelé, kteří se snaží vlichotit do přízně pana ředitele tak okatě favorizují šplhouna Krhnounka, který v podstatě dělá totéž vůči nim. Ve druhém filmu pak tuto roli třídního „lichotníka“ hraje šplhoun Mazánek.

To byl výborný match pane řediteli

Nebudu asi daleko od pravdy, když každou politickou stranu, starou či nově vzniklou, připodobním ke školní třídě. Mám však dojem, že v současných politických stranách začíná ubývat Jindrů Benetků[1] a naopak přibývat Krhounků a Mazánků.[2] Zejména pro nově vznikající politické strany by potenciálně zvyšující se počet šplhounů měl být varovným příkladem. Nicméně se obávám, že strany (hnutí), které se dneska prezentují jako alternativa ke stávajícímu politickému „mainstreamu“, jsou alternativou jenom zdánlivou a dříve či později se stanou těmi, které dnes kritizují. Voliči jsou pak v roli diváků filmu, kteří pouze sledují servilitu v pomyslném politickém utkání takřka v přímém přenosu. Koneckonců je to jen hra, ve které má volič, do doby než vhodí do volební urny hlasovací lístek, nabýt dojmu, že to on je v roli pana ředitele či pana učitele, kterému je nadbíháno.  

U nově vzniklých stran či hnutí je ovšem prostor pro Krhounky a Mazánky mnohem větší. Politický program těchto hnutí, který připomíná koláž, sestavenou z lidové naštvanosti jenom zastírá chybějící ucelenou představu o budoucím směřování české politiky. Vzpomeňte si, jak se v předvolebním boji VV či Top 09 chlubily tím, že si chodí pro rozumy do hospod a dost možná to po tom také tak v české politice vypadalo. Dost možná, že to je právě ten moment, kdy strana (či hnutí) v zápalu boje o voličskou přízeň zapomene na to, že „ti, kteří vás dneska volí, vás zítra budou chtít věšet.“ Krhounkové a Mazánkové jsou pak obvykle první, kteří principy a ideje strany (hnutí) zradí.  

Krhounek a Mazánek není jenom postavičkou z filmu (knížek) a nenalezneme ho jenom v české politice. Tito lidé byli, jsou a budou součástí celé společnosti. Zatímco filmová třída si s Krhounkem a Mazánkem dokázala poradit (vyloučit je z kolektivu), česká společnost nic takového zatím nedokáže. Nebo se snad pletu?



[1] Hrdina filmu Škola základ života! talentovaného studenta, který otevřeně ve své slohové práci kritizuje učitele a vedení školy, za což se mu dostane vyloučení.


[2] Ostatně postavička šplhouna ve spojitosti se školním prostředím je velmi oblíbená. Za všechny jmenujme legendárního Hujera z filmu Marečku podejte mi pero.

Autor: Pavel Lopušník | středa 14.8.2013 11:09 | karma článku: 7,89 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Vliv unijní legislativy na vnitrostátní legislativu (Komentář)

Často kolem sebe slýchám, že současná podoba EU je vlastně fajn a za většinu problémů si můžeme sami, protože máme neschopné a korumpovatelné politiky. To, že máme takové politiky, jaké jsme si zvolili, je smutný fakt a o jejich morálním kreditu se s autory takovéhoto tvrzení přít nehodlám. Co však mohu zpochybnit, je část výše uvedeného tvrzení, které odráží nezájem české veřejnosti o fungování implementace unijních předpisů a nařízení do národní legislativy. Je velmi zjednodušující a obávám se, že dost pohodlné tvrdit, že za všechno, co se v nynější Unii (potažmo v jednotlivých členských státech) děje, si můžeme vlastně sami a že je současné nastavení Unie de facto v pořádku. Často takováto tvrzení vlastně banalizují sílící vliv evropské legislativy na právní systém jednotlivých členských států. Pozn. Téma není úmyslně vyčerpáno a zasloužilo by si mnohem delší prostor, než formu jednoho (byť poněkud delšího) článku.

31.3.2014 v 15:54 | Karma: 8,58 | Přečteno: 303x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Ukrajina jako pohřebiště idealistických idejí (Komentář)

O situaci na Ukrajině nelze ze vzdálené pozice středoevropana, který je odkázán pouze na zprostředkované zprávy, říct nic objektivního. Snad proto se v posledních několika dnech vyrojila celá řada bojovníků za svobodnější Ukrajinu, z nichž jedna část její budoucnost vidí v područí Bruselu, druhá v područí Moskvy. Obě pozice mi připadají jako ztělesnění českého přísloví „z louže pod okap.“ Když si prolétneme ukrajinské moderní dějiny, od „oranžové revoluce“ až po aktuální situaci, nelze věřit v trvale klidný stav této části evropského kontinentu. Jsou to často právě euro-optimisté (zatvrzele hájící současnou podobu EU), pro které se EU stala „fetišem evropského pořádku“, kteří nejsou schopni pochopit, že klid obyvatelům Ukrajiny současná Unie, která se sama potácí v problémech, rozhodně nepřinese. Aktuální problémy na východu Evropy se našinci, který se nespokojí s lacinou pózou ochránce světového míru a celoevropského blahobytu, zdají být vzdálené. Vítězství ve prospěch EU by to mohlo změnit. Pokud se tedy nyní můžeme mezi sebou hádat (hlavně virtuálně), kdo ze současné situace má větší prospěch, ve velmi blízké budoucnosti můžeme jenom počítat naše vlastní ztráty.

24.2.2014 v 20:00 | Karma: 10,21 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Nepůjde změna volebního systému nakonec proti voličům? (Komentář)

S poukazem na včerejší článek z iDnes (v textu na něj ještě odkážu) hnutí Ano navrhuje změnu systému na většinový a dvoukolový. Snahy tohoto hnutí nejsou první a bohužel ani posledním voláním po změně volebního systému v České republice. Často je slýcháváme zejména od příznivců velkých politických stran (českého politického mainstreamu) v období povolebních, koaličních vyjednávání.

29.12.2013 v 17:23 | Karma: 12,19 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Principy volného trhu „dětem“ (Glosa)

Často v dnešních dnech a z různých stran slýchávám posměch na adresu zastánců volného trhu. Ačkoli nejsem zastáncem teze, že volný trh je absolutní a všemocný i já se musím vypořádat s faktem, že trh vytvářejí lidé a že regulace (byť velmi mírná), kterou velmi často doporučují jako alternativu (nebo lépe jako řešení nedostatečností) volného trhu právě oni posměváčkové, není také samospásná a v konečném důsledku (jak se budu snažit ukázat) nebezpečná. Tady někde vznikala potřeba ujasnit si principy volného trhu jednoduchým, ale nikoli vyčerpávajícím (tj. z hlediska obsahu) způsobem. Nečiním si tedy nárok na úplné vysvětlení veškerých strastí a slastí volného trhu. Mojí ambicí je pak vytvářet spíše otázky, než podávat hotové odpovědi. Velmi často se zde bude opakovat příklad z regulace bankovního sektoru, na kterém se budu snažit ukázat, jak ušlechtilé zájmy, které k regulaci v konkrétní oblasti vedou, mohou být (v konečném důsledku) „dvousečnou zbraní.“

17.12.2013 v 12:55 | Karma: 8,00 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Lopušník

Pozitivní nebo pozitivistická? (Glosa)

Vánoce kdysi bývaly svátky klidu, míru a pokoje. Úmyslně volím ten minulý čas, protože to současné předvánoční období jako by bylo přípravou na nastávající super-volební rok. Už zase jsme svědky osobních útoků a osočování, tedy něčeho, co se už od prezidentské volby stává součástí českého předvolebního folkloru. První útoky se odehrávají na sociálních sítích, internetových blozích, diskuzích a tradičně i po hospodách. Vím, z tohohle nelze usuzovat, že je tomu tak v celé společnosti. Ovšem poučený z předcházejících let si dovolím tvrdit, že to, co nyní rezonuje na internetu, se za několik měsíců naplno projeví i v reálném světě a mě tak napadá otázka, kdy už se konečně poučíme a kdy převezmeme zodpovědnost za naše nezodpovědná rozhodnutí?

16.12.2013 v 12:55 | Karma: 5,42 | Přečteno: 190x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik