Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sudety

tak se dnes označuje české pohraničí ve kterém žili dříve převážně Němci. Existuje více výkladu ke vzniku tohoto pojmenování. Zabývá se tím historická geografie ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Sudety ) a v podstatě se tento pojem vžil teprve začátkem minulého století a to nejen pro tuto oblasť, ale také pro německé obyvatele v těchto krajích.

Pod tímto názvem vznikla politická strana, sudetoněmecka (SdP) která však zdaleka nezastupovala všechny Němce v ČR. Sutedy, sudetští Němci jsou podle mého názoru pojmy spíše politické, než geogragické a etnické. Potvrdily to také výsledky k parlamentním volbám v roce 1935 a komunální volby v roce 1938, ve kterých dosáhla SdP již 90 procent hlasů, již probíhaly v cela jiných společenských konstelacích a politické situaci, do kterých zde nehodlám vstupovat. Toto platí samozřejně také pro Němce v dnešním Německu dnes, 61 let po vyhnání, či tzv. „organizovaném odsunu". Mnoho starších se považuje za Starorakušáky a někteří jsou hrdí že byli obyvatelé z Böhmen (zemí království Bohemia). Tím že dříve v německé a latinské literatůře toto slovo použivalo a spojovalo tak Čechy, Němce a židovskou populaci v království. Jungmannovi však nezbývalo nic jiného než přeložit slovo Böhmen jako Čechy. Po vzniku protektoratu Böhmen und Mähren (Protektorat Čechy a Morava) tento název ovšem dostal více než nepříjemnou příchuť, které se do dnes nezbavil. Což je více než pochopitelné.

A tak vzniklo podivné slovíčkaření, někdy oprávněné, ovšem někdy naprosto směšné. Tak jak dříve Němci všechno co mělo slovanské názvy poněmčili, počínaje u vlastních jmen (například Nožička - Noschitchka) , tak se tomu stalo v první republice a za totality zase obráceně (Salzmann - Slánský atd) Přestože v německém tisku ze používají vždy české názvy z německými v uvozovkách, tak se v České republice stále používají české názvy i pro německá města a to nejenom v tisku ale i v informačních brožurkách a dokonce při prohlídce Karlštejna. Toto není však pouze jen nevkusné a šovinistické, ale trapné, směné a nedůstojné. Tak jako dříve zamozvaní badatelé sudetoněmeckých dějin vytvářeli baje o osídlování pohraničí, někteří dokonce prohlašovali že jediné české město Tábor, tak se snažili hlavně komunisti a nationalisti všechno co by mohlo jen zavánět němčinou zamlčovat a vymazat z dějin českých zemí. Toto se skutečně do určité části podařilo.

Velkým nedostatkem a chybou je že sudeští Němci nejsou schopní reflektovat na svůj vývoj v 30 letech a během světové války a májí zkreslené dějinné představy. Toto je ovšem také pochopitelné, nebo´t tato generace výrůstala v nationalně socialistické totalitě a školství. Podobné je to ovšem také v určité české části společnosti. I když v jiném podobě.

Samozřejně by se dalo na tomto a podobných tématech diskutovat dlouho a je o tom již hodně napsáno. Já osobně bych však chtěl rozvíjeti diskuzi ne v tomto skoro již syntaxním výkladu vývoje a dějin česko -němckých (příčina - důsledek) , také ne budˇ a nebo, ale spíše ve smyslu, takto i taktéž (Sowohl als auch) či hledat nové odpovědi na otázky, které vznikají z toho co se nesmělo stát.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otokar Löbl | středa 22.8.2007 1:35 | karma článku: 27,17 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Otokar Löbl

Aby okna už zůstala otevřená

Vpusťte dovnitř čerstvý vzduch! Nemějte obavy! To je, milí krajané, rozhodující slovo. Nemějte obavy. Chceme otevřít okna, chceme vpustit dovnitř čerstvý vzduch, chceme pevný a realistický pohled do lepší budoucnosti. Tak zněla závěrečná slova Berndta Posselta na letoštním sjezdu sudetských Němců v Augsburku.

17.12.2010 v 16:55 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Výstava "Židé na Žatecku"

Narodil jsem se v tomto městě v padesátých letech a až do mého vystěhování do Německa v roce 1970, jež mělo více než jen rodinné důvody, mám nejen převážně krásné vzpomínky, ale jsem spjat s tímto městem a považuji se rozhodně za rodáka a někdy až euforistického patriota tohoto krásného města.

14.11.2010 v 9:39 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Kultura

Otokar Löbl

Židé, Žatec a Izrael

Židovský hřbitov v Praze, kde údajně stvořil rabi Löw Golema, jistě zná každý. V pražském ghettu je krásně zrestaurovaný a je jedním z poutačů židovské kultury v českých zemích a vábí ročně tisíce návštěvníků. Ale co je s dalšími židovskými obcemi v České republice, například u nás v tehdejším pohraničí, s převážně německými obyvateli? Z těchto měst, která měla více než 10.000 obyvatel, měla města Teplice (Teplitz Schönau a Turn – Trnovany), Karlovy Vary a Žatec při sčítání lidí v roce 1930 nejvyšší podíl na celkovém počtu obyvatel, a to více než 10 procent. Celkem se hlásilo k židovskému náboženství nebo národnosti více než 25.000 obyvatel v tehdejších Sudetech. (V Československé republice celkem cca. 205 000). Kde zůstali tito lidé, kterým se Praze vyčítalo, že nejsou Češi a v Žatci, že nejsou Němci?

19.5.2010 v 13:57 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2281x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Náš projekt "Žide na Žatecku" a cesta do Izraele

TISKOVA ZPRAVA Frankfurt/ Praha /Tel Aviv - V Izraeli pobývala v minulých dnech skupina rodáků a dokumentaristů z města Žatec v Ústeckém kraji, německého Nadačního spolku Saaz-Žatec a Židovské obce v Teplicích, kteří mapovali rozhovory s pamětníky Židovské komunity v Žatci a také zaznamenávali výpovědi účastníků leteckého mostu z vojenského letiště ze Žatce do Izraele v roce 1948, jenž napomohl vzniku samostatného státu Izrael.

1.4.2010 v 20:23 | Karma: 24,40 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Muj listopad 1989: hned za hranicemi tma jako v pytli

Ten listopad me zastihl v hospode. Nekterí, kdož me znají, by to okamžite komentovali: kde jinde. Ale duvod byl jiný. Byl jsem tehdy majitelem výletní restaurace ve Frankfurtu - Sachsenhausen s krásným jménem Affentorschänke. Prodával jsem jablkové víno, zde národní nápoj.

17.11.2009 v 22:38 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Máte krev na rukou! Ficova vláda po atentátu ostře útočí na média a opozici

15. května 2024  16:29

Slovenští vládní politici odsoudili útok na premiéra Roberta Fica. Nejostřejší slova volil Ficův...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:29

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

PŘEHLEDNĚ: Atentátu podlehl Palme či Abe, Reagan a papež přežili

15. května 2024  16:25

Od konce druhé světové války se odehrálo několik desítek atentátů na přední světové lídry i...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1361x
Jednatel (Geschfätsführer) Česko-německé společnosti pro paliativní medicínu a předseda Nadačního spolku města Žatce (Saaz) v Německu.
HOMEPAGE : www.dtg-palliativmedizin.eu,
www.saaz.info,
www.zatec-portal.eu