Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aby okna už zůstala otevřená

Vpusťte dovnitř čerstvý vzduch! Nemějte obavy! To je, milí krajané, rozhodující slovo. Nemějte obavy. Chceme otevřít okna, chceme vpustit dovnitř čerstvý vzduch, chceme pevný a realistický pohled do lepší budoucnosti. Tak zněla závěrečná slova Berndta Posselta na letoštním sjezdu sudetských Němců v Augsburku.

Zní to skvěle, ovšem má to jednu chybu. Když se otevřou okna, tak se sice vpustí dovnitř čerstvý vzduch, ale též dojde k cirkulaci a ten starý a opotřebovaný vzduch nutně unikne ven.

Pan Posselt by měl v Praze vysvětlit, jak si představuje znovuzískání domoviny a materiální odškodnění „sudetských Němců“ což má jako „pilíř“ ve stanovách spolku landsmanšaftu, jehož je mluvčí.  

Sudetští Němci nejsou etnika, ale politické a osudové společenství vyhnaných Němců. Tento pojem vznikl teprve na počátku 20. Století a nemá tedy historický podklad. Dnes požadují od Čechů, aby zpracovali svojí minulost a přiznali své chyby a zločiny spáchaných v poválečné době a převzali za tyto činy odpovědnost.

Kde však zůstavá vlastní reflexe. Krajně extremistická a anisemitická dělnícká, socialistická a nacionální německá strana (DSNAP) vznikla 16. listopadu 1919 v Duchcově v pohraničí ČR ještě dříve, než ten neúspěšný malíř pohlednic založil v Mnichově v roce 1920 svojí NSDAP. Že se přední funkcionáři SdP u Hitlera omlouvali, že jejich požadavky o autonomii před válkou byli pouze taktické, protože jejich strana by byla jinak zakázána. O jejich stížnostech na Heydricha a nesouhlasu s údajně „upřednostňováním“ Čechů v protektorátu oproti povinnostem sudetských Němců. Chtěli pokračovat radikálněji ve svém národním boji (Volkstumkampf) proti Čechům, než Němci z Říše a nesouhlasili s Heidrichovým programem tzv. přenárodnění Čechů (Umvolkung) a žádali o urychlenější vyvlastnění Čechů jako odměnu za svůj národní boj, který umožnil Mnichovskou dohodu. A tím i vznik protektorátu bez váležného tažení. Po válce stáli v čele landsmanšaftu lidé, kteří nebyli jenom řadovými členy NSDAP ale lidé, kteří měli v protektorátu a sudetské župě významné funkce a byli horlivými zastánci německého národního socialismu.        

Vždyť od roku 1938 patřily  Sudety, jako správním oblast „Sudetská župa“,  k národně socialistické hitlerovské Německé říši  Tím  byli sudetšti Němci  rovnoprávnými občany  s Němci v říši  se svými právy a povinnostmi. A byli též zodpovědni za zločiny spáchané na židovském a českém obyvatelstvu a dalších obsazených zemích. O této zodpovědnosti a spoluviny „sudetských Němcůl“ se však nikde nedočtete nebo nedoslechnete v programech a prohlášeních z Mnichova.

Podsouvání kolektikvní viny celému národu jako celku je nepřípustné. Existuje ale kolektivní zodpovědnost, nikoliv vina a kolektivní stud za to, co z národa vzešlo. To platí  pro Čechy, Němce a také „sudetské Němce“.

Vyjádření lítosti za vlastní část spoluviny sudetskýcn Němců na zločinech německého národního socialismu v ČR z úst mluvčího SL pana Posselta a položení věnců v Lidicích byl symbolický krok ke skutečnému smíření. A nyní musí následovat činy. Není to jednoduchý a lehký úkol, ale s pomocí tak silného, spolehlivého a upřímného partnera jako ministerského předsedy bavorské spolkově země pana Horsta Seehofera, který převzal záštitu nad krajanským spolkem vyhnaných Němců z Čech, Moravy a Slezska v Bavorsku, by se mu toto mohlo podařit a okna by mohla zůstat navždy otevřená.

Stejné v němčině

Das die Fenster geöffnet bleiben

Lasst frische Luft herein! Habt keine Angst! Das, liebe Landsleute, ist ein ganz entscheidendes Wort. Habt keine Angst. Wir wollen die Fenster aufreißen, wir wollen die frische Luft herein lassen, wir wollen einen festen und realistischen Blick in eine bessere Zukunft tun. Dies waren die Schlussworte von Bernd Posselt auf den diesjährigen Sudetendeutschen Tag in Augsburg.

Dies kling gut, hat aber einen Fehler. Wenn man die Fenster öffnet so kommt zwar frischer Luft herein, aber es kommt auch zu einer Luftzirkulation und die verbrauchte Luft entschwindet hinaus.

Herr Posselt sollte in Prag erklären wie er sich die Wiedergewinnung der Heimat und Entschädigungszahlungen für die „Sudetendeutschen“ vorstellt, die als Pfeiler in der Satzung der Landsmanschaft sind, derer Sprecher er ist.

Die Sudetendeutschen sind keine Ethnie, aber eine politische- und Schichsaalsgemeinschaft der vertriebenen Deutschen. Der Begriff Sudetendeutsch entstand er Anfangs des 20. Jahrhundert und hat also keine historische Grundlage. Heute verlangt die SL von den Tschechen eine Ausarbeitung der Vergangenheit, dass sie ihre Fehler und Verbrechen zugeben und für diese Taten die Verantwortung übernehmen.

Wo bleibt aber die eigene Reflexion. In Dux, also in Grenzbebiet der damaligen Tschechoslowakei entstand schon am 16. November 1919, also noch bevor der erfolglose Maler von Ansichtskarten in München seine NSDAP gegründet hat, eine extrem nationalistische und antisemitische Arbeiter Partei (DSNAP). Das sich führende Funktionäre der SdP im Reich beim Hitler für ihre Forderungen nach Autonomie vor den Krieg entschuldigt haben, das diese nur aus taktischen Erwägungen gestellt wurden, da sie sonst als Partei verboten wären. Das sie sich beim Heydrich beschwerten über eine angebliche Bervorzugung der Tschechen im Protektorat in Gegensatz der Pflichten der Sudetendeutschen. Sie wollten radikaler in ihren Volstumkampf gegen die Tschechen vorgehen als die Deutschen aus den Reich und stimmten nicht mit den Heydrichplan der Umvolkung überrein. Sie verlangten eine schnelere Enteignung der Tschechen als Belohnung für ihren Volkstumkampf, der das Münchner Abkommen erst ermöglicht hat. Auch für die kampflose Entstehung des Protektorat Böhmen und Mähren. Nach den Krieg waren in der Führung der SL Menschen die nicht nur Reihenmitglieder der NSDAP waren, sonder Leute die in den Protektorat und in Sudetengau führende Funktionen hatte und fanatische Anhänger des deutschen Nationalsocialismus waren.

Den ab den Jahre 1938 war das Sudentenland, als Verwaltungsgebiet „Sudetengau“ ein Teil des nationalsocialistischen Hitler Reiches. Die Sudetendeutschen waren den Deutschen im Reicht gleichgestelt mit Rechten und Pflichten.  Also waren sie auch verantwortlich für die Verbrechen an den jüdischen und tschechischen Bewölkerung und in anderen besetzen Ländern. Von dieser Verantwortun und Mitschuld der „Sudetendeutschen“ finden sie aber kein Wort im Programm oder Erklärungen aus München.

Eine Unterstellung der Kolektivschuld einer ganzen Nation ist unzuläsig. Aber es existiert eine kolektive Verantwortung und Scham für das was aus der Nation hervogegangen ist. Dies gilt für die Tschechen, Deutschen und auch für die „Sudetendeutschen“.

Die Bitte um Vergebung für den Teil der Mitschuld der Sudetendeutschen an den Verbrechen des Nationalsozialismus in Tschechischen Republik aus den Mund des Sprechers der SL und die Kranzniederlegung in Lidice war ein symbolischer Schritt zu einer wirklichen Versöhnung. Nun müssen Taten folgen. Dies wird keine leichte Aufgabe für ihm sein. Aber mit der Hilfe eines straken, zuverläsigen und ehrlichen Partner, in der Person von Horst Seehofer als Ministerpräsidente des Lades Bayern, Herrn Horst Seehofer, der der Schirmherr der Vertriebenen Deutschen aus Böhmen, Mähren und Schlesien, könnte es ihm gelingen das die Fenster für immer geöffnet bleiben.  

 

Es existiert keine Kolektivschuld, aber eine kolektive Verantwortungt und Scham für das was aus einen Volk hervorgegangen ist.

 

Otokar Löbl

Vorsitzender des Förderverein Saaz/Žatec

Autor: Otokar Löbl | pátek 17.12.2010 16:55 | karma článku: 10,76 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Otokar Löbl

Výstava "Židé na Žatecku"

Narodil jsem se v tomto městě v padesátých letech a až do mého vystěhování do Německa v roce 1970, jež mělo více než jen rodinné důvody, mám nejen převážně krásné vzpomínky, ale jsem spjat s tímto městem a považuji se rozhodně za rodáka a někdy až euforistického patriota tohoto krásného města.

14.11.2010 v 9:39 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Kultura

Otokar Löbl

Židé, Žatec a Izrael

Židovský hřbitov v Praze, kde údajně stvořil rabi Löw Golema, jistě zná každý. V pražském ghettu je krásně zrestaurovaný a je jedním z poutačů židovské kultury v českých zemích a vábí ročně tisíce návštěvníků. Ale co je s dalšími židovskými obcemi v České republice, například u nás v tehdejším pohraničí, s převážně německými obyvateli? Z těchto měst, která měla více než 10.000 obyvatel, měla města Teplice (Teplitz Schönau a Turn – Trnovany), Karlovy Vary a Žatec při sčítání lidí v roce 1930 nejvyšší podíl na celkovém počtu obyvatel, a to více než 10 procent. Celkem se hlásilo k židovskému náboženství nebo národnosti více než 25.000 obyvatel v tehdejších Sudetech. (V Československé republice celkem cca. 205 000). Kde zůstali tito lidé, kterým se Praze vyčítalo, že nejsou Češi a v Žatci, že nejsou Němci?

19.5.2010 v 13:57 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2281x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Náš projekt "Žide na Žatecku" a cesta do Izraele

TISKOVA ZPRAVA Frankfurt/ Praha /Tel Aviv - V Izraeli pobývala v minulých dnech skupina rodáků a dokumentaristů z města Žatec v Ústeckém kraji, německého Nadačního spolku Saaz-Žatec a Židovské obce v Teplicích, kteří mapovali rozhovory s pamětníky Židovské komunity v Žatci a také zaznamenávali výpovědi účastníků leteckého mostu z vojenského letiště ze Žatce do Izraele v roce 1948, jenž napomohl vzniku samostatného státu Izrael.

1.4.2010 v 20:23 | Karma: 24,40 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Muj listopad 1989: hned za hranicemi tma jako v pytli

Ten listopad me zastihl v hospode. Nekterí, kdož me znají, by to okamžite komentovali: kde jinde. Ale duvod byl jiný. Byl jsem tehdy majitelem výletní restaurace ve Frankfurtu - Sachsenhausen s krásným jménem Affentorschänke. Prodával jsem jablkové víno, zde národní nápoj.

17.11.2009 v 22:38 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Pravdou k smiření

Postoloprtský Masakr - V roce 2000 jsem navázal poprvé kontakt z Žateckými Němci žijícími v Německu a dozveděl až tehdy jsem se o Postoloprtském masakru. Musím se příznat že jsem tomu co mi vyprávěli moc nechtěl věřit a zdálo se mi to velmi přehnané a považoval jsem to za sudetoněmeckou propagandu. Přesto však jsme s naším spolkem uspořádali již v roce 2002 akci „Pravdou k smíření“ v Žatci, kdy vývalý žatečtí němečtí občané na náměstí v Žatci vyprávěli o tomto hrozném zážitku, následně položili věnec v Posteloprtské bažatnici a uspořádali jsme tiskovou konferenci.

8.11.2009 v 11:59 | Karma: 32,22 | Přečteno: 3689x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1361x
Jednatel (Geschfätsführer) Česko-německé společnosti pro paliativní medicínu a předseda Nadačního spolku města Žatce (Saaz) v Německu.
HOMEPAGE : www.dtg-palliativmedizin.eu,
www.saaz.info,
www.zatec-portal.eu