Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravdou k smiření

Postoloprtský Masakr - V  roce 2000 jsem navázal poprvé kontakt z Žateckými Němci žijícími v Německu a dozveděl až tehdy  jsem se o Postoloprtském masakru. Musím se příznat že jsem tomu co mi vyprávěli moc nechtěl věřit a zdálo se mi to velmi přehnané a považoval jsem to za sudetoněmeckou propagandu. Přesto však jsme s naším spolkem uspořádali již v roce 2002 akci „Pravdou k smíření“ v Žatci, kdy vývalý žatečtí němečtí občané na náměstí v Žatci vyprávěli o tomto hrozném zážitku, následně položili věnec v Posteloprtské bažatnici a uspořádali jsme tiskovou konferenci.

Jedním s výsledkem této akce bylo navázání kontaktu s Federací nezavislých spisovatelů vedenou panem Eduardem Vackem. S jeho pomocí jsme získali důvěrné materiály a českých archivů. Následné studium knihy doc. PhDr. Tomáše Staňka a publikací Dr. Hanzlíka o aktivitách OBZ a PhDr. Adriana Arburga o organizovaném vyhánění nám bylo námětem k vzniku výstavy o zločinech komunistů jako prvního výkonu státní moci po skončení války. Tato vystava putovala po mnoha městech v Severních Čechách a byla dokončena tento rok v únoru v Praze – Novodrovské podijní diskuzí o vyhnání s důrazem na Postoloprstkém masakru.

Již na konci roku 2007 jsem navazál kontakt na Postoloprtskou radnici, kde sem zjistil že informace o detailech a skutečném rozahu byli velice nedostatečné. Proto jsem předal starostovi a následně celé radě města dokumentaci o tomto masakru. Musím říci že jsem byl přijat vždy velice vstřícně a získal jsem dojem o upřímné snaze těchto zástupců města se tomu postavit čelem. Městem byla určena komise do které byl povolán historik PhDr. Michal Pehr, místní pan Schöller a starousedlík pan Urban, kterým byli též jejich bližní v roce 1945 zastřeleni. Já osobně jsem měl pojmenovat za mojí stranu tři členy za německou stranu.

Považoval jsem za správné navrhnout mojí osobu,  předsedu židovské obce Teplice pana Látala a předsedu okresní sekce Svazu bojovníků za svobodu a Volýňských Čechů pana Jaroslava Vodičku do této komise. Výsledkem této komise bylo jasné rozhodnutí pro pietní místo na hřbitově, což bylo mým záměrem a našeho nadačního spolku Žatec (Förderverein der Stadt Saaz/Žatec e. V ). Nikoliv pomníkem jak se mluví v tisku. Také byl navrhnut text: Obětem Postoloprtského masakru v roce 1945. Tento výsledek a můj dodatečně detailní a grafický návrh na vytvoření tohoto místa s dodatetkem „Německým obětem“ a finační plán, byl předložen zastupitelstvu.

Toto rozhodlo na svém zasedaní 4. Listopadu podle mého názoru sebevědomně a jednoznačně 14 hlasy při zdržení hlasů 4 komunistů o stavbě tohoto pietního místa s pozměněným a kompromisním textem „Všem nevynným obětem Postoloprtských událostí v květnu a červnu 1945“ . Město hodlá ve svém rozpočtu vyčlenit částku ve výši 200.000,- Kč, což pro malé město je vysoká částka a tím ukázalo podle mého názoru více než dobrou vůli.

Přestože že se jednalo o oběti lidí německé národnosti kteří zde byli zastřeleni a hození do země jako dobytek, byli to první řadě nevinné lidské oběti, které je nutno uctít i bez rozdílu národnosti. Tím se také zabraní sudotoněmecké propagandě. Že toto není nepodstatné je možno již sledovat v tiskové zprávě o rozhodnutí radnice  mluvčího a evropského poslance pana Posselta v německém tisku, který již mluví o vybudování sudetoněmeckého pomníku. Toto není a nemůže býti záměrem našeho spolku.

Naším cílem je přerušit přes celé generace a staletí vzájemné přisuzování viny a zdůvodňování našich činů proti právu a zločinů a tím pěstování zdánlivého důvodu odplaty. Kdyby se Německo nepřiznalo po druhé světové válce ke svým hrozným zločinům, mělo by to pro duševní zdraví německého národa katastrofální následky a nikdy by se nemohlo stát členem společenství Evropských národů. Potomci pachatelů, bez rozdílu stran ovšem nejsou nositeli žádné viny. Důležité je však přiznání, stud a jistý stupeň vyjádření pokory.

Rozhodnutí zastupitelu jednoznacne vítáme a ocenujeme. Považujeme ho za významný, sebevědomý a zodpovědný krok zástupcu mesta, prispívající k trvalému smírení Cechu i Nemcu a pravdivému výkladu našich spolecných dejin v ramci naší „Zatecké cesty“ . 

Otokar Löbl  Frankfurt am Main    

Autor: Otokar Löbl | neděle 8.11.2009 11:59 | karma článku: 32,22 | přečteno: 3689x
  • Další články autora

Otokar Löbl

Aby okna už zůstala otevřená

Vpusťte dovnitř čerstvý vzduch! Nemějte obavy! To je, milí krajané, rozhodující slovo. Nemějte obavy. Chceme otevřít okna, chceme vpustit dovnitř čerstvý vzduch, chceme pevný a realistický pohled do lepší budoucnosti. Tak zněla závěrečná slova Berndta Posselta na letoštním sjezdu sudetských Němců v Augsburku.

17.12.2010 v 16:55 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Výstava "Židé na Žatecku"

Narodil jsem se v tomto městě v padesátých letech a až do mého vystěhování do Německa v roce 1970, jež mělo více než jen rodinné důvody, mám nejen převážně krásné vzpomínky, ale jsem spjat s tímto městem a považuji se rozhodně za rodáka a někdy až euforistického patriota tohoto krásného města.

14.11.2010 v 9:39 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Kultura

Otokar Löbl

Židé, Žatec a Izrael

Židovský hřbitov v Praze, kde údajně stvořil rabi Löw Golema, jistě zná každý. V pražském ghettu je krásně zrestaurovaný a je jedním z poutačů židovské kultury v českých zemích a vábí ročně tisíce návštěvníků. Ale co je s dalšími židovskými obcemi v České republice, například u nás v tehdejším pohraničí, s převážně německými obyvateli? Z těchto měst, která měla více než 10.000 obyvatel, měla města Teplice (Teplitz Schönau a Turn – Trnovany), Karlovy Vary a Žatec při sčítání lidí v roce 1930 nejvyšší podíl na celkovém počtu obyvatel, a to více než 10 procent. Celkem se hlásilo k židovskému náboženství nebo národnosti více než 25.000 obyvatel v tehdejších Sudetech. (V Československé republice celkem cca. 205 000). Kde zůstali tito lidé, kterým se Praze vyčítalo, že nejsou Češi a v Žatci, že nejsou Němci?

19.5.2010 v 13:57 | Karma: 25,33 | Přečteno: 2281x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Náš projekt "Žide na Žatecku" a cesta do Izraele

TISKOVA ZPRAVA Frankfurt/ Praha /Tel Aviv - V Izraeli pobývala v minulých dnech skupina rodáků a dokumentaristů z města Žatec v Ústeckém kraji, německého Nadačního spolku Saaz-Žatec a Židovské obce v Teplicích, kteří mapovali rozhovory s pamětníky Židovské komunity v Žatci a také zaznamenávali výpovědi účastníků leteckého mostu z vojenského letiště ze Žatce do Izraele v roce 1948, jenž napomohl vzniku samostatného státu Izrael.

1.4.2010 v 20:23 | Karma: 24,40 | Přečteno: 1482x | Diskuse| Ostatní

Otokar Löbl

Muj listopad 1989: hned za hranicemi tma jako v pytli

Ten listopad me zastihl v hospode. Nekterí, kdož me znají, by to okamžite komentovali: kde jinde. Ale duvod byl jiný. Byl jsem tehdy majitelem výletní restaurace ve Frankfurtu - Sachsenhausen s krásným jménem Affentorschänke. Prodával jsem jablkové víno, zde národní nápoj.

17.11.2009 v 22:38 | Karma: 24,24 | Přečteno: 1414x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1361x
Jednatel (Geschfätsführer) Česko-německé společnosti pro paliativní medicínu a předseda Nadačního spolku města Žatce (Saaz) v Německu.
HOMEPAGE : www.dtg-palliativmedizin.eu,
www.saaz.info,
www.zatec-portal.eu