Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Wyjazd do Polski

V Polsku jsem nebyl dlouhých třicet let, proto jsme se s manželkou chopili příležitosti vyjet s ostatními farníky tuto zemi aspoň na krátký čas navštívit.  
kostel sv. Jana Nepomuckého Lisowice

Náš pan farář, podobně jako možná polovina kněží v Čechách, odtud pochází. Naše cesta vedla přímo do jeho rodné vesnice, jejíž jméno je Lisowice. Tato obec se nachází v Horním Slezsku, asi 20 kilometrů od Čenstochové. V této asi tisícihlavé vesnici si farníci svépomocí postavili kostel, jehož patronem je náš český světec Jan Nepomucký. Jeho ostatky, jež byly darovány pražskou diecézí, jsou zde uchovávány v relikviáři v přední části kostela kostela, od jehož otevření uplynulo právě pětadvacet let. Právě k tomuto výročí byla uspořádána slavnost.

 

Nejprve bych rád uvedl pár zajímavostí pro pocestné: kromě několika pump, jsme se zastavili u Otmuchovského jezera, což je přehradní nádrž na Kladské Nise. Nachází se necelých 10 kilometrů od českých hranic. Umělé jezero vybudovali Němci v roce 1933 a nelze si v okolí nevšimnout hrázděných staveb, které známe i z našich Sudet. Zde byly i poslední kopce, které jsme v Polsku viděli.

Otmuchovské jezero

Lisowice jsou známé mezi specialisty – paleontology, neboť nedaleko vesnice si prý hrály děti a narazily na kosti, o nichž si myslely, že by mohly být kravské. Jak snadno bychom přišli o vzácný nález, kdyby se další lidé o tyto kosti nezačali zajímat. Kosti totiž patřily obrovskému savci, který byl nazván Lisowicia bojani. Žil v triasu, asi před 205 miliony let. Byl to úctyhodný tvor dlouhý 4,5 metru, na výšku měřil okolo 2,6 metru a vážil až 9 tun. Pochopitelně je zde i muzeum, kam naše zvědavé kroky povedou příště.

 

Do kostela svatého Jana Nepomuckého jsme přišli krátce před slavnostní mší. Naše kroky doprovázela modlitba růžence. Celý, do posledního místa naplněný kostel se modlil: „Zdrávas, Maria, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého, Ježíš,“ krásné duchovní přivítání českých poutníků v Polsku. Mše začala Ódou na radost, tedy hymnou Evropské unie, pak kněz Rafał Wyleżoł přivítal další oficiální účastníky slavnosti, mezi jinými biskupa Andrzeja Iwaneckeho, s vlajkami se zlatým krumplováním přišli hasiči, oproti nim vládla mariánská družina. Kněz pozdravil také české parafianie, slovo parafianin znamená farník. Oproti našim spíše komorním mším byla polská mše, dá se říci, až pompézní. Písně doprovázely nejen varhany, jak známe u nás, ale také mohutný zvuk žesťů, hlasy věřících stoupaly k nebi. Na konci mše místní honorace předala kostelu a kněžím okázalé dary.

Ostatky sv. Jana Nepomuckého

S požehnáním naše kroky pak směřovaly na hostinu do kulturního střediska. A že se Poláci umějí o dary své země podělit poznala naše hrdla i žaludky měrou až nebývalou.

 

Polská církev je skutečně mocná a nemusí se doma chovat jako chudinka, silně zde ovlivňuje i veřejné mínění. To je vidět na všech koutech této proti nám ohromné země. Zda je velká moc skutečně dobrá, je otázka. Jisté je, že polští kněží jsou pro naši katolickou církev skutečným přínosem.

 

Na staré kapli ve vesnici i na zdi v kostele se skví obraz Jana Pavla II, na kterého jsou Poláci právem hrdí. Zdá se mi pro nás Čechy příznačné, že zatímco Poláci mají svého papeže, my máme Jana Husa, který papeže kritizoval.

 

P.S.: Málem jsem zapomněl, že ve farní zahradě za kostelem zbudoval kněz zdejšího kostela Karlův most i se sv. Janem Nepomuckým.

Karlův most v Polsku

 

Autor: Jan Lněnička | čtvrtek 28.11.2019 19:48 | karma článku: 18,26 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Ztroskotanci a samozvanci si žádný důchod nezaslouží!

Věřím, že ministr Jurečka neustoupí. Jiří Grundorád společně s Johnem Bokem s nasazením života bezostyšně vydírá naši skvělou vládu hlásící se k odkazu Charty 77 kvůli důchodům pro disidenty.

24.11.2023 v 17:53 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Lněnička

Byl listopad 1989 komplot?

Dnes už o tom pochybuje málokdo, zvlášť proto že jsem o tom psal již loni. Letos jsem si ozřejmil, že jsem měl pravdu. Nad světem se smráká, je třeba troubit na poplach a procitnout!

17.11.2023 v 20:38 | Karma: 26,35 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

10. 11. koncert Lucerna Jana Uriel Kratochvílová – Illumination 17

Multidimensiální bytost Jana Kratochvílová slavila v Lucerně narozeniny, já je mám 11.11. na den veteránů, tak jsme slavili spolem.

14.11.2023 v 18:46 | Karma: 16,55 | Přečteno: 493x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

To tričko s nápisem „IRA“ si neoblíkej!

Ono tričko mi přivezl kamarád z Irska, nosím ho jen na punkové koncerty, kde jsem středem pozornosti, rozhodně bych si ho nebral na jakoukoliv demonstraci, jako ta trubka co si oblékla tričko s nápisem Olympiáda 1972.

7.11.2023 v 20:43 | Karma: 20,21 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Nový světový řád – mráz přichází z Davosu

Dvě totality proti sobě: BRICS kontra Západ Klause Schwaba a WEF. Jeden se nestačí divit. Svět podle Petra Kratochvíla v rozhovoru v jednom nejmenovaném radiu. Zprvu jsem nevěřil a teď...?

3.11.2023 v 19:42 | Karma: 32,43 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 29,38
  • Průměrná čtenost 1014x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik