Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švejk – genderově nevyvážené dílo…

...navíc nedokončené. Přísný pohled na kánon světové literatury „Osudy dobrého vojáka Švejka“ prizmatem genderu, který za celých 100 let nikdo neučinil.  
Dlouhá léta u nás Švejk řídí okolní teplotu

Přiznávám, můj nápad není původní: kdysi jsme si při psychoterapeutickém potlachu četli z knihy, bohužel si nevzpomenu, jak se jmenovala, která se věnovala rozboru českých románů právě z hlediska genderu. Neprošel nikdo, ani Hrabal, ani Páral, ani Ivan Klíma, zkrátka nikdo. Na Haška, možná z úcty nebo ze strachu před jeho omezenými příznivci, si netroufli. Učiním tak já.

 

Ještě než začnu, stojí za povšimnutí, že zatímco ženy se tomuto románu spíš vyhýbají, muži, chlapi, kteří nevyměknou, jej adorují. Často jím opovrhují intelektuálové, neboť se cítí být vůči tomuto typu nadřazeni. Však to byli právě oni, kdož gender studies ve   svých hlavách vyprodukoval.

 

Je nabíledni, že Osudy dobrého vojáka Švejka z tohoto hlediska prohrávají na celé čáře, jsou genderově natolik nevyvážené, že by toto dílo mělo být zapovězeno, vyřazeno ze všech knihoven a knihy, za extatického tance sufražetek, by měly být páleny na vatrách!

 

Vždyť kolik je zde ženských postav? Jen z hlavy: paní Müllerová – posluhovačka, bába Pejzlerka – také posluhovačka, pak Katy, žena obchodníka s chmelem, která se nastěhovala k naporučíkovi Lukášovi. Služka, kterou Švejk obelhal, aby zjistil, co žere stájový pinč plukovníka Bedřicha Krause von Zillerguta.

 

Najdeme zde ještě slečnu Ellu, u níž nadporučík Dub kontroloval, zda vojáci nechodí do bordelu, v tomto podniku působila též jakási polská madam. Vzpomenu si ještě na babku, která Švejkovi radila, kudy jít, při jeho budějovické anabázi.

 

Ženy jsou zde vykresleny jako vedlejší postavy, navíc v naprosto nedůstojných rolích posluhovaček, lehkých děv a nevěrné manželky! Což Hašek nemohl dát do svého románu například ženy - ženistky? V sovětských románech i ženy bojovaly! Proč aspoň účetní šikovatel Vaněk není žena, nebo alespoň transvestita? Podle mě je tento román také homofóbní, neboť jediný potenciální gay, kadet Biegler, je zde podán jako naprostý blb.

 

Nevíme nic o raném dětství Švejka, byla mu dána možnost zvolit si své pohlaví? Proč o tomto Hašek nepíše? O Švejkových vlastnostech se vede mnoho diskusí, je Švejk prosťáček, vychytralý šibal, nebo moudrý blázen? V poslední době se kritika kloní k tomu, že Švejk je postava šotka typu Enšpígla.

 

Já se však domnívám, že dobrý voják Švejk by mohl být genderově neutrální, čemuž nasvědčuje jeho asexualita, která je, až na jednu vyjímku, zahalena do tajemné věty: „Poslušně hlásím, pane obrlajtnant, že jsem vyplnil všechna přání milostivé paní a obsloužil ji poctivě dle vašeho rozkazu.“ Hašek zde pozapomněl popsat k jakým erotickým praktikám mezi nimi došlo a zda vůbec k něčemu došlo, což by se kupříkladu u Houellebecqua stát nemohlo.

 

Často se píše, že je zde vykreslena absurdita války a válečné mašinerie. Ne každá válka je absurdní, vzpomeňme třeba na humanitární bombardování Jugoslávie, preventivní útoky na Irák a podobně. Možná v časech, kdy žil Jaroslav Hašek, se válka takto jevila, kdyby však spisovatel znal naší dobu, román by musel být napsán úplně jinak!

 

I tak by bylo záhodno celý román přepsat: Hrdinou románu by mohla být lesbická velitelka českého chemického pluku letící v armádní Case posílit řady našich vojsk, letadlo je však nad Kábulem sestřeleno, ona seskočí padákem do nepřáteli obleženého města, a aby byl román genderově vyvážený, kvůli své záchraně se zahalí do mužského muslimského oděvu, ihrámu. Po strastiplné anabázi se dostává zpátky ke svému pluku.

 

Za své hrdinství je oceněna prezidentem republiky Válečným křížem. V osobním životě se cítí být nešťastná, rozhodne se pro změnu pohlaví, posléze si zařídí psí pěstírnu. Tím by mohl román skončit. Příště si povíme něco o Rychlých šípech.

Autor: Jan Lněnička | středa 10.3.2021 17:10 | karma článku: 20,75 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.

7.1.2024 v 15:52 | Karma: 26,40 | Přečteno: 864x | Diskuse| Média

Jan Lněnička

Žijí mezi námi, říkáme jim dezoláti – pohled slušného občana

Když jim řeknete: „Žijete si tu jako pánbu ve Frankreichu, podívejte se třeba do favel v Jižní Americe, do Etiopie, nebo na lidi strádající válkou.“ Drze odpovědí „Nemáme na letenku!“

2.1.2024 v 19:26 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jaký bude rok 2024 z pohledu astrologů?

Podle Antonína Baudyše bude Saturn procházet Rybami, tudíž bude vytahovat veškeré naše temné stránky. Zatímco ChatGPT předvídá rozvoj umělé inteligence, Baba Vanga před ní varuje. Leč, jak říkal pan premiér, hlavní je naděje!

31.12.2023 v 19:34 | Karma: 17,47 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Jan Lněnička

Potřebuje ČR superdrahá letadla nebo peníze pro psychology, učitele a lékaře?

Na pokraj tragické události na filosofické fakultě v Praze bychom se měli ptát, jak je u nás zajišťována péče o duši, na níž mají i shora zmíněné obory velký podíl.

27.12.2023 v 18:06 | Karma: 26,45 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Pyšná princezna - pohádka, která keťasům, chrapounům a škarohlídům nejde pod nos

Krásné poetické dílo režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952 mají někteří ideologičtí zabedněnci za politickou agitku, ale je to jen pohádka, v níž vítězí pravda a láska nad lží a nenávistí.

20.12.2023 v 18:57 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik