Kádrování – začneme pálit i ruské knihy?

Zatím to odnesl Čajkovskij s Gogolem, z webu Seznam Zprávy jsme se dozvěděli, že byla kvůli ruské invazi na Ukrajinu zrušena příprava opery „Střevíčky“. Další obětí pronásledování posledních spravedlivých je Jarek Nohavica.

Začnou čistky jako po roce 1968? Kdo schvaluje? Kdo neschvaluje? Zatím byly zablokovány dezinformační weby, no prosím, to bych chápal, ale co strážcům pravdy udělali již dávno zesnulí Gogol a Čajkovskij?

 

Nevhodnost příběhu v současnosti spočívá v tom, že kdesi na ukrajinské vesnici žije kovář, který je zamilovaný do dívky. Ta mu z rozmaru slíbí, že si ho vezme, jen když ji donese střevíčky, jaké nosí sama carevna. Ukrajinský kovář se vydá k carskému dvoru v Petrohradu. Tato rovina implikuje to, že jakmile chce prostý obyvatel Ukrajiny něčeho dosáhnout, něčeho žádat, musí se vypravit na ruský carský dvůr.

 

Prý by to mohla použít ruská propaganda. To by skutečně mohla, ale ne kvůli ději, ale kvůli naší předpodělanosti. Umělecký ředitel Opery Národního divadla Per Boye Hansen se zřejmě domnívá, že ukrajinští uprchlíci nemají nic jiného na práci, než chodit do opery a tam se horšit nad jejím obsahem.

 

Pokud by Ukrajina nebyla nezávislá, děj by mohl být stále aktuální. Gogol rozhodně v žádném díle neglorifikoval carské Rusko, jak se to nyní mnohdy děje, ale naopak. Sotva by došlo k revoluci, kdyby se car dobře staral o své poddané, ti samozřejmě nemohli vědět, že může být ještě hůře.

 

Narazil jsem na ruský film Andreje Zvjaginceva „Leviatan“. Děj se odehrává v blízkosti Barentsova moře na severu Ruska. Hlavní hrdina se snaží před starostou blízkého města zachránit dům a pozemky, které mu chce pro sebe sebrat. Jeho bratr právník přijíždí z Moskvy a snaží se na mocipána uplatňovat zákon, nebudu prozrazovat, jak to dopadne, nicméně z filmu lze vyčíst, že ruská realita je stále stejná, mocipáni se chovají jako hovada a samohonka teče proudem; přežít v Rusku střízlivý, to snad asi nejde, lepší je, jít někam bojovat.

 

Z jiného soudku je případ Nohavica. Spravedliví se čílí, že nevrátil Putinovi Puškinův řád. Ono je jednoduché kritizovat z pozice někoho, kdo je neznámý a nemusí žádným svodům odolávat, horší je, když těmto svodům podlehne známá osobnost. Jako supi se na ni vrhnou strážci morálky a nejraději by ji pověsili na veřejný pranýř. Vůbec nepřemýšlejí o tom, jak by se zachovali v jeho kůži. Celé je to taková typicky česká woke kultůra.

 

Kam až povede kádrování, začneme pálit i ruské knihy?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-cajkovskeho-strevicky-se-kvuli-ruske-invazi-v-narodnim-divadle-hrat-nebudou-194756

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | středa 23.3.2022 17:16 | karma článku: 33,87 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93