Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude představen nový NEP. Jak archeologové a zneuživatelé dávek ohrožují prosperitu Česka?

Podle ekonoma a poradce premiéra Štěpána Křečka v září slíbil Petr Fiala představit rozvojovou vizi na příštích 10 až 30 let. Avšak nejdřív je třeba se vypořádat s některými obtížemi. Máme se začít bát?  

NEP – nová ekonomická politika byla spuštěna sovětskou vládou v březnu 1921, náš český NEP, pomineme-li ty předchozí, bude představen v září. Podle Štěpána Křečka jsou největší brzdou růstu archeologové, ekologové a památkáři, přesněji - úředníci těchto odborů. Nejhorší jsou ale stejně archeologové!

Úplně nejhorší ze všeho jsou archeologové, protože když se někde najde nějaká kůstka, vše se na půl roku zastaví. Neměli bychom tak snadno ustupovat. Jestli tam ta kůstka odpočívala stovky nebo tisíce let, kdyby se to náměstí opravilo a zalilo se to betonem, ta kůstka tam pár stovek let ještě zvládne. Jsme příliš měkcí, ztrácíme čas na hloupostech.

Mám známého, který pro tyto kazisvěty prosperity pracuje, čistí mrtvoláky a tak. Až se dozví, jaká je brzda národa, že nebýt jeho, jak jsme se mohli mít všichni báječně, asi bude mít blbé řeči. Já mu to radši říkat nebudu a budu doufat, že si můj blog nepřečte. Jakmile uvidíte nějakou kost, raději ji prosím někam zahoďte nebo zahrabejte.

 Kde všude tedy dál lze nalézt podněty k dalšímu rozvoji naší ekonomiky? Podle pana Křečka je to například stavebnictví.

Máme problém s bytovou výstavbou. Přitom by stačilo tak málo, vyčlenit zemědělskou půdu na stavební pozemky. Bydlení by pak bylo výrazně dostupnější. Nemůžeme být skanzenem s pozemky, které nic nenesou. Ty budovy by měly daleko větší ziskovost. Nesmíme se bát výškových budov, nevím, proč je Praha tak pozadu.

Jinak řečeno - nebýt památkářů, mohl by být z Prahy již dávno New York. Ano, Praha je do jisté míry skansen a stejně jako když se Manhattan nemohl rozšiřovat, bylo nutné ho budovat do výšky; přebudujme Prahu, zaberme zbytečnou půdu a všude postavme mrakodrapy, Praha nebude stověžatá ale stomrakodrapatá.

Další na naší ponuré tapetě škůdců jsou ekologové, všichni víme jak těžké je prosadit kvůli námitkám ekologů dálnici nebo nějakou stavbu v chráněném území. Pan Křeček se zmiňuje i jaké schválnosti tito „bojovníci“ za zájmy přírody dělají:

Někdy dojde i na podpásové údery, že v nějaké lokalitě vypustí vzácného broučka. Musí existovat obrana, stát nemůže neustále ustupovat.

Jak asi budou křičet, bude-li vláda chtít prosadit těžbu lithia, továrnu na čipy, baterie a podobná svinstva! (Zdá se, že výroba čipů bude v Drážďanech, jakýkoliv komentář je zbytečný). Nejsme na tom dobře, ani co se týká energií, rozumné řešení tohoto problému do budoucnosti, které navrhuje pan Křeček, je přebudovat uhelné elektrárny na plynové, jsou prý levnější, ekologičtější a flexibilnější. Plyn prý není žádný problém, do dvou let spustí Američané tolik těžebních systémů, že to pokryje celou evropskou spotřebu, bude to levný zdroj, stačí natáhnout trubky. Jako spíš vedlejší zdroj by měla být energie z jádra a alternativní zdroje.

Když se dívám na dálniční síť, měli bychom začít propojovat i krajská města mezi sebou. Další věc jsou rychlovlaky, kde vážně zaspal čas. Když budeme investovat do datových přenosů a energetických soustav, nemůžeme udělat chybu. Nevydával bych se experimentální cestou, šel bych prošlapanou cestou. Investice do infrastruktury fungují po celém světě.

Kde na tyto projekty vzít? Investovat, investovat, investovat! Nejen stát by měl investovat ale i občané. Můžeme se klidně zadlužit jednou tolik, ale pokud to přinese zisky, pak se nám tyto investice vrátí.

Taková je tedy vize poradce premiéra a hlavní ekonoma ve společnosti BH Securities Štěpána Křečka. Pěkné, ale potřebuje Praha mrakodrapy? A co když se vývoj automobilismu odkloní od elektromobility a plyn bude stále drahý?

Nejhorší bude, když bude stále u moci ODS a její satelitní partaje! Zde ani nejpronikavější vize nepomohou. Tato strana je vždy totálně mimo, stačí se podívat jaká příčina, kromě archeologů, ekologů a památkářů, dle jejich soudu ještě překáží tomu, aby se z naší země stal evropský ekonomický tygr?

O tom ví něco místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, člen satelitní pidistrany trojkoalice KDU-ČSL, pan Marián Jurečka.

Připomeňme si nejprve sled událostí. Nejprve došlo k tragické potyčce mezi Romy a Ukrajinci v Brně. Následovaly protesty, ve kterých dezinformacemi dezorientovaní Romové nahlas vyřkli, co si určitá část národa jen tiše myslí: zatímco lidem z Ukrajiny stát pomáhá, na ně se dlouhodobě kašle. Ano, kašle se i na část lidí, kteří nemají sice romský původ, ale žijí na okraji společnosti, pobírají dávky, mají několik exekucí, bydlí na ubytovnách nebo zůstávají bez domova.

Někteří z nich, myslí si Jurečka, pobírají tyto příspěvky neoprávněně, aby bylo všem jasné o koho se jedná, reagoval na Instagramu fotografií cikána s pivem s textem: „Konec zneužívání dávek! Místo čtyř podpor bude už pouze jedna. Zjednoduší se administrativa a navíc posílíme kontroly.“ K bojovému šiku proti zneuživatelům dávek se přidala senátorka Miroslava Němcová a její Kolega Jiří Čunek. Pan Jurečka později svůj výrok upřesnil, že se týkal právě jen těch, kteří systém zneužívají.

Na ministra práce a sociálních věcí se sesypala kritika ze strany opozice i vládní koalice, přitom reagoval sice nepřiměřeně, ale oproti svým předchůdcům z ODS roku 2010, nic tak hrozného. Jen si vzpomeňme na volební kampaň občanských demokratů před senátními a komunálními volbami:

Nápad učinit ze zneužívání sociálních dávek speciální trestný čin sdílí většina občanských demokratů.“

Funkce drába, biče na nezaměstnané zhostil ministr Drábek. Dopadlo to tak, že od třetího měsíce pobírání podpory by uchazeči měli nově vykonávat veřejnou službu, a to v rozsahu až poloviny týdenní pracovní doby – tedy až 20 hodin týdně. A pěkně zadara, kdo odmítne, dávku nedostane. Na happeningu hnutí Pro Alt k tomu jeden z účastníků prý bezprostředně zvolal: : „Ty vole, robota byla zrušená 1848.“

Pravicové vlády zřejmě trpí jakousi utkvělou představou, že největším zlem je neoprávněné zneužívání dávek. Je třeba zvýšit kontrolu! Volají členové ODS dříve i nyní. V rozhovoru na ČRo Plus však Linda Sokačová říká, že podle výzkumu Masarykovy demokratické akademie na úrovni zhruba půl procenta všech sociálních výdajů, podle studie Ondřeje Lánského, to mohou být maximálně stamiliony korun. Je opravdu tak nutné pro sekyráře z ODS se tímto jevem zabývat?

Nebylo by lepší napnout pozornost tam, kde unikají miliardy? Jejich jediná odpověď na tuto námitku je Babiš, na ty ostatní zapomeňte, ti podporují námi vytčenou liberální linii.

Jestliže jsem dal dohromady boj s neoprávněnými uživateli dávek a nový „NEP“ měl jsem na mysli právě tuto nesouměrnost mezi postihem těch, kteří čerpají miliardové neoprávněné dotace a těch, kteří mají sotva na pivo a cigára a ještě je jim to vytýkáno. Kolik miliard „dotací“ asi spolkne vize pana premiéra Fialy?

Ještě že vláda bohatých pro bohaté může svou pravou tvář ukrývat za válku, covid, Babiše, Green Deal... Kolikrát se ještě necháme oblafnout?

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-i-kdyz-budou-pamatkari-rvat-musime-stavet-rika-poradce-premiera-234986#dop_ab_variant=1115520&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-romove-chteji-resit-udajny-rasismus-senatoru-40439362

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/marian-jurecka-socialni-davky-zneuzivani-rom-pivo- sociolozka_2308031054_jgr

http://podporu-schvalenohttps://www.penize.cz/podpora-v-nezamestnanosti/220191-kdo-odmitne-verejne-prace-prijde-o-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | neděle 13.8.2023 14:44 | karma článku: 29,57 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Kdy napíše Karel Trčálek něco původního?

Třeba o slunéčku sedmitečném, o Kohoutkově kometě, nebo o smažáku... leč marnost, nestane se tak, zatím...

3.5.2024 v 18:27 | Karma: 29,76 | Přečteno: 752x | Diskuse| Osobní

Jan Lněnička

Bolševický nok

Byli jsme svědky přestřelky mezi europoslankyní paní Konečnou a ministryní paní Černochovou, ale o to nejde, jde o obohacení jazyka českého a nové významy slov.

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Zrádce Beneš zachránil Československo

Západní spojenci nás zradili, jedině Edvard Beneš měl odvahu vyvěsit bílou fangli na Hradě, abychom mohli přežít i my a pomlouvat jej.

21.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,33 | Přečteno: 946x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Vše se zlepší, až nebude u vlády ODS!

Usuzuji tak ze slov premiéra Petra Fialy: „ODS byla u vlády vždy, když bylo Česko v krizi - ať 90. léta, tak ekonomická krize v roce 2008, tak současná krize.“

14.4.2024 v 19:23 | Karma: 33,07 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Koudelka, přestaňte už rozklepávat nejtek a sežeňte nějaké kompro!

A tak Koudelka přestal rozklepávat nejtek a se svými čučkaři s BISky, začal hledat kompro, to kvůli tomu, aby se antisystémové strany nedostaly do eurovoleb, nerozvrátily nám demokracii a nevehnaly nás do náručí Ruska.

7.4.2024 v 16:38 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 29,62
  • Průměrná čtenost 1014x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik