Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Zlatý amazonský prstenec“ - Lima

V Iquitos a jeho okolí jsme strávili pouhé tři dny, i když k tomu, abychom poznali všechno to, co tato metropole Amazonie nabízí, by nám pravděpodobně nestačily ani tři týdny. Na zpáteční cestě domů do Evropy jsme zůstali dva dny v Limě, kde náš „Zlatý amazonský prstenec“ začínal a končil. Po spartánském životě v amazonské džungli jsme si dovolili luxus ubytování v komfortním hotelu Mariott, situovaném v jednom z překrásných koutků Limy v obvodu Miraflores, s nádherným výhledem na Tichý oceán z výšky 25. patra. Pro milovníky nakupování se tu naskýtá dobrá možnost ulehčit peněžence v obchodním centru Larcomar, stojícího u paty hotelu Mariott. Dali jsme se jinou cestou: na blízkém stanovišti výletních autobusů jsme si vybrali trasu po architektonických památkách Limy a za několik hodin jsme měli možnost prohlédnout si nejvýznamnější pamětihodnosti tohoto města.  

Megapolis Lima s obyvatelstvem kolem 8 mil. (a celkem má Peru 28 mil. obyvatel) je zajímavá hlavně díky své architektuře z koloniálního období. Starobylé budovy v Limě jsou směsí španělského a indiánského slohu, jejichž kombinaci Peruánci pojmenovali kreolský sloh. Kromě velkolepých staveb, vystavěných pod vlivem španělské a indiánské kultury, je v Limě několik staveb postavených v mudéjarském slohu (čti [mu’decharském]) s výrazným maurským vlivem.

Naše nedlouhé putování po pohádkové zemi se završuje na letišti Peru, 11 km od centra Limy. Pod jednou střechou letiště se nalézá mezinárodní Letiště Lima Jorge Chávez (čti [chorche ’čaves]) (Lima Jorge Chavez International Airport) a letiště pro vnitrostátní linky. Stává se, že cestovatelé musejí strávit několik hodin na limském letišti při čekání na svůj let. Na vzdálenější levé straně letiště je úschovna, kde si můžete nechat svoje zavazadla za 3 US$ na 24 hodin. Zde je však moje rada: vyjeďte spolu se zavazadly do prvního patra, kde je kadeřnický salón krásy. Zde, v pohodlném křesle, můžete relaxovat, zatímco vám budou dělat manikúru, pedikúru a dokonce i masáž....

Turistické informace pro cestovatele do Peru. Časový rozdíl je pro Peru stejný jako mezi Prahou a New Yorkem: 6 hodin, to znamená, že když je v Praze 12 hodin v poledne, je v Peru teprve 6 hodin ráno. Letadla z Evropy obvykle přilétají ve druhé polovině dne místního času. V případě, že letíte dál, např. do Tarapota, a nestíháte místní linku, je třeba řešit otázku, kde strávíte noc do vašeho ranního odletu. Je samozřejmě možné odjet do centra Limy, není však třeba zapomínat, že jste v megapolis a ráno možná budete nuceni strávit cestou na letiště několik hodin. Přímo na letišti je hotel Costa del Sol Ramada, který se mi tak úplně nechce doporučovat kvůli vysoké ceně (190 dolarů za dvoulůžkový pokoj plus 55 dolarů místní taxy) a servisu neodpovídajícímu této ceně plus velice deprimujícímu interiéru. Nicméně tento hotel nabízí relativně pohodlné ubytování, zvlášť pro ty, co musí zůstat z různých důvodů v bezprostřední blízkosti letiště. V případě, že se přesto rozhodnete jet do centra Limy, vyjde vás taxi na 15–25 solů a doprava uvnitř Limy na 5 až 12 solů. Spropitné se taxikářům obvykle nedává. V ostatních případech je výše spropitného řádově 5–10 procent účtované částky. Nosiči v hotelu a na letišti vám budou vděčni i za 1 dolar.

V Peru je zakázáno vyvážet historicky cenné předměty a artefakty z archeologických vykopávek, přirozeně je zakázáno obchodovat s jakýmikoli drogami. V 2011 bylo cestujícím na Limském letišti zabaveno kolem dvou tun kokainu a zatčeno přes 200 drogových dealerů. Jak je známo, Peru předhonilo Kolumbii a dostalo se na první místo na světě v pěstování koky – rostliny, z jejíchž listů se vyrábí kokain. Hovoří se o tom ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu. Podle toho, co se v tomto dokladu tvrdí, 45% produkce koky na světě je v současné době soustředěno právě v Peru.

K vývozu vzácných zvířat je nutno mít potvrzení od Národního institutu přírodních zdrojů (Instituto Nacional de Recursos Naturales (INRENA)) a Národní služby sanitární kontroly v zemědělství (Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA)). Cestovat po této zemi se dá letecky nebo autobusy, které poskytují dost vysokou úroveň komfortu, kdy lze vaše sedadlo rozložit na celou vaši výšku, stejně jako v první třídě letadla. Na další cestě do této v mnoha ohledech zajímavé země bychom chtěli navštívit nejen Amazonii, ale i jiné oblasti Peru s jeho starodávnou kulturou. Nehledě na to, že v nějaké turistické příručce jsem četl, že se nedoporučuje pronajímat si auto, jsem si jist, že naše příští cesta bude právě autem a že bude opět nezapomenutelná.

Autor: Alexej Litvin | čtvrtek 2.2.2012 10:50 | karma článku: 13,21 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Alexej Litvin

Protikorupční iniciativy jako PR a lobbing velkopodnikatelů

Zkorumpovaní politici a lidé z podsvětí či z podnikatelského polosvěta jsou vždy na jedné lodi. Spojuje je vůně moci, po které touží, podezřelé stranické půjčky, korupční obchody, vraždy, bankovní tunely...

17.4.2012 v 8:00 | Karma: 14,25 | Přečteno: 1464x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Karel Kryl: „Můžu něco říct?"

„Můžu něco říct? Možná výzvu, apel na to, co zůstalo zdravého v lidském mozku." „Hodně by nám pomohlo více netolerance vůči zločinu a tzv. novým morálním hodnotám, prodávání se pod cenou, všeobecné politické i lidské prostituce, korupci.“ Na otázku „Co se vám nejvíc hnusí?“ Karel Kryl odpověděl: „Arogance vládců. Dneska se nikdo nemůže vymlouvat na to, že si páni zase udělali. Ti páni se stali z těch, které jsme zvolili. To my jsme dopustili, aby se z nich páni stali. Dokud si lidi nezačnete, nebo nezačneme, tyhle lidi, kteří jsou nahoře, které jsme si tam dosadili, zvát k odpovědnosti, tak se nezmění nic. Oni nejsou páni, oni jsou sluhové, jeden za druhým. Počínaje Václavem Havlem a konče posledním poradcem.“

12.4.2012 v 19:05 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Bratři Mašínové versus lid

Internátní střední škola krále Jiřího v Poděbradech existovala v letech 1946 – 1953. Právě tady studovali Miloš Forman, Václav Havel a bratři Mašínové – Ctirad a Josef. „Šlo o opravdu unikátní školu. Stát na ni dal velké peníze, protože to byla škola pro válečné sirotky. Díky tomu, že dostala velké peníze, mohl ředitel najmout ty nejlepší profesory. Brzy bylo zřejmé, že tu vzniká nejlepší škola v republice a nová komunistická i stará kapitalistická elita se ruku v ruce snažily protlačit mezi sirotky i své ratolesti.“ (Zdroj: Miloš Forman a Jan Novák, Co já vím?, Atlantis,1994, s. 37.).

13.3.2012 v 17:25 | Karma: 36,59 | Přečteno: 5289x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Radim Jančura – Janus dvou tváří

Jedna tvář Radima Jančury patří úspěšnému podnikateli a bojovníkovi proti nepravostem, jak se on sám prezentuje, jeho druhá podoba je tvář arogantního megalomana, kterému žádný podraz není cizí.

2.2.2012 v 23:40 | Karma: 22,26 | Přečteno: 3742x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Peru - Plavba lodí z Yurimaguas do Iquitos

Cesta lodí z Yurimaguas do Iquitos je vypočítaná na tři až čtyři dny. V hotelu nám poradili, abychom jeli do přístaviště a domluvili se na místě, kterým parníkem a kdy se můžeme vydat na cestu. V přístavu La Boca (čti [la’boka]) jsme uviděli několik parníků, na kterých byly cedulky s uvedením trasy „Iquitos“. Na doporučení našich známých jsme si zvolili třípalubní loď Eduardo IV. Promluvili jsme si s kapitánem a domluvili jsme se na ceně: 500 solů za kajuty a 30 solů za místo v houpací síti. Zakoupili jsme lístky do dvoulůžkových kabin a houpací sítě na horní otevřené palubě. Do ceny je zahrnuta naprosto přijatelná strava třikrát denně plus komfortní podmínky v kajutách – ventilátory, sprcha, toaleta.

1.2.2012 v 16:15 | Karma: 15,28 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2968x
Narodil jsem se v Rusku ale žiji v Praze přes třicet let. Moje manželka, partnerka a kamarádka je Šárka Litvínová. Oba jsme vystudovali orientalistiku v Moskevské univerzitě. Máme spolu tři děti. V r.1993 jsme založili cestovní agenturu Asiana, která je známá jako provozovatel prvního portálu v ČR pro internetový (on-line) prodej letenek www.letuska.cz.

Seznam rubrik