Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protikorupční iniciativy jako PR a lobbing velkopodnikatelů

Zkorumpovaní politici a lidé z podsvětí či z podnikatelského polosvěta jsou vždy na jedné lodi. Spojuje je vůně moci, po které touží, podezřelé stranické půjčky, korupční obchody, vraždy, bankovní tunely…

Za poslední dva tři roky byly založeny protikorupční iniciativy Občanské hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše a Nadační fond proti korupci miliardáře Karla Janečka. Tyto organizace jsou zářným příkladem toho, jak si pánové velkopodnikatelé přivlastňují protikorupční iniciativy k mediálnímu vylepšování svého morálního kreditu a k podpoře svých obchodních a podnikatelských záměrů. Konečným cílem takových organizací je získání většího prostoru pro vlastní podnikání, tedy větší výhodu na místním trhu pro úzký kruh velkopodnikatelů a nakonec vytvoření oligarchie - vlády, kdy je politická moc úzce propojena s nejbohatšími a nejvlivnějšími vrstvami ve společnosti.

Andrej Babiš - člověk, který „bohatne na penězích daňových poplatníků“ staví se do role největšího bojovníka s korupcí poněvadž „už má vší té korupce dost a jako správný napravený hříšník se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou“ - založil sdružení Akce nespokojených občanů 2011. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/209026.aspx 

Andreji Babišovi se podařilo za dobu budování kapitalismu v Čechách, ve stejném období, kdy jednoho z nejvlivnějších mafiánů té doby Františka Mrázka našla profesionálně zamířená střela a jiný vítečník, velepodnikatel a mediální hvězda Radovan Krejčíř uprchnul před spravedlností za dosud nevyjasněných okolností a dosud žije blahobytný život psance, tak Andreji Babišovi se podařilo vybudovat potravinářské impérium, zůstat na živu a ještě k tomu budit zdání skromného a čestného miliardáře. Dokonce se zřeknul cti být spojován s likvidací mafiánského kápa Františka Mrázka. Mohl se již tímto zařadit do šiků bojovníků s korupcí a mafiánskými praktikami.

Mafián František Mrázek muže být vzorem pro všechny kdo má zájem využívat nestátní, soukromé iniciativy a organizace pro čistě mafiánské účely. V 1992 Mrázek založil Nadaci Interpo. Jako hlavní ikonu vybral pro nadaci Karla Gotta. Nadace také nesla jeho jméno – Nadace Karla Gotta Interpo. Ukázkový příklad toho, jak lze zneužít známé jméno populárního člověka. V květnu 1993 nadace oznámila, že bude poskytovat dlouhodobou finanční a materiální pomoc dětem, jejichž rodič byl usmrcen při výkonu služby u Policie České republiky. Až v roce 1995 začaly na veřejnost prosakovat zprávy, že v pozadí Nadace Interpo stojí lidé, kteří mají kriminální minulost. A později pak sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Bašta prozradil, že Mrázka a Provoda už beztak vyšetřuje policie, protože se přes nadaci legalizují černé peníze jedné vlivné skupiny podnikatelů. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kmotr-mrazek-a-jeho-muzi-po-roce-1989-d55-/domaci.aspx?c=A071111_121155_domaci_ost

Nadační fond proti korupci dalšího velepodnikatele a miliardáře – Karla Janečka. Podíváme se na Správní radu tohoto fondu:

Karel Janeček – v roce 1995 založil společnost RSJ Algorithmic Trading. Na Janečka a jeho společníky z firmy RSJ počátkem tohoto roku podala trestní oznámení advokátní kancelář Šachta and Partners a stejně tak poslala i podnět na Finanční analytický útvar ministerstva financí. Právníci spočítali, že Janečkova firma mohla stát připravit až o 200 milionů korun ročně, protože platí daně na Mauriciu a v České republice  už odvádí jen jejich minimální část.

Radim Jančura - mediální PR hvězda, majitel společností Student Agency, Orbix, RegioJet, DPL real. V roce 2010 Úřad na ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti Student Agency pokutu přesahující pět milionů korun za to, že na lince z Prahy do Brna a zpět zneužila svého dominantního postavení a uplatňovala predátorské ceny, aby se zbavila konkurence. Jeho firmy jsou periodicky prověřovány z podezření krácení daní a jiných hospodářských  deliktů.

Stanislav Bernard - od roku 1991 je spolumajitelem a generálním ředitelem rodinného pivovaru Bernard.

Jan Kraus - populární moderátor, herec, literát a publicista, vedle své herecké profese se prosadil i jako pohotový a jedinečně nevybíravý moderátor.

K Nadačnímu fondu proti korupci Karla Janečka mám několik námětů k prošetření:

1) Mohl by fond ozřejmit a uvést na pravou míru osvobozující rozsudek karlovarského soudu týkající se jednoho malého lapky? Ten si přilepšoval krádežemi náhradních dílů ve firmě svého zaměstnavatele  a prodával je ze známosti rovnou a osobně majiteli konkurenční Student Agency, který to při policejním výslechu potvrdil.  Soudce Mgr. Jan Hostaš, shodou okolností absolvent plzeňských práv, k překvapení všech včetně obžalovaného a jeho advokáta, přišel k závěru, že je pravděpodobné, že náhradní díly v hodnotě stovek  tisíc korun malý lapka pořídil na svých spanilých cestách po Španělském království za basu piv a Radim Jančura, čestný a spravedlivý podnikatel, je v dobré víře osobně za „babku“ kupoval.

2) Jak se správní rada Nadačního fondu proti korupci dívá na to, že člen její Správní rady Radim Jančura v minulosti porušoval zákony tím, že svoje zaměstnance vyplácel obálkovým způsobem a obcházel tak svoji daňovou povinnost. Příslušný finanční úřad by mohl poskytnout závěry ze svého šetření.

3) Může Nadační fond proti korupci ověřit, za jakých podmínek  mediálně neblaze proslulá firma  ProMoPro objednala u firmy Student Agency autobusovou dopravu v době českého předsednictví EU?

4) Je v moci Nadačního fondu proti korupci ověřit podmínky udělení 10.468.850,- Kč firmě Student Agency jako dotaci z Evropského sociálního fondu?

5) Jak souvisí funkce člena Správní rady Radima Jančury v Nadačním fondu proti korupci s jeho sponzorským darem 1 milion korun českých tomuto fondu?

Svými podněty přidělávám Nadačnímu fondu proti korupci Karla Janečka práci a snad i vrásky na čele, ale nejen já ocením objektivní závěry jeho šetření.

Odmítnutí

Nepochybujeme o pravdivosti (naléhavosti) Vašeho podání, ale musíme Vám oznámit, že obsah Vašeho podání nesplňuje kritéria, která si NFPK stanovil pro příjem takového obsahu a z tohoto důvodu se nebude NFPK Vaším podnětem zabývat. Děkujeme Vám za Váš občanský postoj a věříme, že nám zachováte přízeň.

 http://www.nfpk.cz/cz/podnety/zadani/

  ----------------------------------------------

PR (Public relations - Vztahy s veřejností ) - jsou techniky a nástroje, pomocí kterých instituce nebo firma buduje a udržuje vztahy se svým okolím a s veřejností, nahlíží její postoje a snaží se je ovlivňovat. „Ti, kdo ovládají tyto ,neviditelné‘ společenské mechanismy, zakládají skrytou vládu, která je skutečnou vládnoucí silou naší země.“  - E.L. Bernays, Propaganda. PR představují podle Jozefa Ftorka, autora knihy Public relations jako ovlivňování mínění, důležitý nástroj a prostředek společenské kontroly v rukou mocenských elit, a to v důsledku řízení informačního toku (zejména prostřednictvím ekonomické a politické kontroly médií hlavního - středního proudu, tzv. mainstreamu).   http://cs.wikipedia.org/wiki/Public_relations

V ČR máme řadu nezávislých nevládních organizací zaměřených na boj s korupcí: Transparency International, Oživení, Otevřená společnost, Ekologický právní servis, Zelený kruh, ProAlt nebo Růžový panter.

Svoje nezastupitelné místo v boji s korupci má nezávislý novinář Miroslava Motejleka - www.motejlek.cz

Autor: Alexej Litvin | úterý 17.4.2012 8:00 | karma článku: 14,25 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Alexej Litvin

Karel Kryl: „Můžu něco říct?"

„Můžu něco říct? Možná výzvu, apel na to, co zůstalo zdravého v lidském mozku." „Hodně by nám pomohlo více netolerance vůči zločinu a tzv. novým morálním hodnotám, prodávání se pod cenou, všeobecné politické i lidské prostituce, korupci.“ Na otázku „Co se vám nejvíc hnusí?“ Karel Kryl odpověděl: „Arogance vládců. Dneska se nikdo nemůže vymlouvat na to, že si páni zase udělali. Ti páni se stali z těch, které jsme zvolili. To my jsme dopustili, aby se z nich páni stali. Dokud si lidi nezačnete, nebo nezačneme, tyhle lidi, kteří jsou nahoře, které jsme si tam dosadili, zvát k odpovědnosti, tak se nezmění nic. Oni nejsou páni, oni jsou sluhové, jeden za druhým. Počínaje Václavem Havlem a konče posledním poradcem.“

12.4.2012 v 19:05 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Bratři Mašínové versus lid

Internátní střední škola krále Jiřího v Poděbradech existovala v letech 1946 – 1953. Právě tady studovali Miloš Forman, Václav Havel a bratři Mašínové – Ctirad a Josef. „Šlo o opravdu unikátní školu. Stát na ni dal velké peníze, protože to byla škola pro válečné sirotky. Díky tomu, že dostala velké peníze, mohl ředitel najmout ty nejlepší profesory. Brzy bylo zřejmé, že tu vzniká nejlepší škola v republice a nová komunistická i stará kapitalistická elita se ruku v ruce snažily protlačit mezi sirotky i své ratolesti.“ (Zdroj: Miloš Forman a Jan Novák, Co já vím?, Atlantis,1994, s. 37.).

13.3.2012 v 17:25 | Karma: 36,59 | Přečteno: 5289x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

Radim Jančura – Janus dvou tváří

Jedna tvář Radima Jančury patří úspěšnému podnikateli a bojovníkovi proti nepravostem, jak se on sám prezentuje, jeho druhá podoba je tvář arogantního megalomana, kterému žádný podraz není cizí.

2.2.2012 v 23:40 | Karma: 22,26 | Přečteno: 3742x | Diskuse| Společnost

Alexej Litvin

„Zlatý amazonský prstenec“ - Lima

V Iquitos a jeho okolí jsme strávili pouhé tři dny, i když k tomu, abychom poznali všechno to, co tato metropole Amazonie nabízí, by nám pravděpodobně nestačily ani tři týdny. Na zpáteční cestě domů do Evropy jsme zůstali dva dny v Limě, kde náš „Zlatý amazonský prstenec“ začínal a končil. Po spartánském životě v amazonské džungli jsme si dovolili luxus ubytování v komfortním hotelu Mariott, situovaném v jednom z překrásných koutků Limy v obvodu Miraflores, s nádherným výhledem na Tichý oceán z výšky 25. patra. Pro milovníky nakupování se tu naskýtá dobrá možnost ulehčit peněžence v obchodním centru Larcomar, stojícího u paty hotelu Mariott. Dali jsme se jinou cestou: na blízkém stanovišti výletních autobusů jsme si vybrali trasu po architektonických památkách Limy a za několik hodin jsme měli možnost prohlédnout si nejvýznamnější pamětihodnosti tohoto města.

2.2.2012 v 10:50 | Karma: 13,21 | Přečteno: 898x | Diskuse| Cestování

Alexej Litvin

Peru - Plavba lodí z Yurimaguas do Iquitos

Cesta lodí z Yurimaguas do Iquitos je vypočítaná na tři až čtyři dny. V hotelu nám poradili, abychom jeli do přístaviště a domluvili se na místě, kterým parníkem a kdy se můžeme vydat na cestu. V přístavu La Boca (čti [la’boka]) jsme uviděli několik parníků, na kterých byly cedulky s uvedením trasy „Iquitos“. Na doporučení našich známých jsme si zvolili třípalubní loď Eduardo IV. Promluvili jsme si s kapitánem a domluvili jsme se na ceně: 500 solů za kajuty a 30 solů za místo v houpací síti. Zakoupili jsme lístky do dvoulůžkových kabin a houpací sítě na horní otevřené palubě. Do ceny je zahrnuta naprosto přijatelná strava třikrát denně plus komfortní podmínky v kajutách – ventilátory, sprcha, toaleta.

1.2.2012 v 16:15 | Karma: 15,28 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2968x
Narodil jsem se v Rusku ale žiji v Praze přes třicet let. Moje manželka, partnerka a kamarádka je Šárka Litvínová. Oba jsme vystudovali orientalistiku v Moskevské univerzitě. Máme spolu tři děti. V r.1993 jsme založili cestovní agenturu Asiana, která je známá jako provozovatel prvního portálu v ČR pro internetový (on-line) prodej letenek www.letuska.cz.

Seznam rubrik