Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mých čtyřicet let aneb Co všechno jsem (ne)zažil 4

Právě uplynulá dekáda nebyla právě nejveselejší. Svět se hodně změnil a je nesporné, že už není takový, jaký byl. Další války, teroristické útoky, živelné pohromy a samozřejmě nelze opomenout  hospodářskou a finanční krizi. Je to smutné, ale pozitivních událostí mnoho nebylo.

2000

- v září proběhl v Praze Kongres Mezinárodního měnového fondu. Pouliční bitky policie s anarchisty a chaoty z celé Evropy byly nezvykle prudké a nechybělo mnoho a finančníci by byli zlynčováni.

- mnoho odborný diskuzí řešilo, kdy vlastně končí dvacáté a začíná 21. století. Možná se pletu, ale pro mne 21. století a třetí tisíciletí začalo 1.1. 2001. Silvestr roku 2000 byl vlastně velkým milníkem v lidských dějinách. Kolik lidí může říct, že zažil přelom století a tisíciletí? No ano, kolem šesti miliard obyvatel, řekl by skeptik. Ale byl to tenkrát opravdu velmi silný a hlavně neopakovatelný okamžik. Obzvláště když 20. prosince vypukla krize v České televizi. Bylo kolem toho hodně povyku, málokdo se v této krizi orientoval, nicméně nějaký čas Česká televize jednoduše nevysílala, respektive existovaly dvě verze vysílání: jedna oficiální (paní Bobošíková) a druhá stávkujících zaměstnanců ČT. Na náměstích se zase demonstrovalo, duch Listopadu se však nepodařilo oživit, k revoluci nedošlo.

2001

- teroristický útok na USA. Teroristé unesli čtyři dopravní letadla, dva letouny narazily do budov World Trade Center v New Yorku, jedno letadlo narazilo do budovy Pentagonu, jedno se zřítilo v Pensylvánii. Celkem přibližně 3000 mrtvých. Přišel jsem tehdy domů z práce a pustil si televizi. Jen tak jsem přepínal programy a hned u druhé stanice jsem zůstal sedět s otevřenými ústy a nechápavě zíral na hořící budovy, padající lidi, kteří nevydrželi žár a skokem ukončili svůj život. Když se obě dvě monumentální věže zřítily, dílo zkázy bylo dokonáno. Dodnes mnou  jímá hrůza, když tyto záběry vidím. Na internetu naprosto přetížené zpravodajské servery kolabovaly a i tomu největšímu ignorantovi muselo být jasné, že se dosavadní svět změnil a nastává nová doba.

 

2002

- Katastrofální záplavy v Čechách a na jižní Moravě. V roce 1997 zažila Morava dosud nevídané záplavy, které však zůstaly tak trochu mimo hlavní dění, neboť Praha je tak daleko. Po pěti letech postihla republiku další katastrofa. Zatopené ulice hlavního města působily naprosto depresívně. Člověk mohl jen přihlížet a smutně konstatovat, že větru a dešti opravdu nelze poručit. V Brně jsem chtěl jít do banky, ale měla zavřeno. V Praze byly povodně a pobočka nefungovala.

 

2003

- prezidentem ČR se stal Václav Klaus. Nemožné se stalo skutkem. První porevoluční prezident, který byl dobrovolně zvolen i komunistickými poslanci. Kolik úsilí, ústupků a peněz to asi stálo?

- druhá válka v Zálivu, spojenecká invaze do Iráku proběhla nečekaně rychle, režim Saddáma Husajna byl poražen, poválečná obnova země však byla utopena v krvi obětí sebevražedných atentátníků. Zprávy o obětech nastražených bomb byly na denním pořádku, člověk postupně naprosto otupěl a už těmto zprávám nevěnoval větší pozornost.

- referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. Pro vstup do EU se vyslovilo 77,3% hlasujících. Také jsem hlasoval pro. Snad nenastane doba, abych této volby litoval.

- 1. září jsem se aktivně zúčastnil stávky učitelů za zvýšení platů učitelů. Nešel jsem do práce a místo toho jel s rodinou na výlet. Jak romantické. Studenti mi pak vynadali, jak si vůbec mohu dovolit chtít více peněz, když skoro vůbec nepracuji a mám pořád jen samé prázdniny. Jeden student mi dokonce poradil, že když nejsem spokojen s výší platu, měl bych odejít a hledat si práci jinde. Tato rada mne inspirovala a v červnu příštího roku jsem opustil školský sektor. Nejlepší rozhodnutí mého života.

- Pavel Nedvěd získal jako druhý Čech v historii Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

 
2004

- bombový útok na předměstské vlaky v Madridu, zahynulo 191 lidí. Pachateli byli muslimští teroristé. Nesmírně smutné záběry na rozbité vlaky a zakrvácená těla nevinných obětí. Opravdu jen těžko bylo možné uvěřit, že islám je mírumilovné náboženství.

- 1. května byla rozšířena Evropská unie o Česko, Estonsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Neuvěřitelné. Myslím, že zodpovědní činitelé v Bruselu snad ani nevěděli, co vlastně udělali. Zúčastnil jsem se lidové veselice na oslavu tohoto převratného okamžiku. Pivo, párek a večer i táborák.

- nesmírně vyvedené působení naších fotbalistů na ME v Portugalsku. Od té doby to šlo s naším fotbalem z kopce.

- zemětřesení a následná vlna tsunami o výšce až 10 metrů mají na svědomí zřejmě kolem 250 000 lidských životů. Miliony lidí přišly o přístřeší. Hrůzné záběry v televizi, které zaznamenávaly obrovské vlny, jež si doslova pohrávaly s nic netušícími lidmi při koupání v moři. Neobyčejně silná vlna solidarity, zrod dárcovských SMS.

2005

- zemřel papež Jan Pavel II.

- bombový útok na londýnskou městskou hromadnou dopravu, při explozích v metru a jednom v autobuse bylo zabito nejméně 50 lidí a nejméně 700 dalších bylo zraněno. Kolik atentátů bude ještě potřeba, aby se Evropa probudila ze snu o multi-kulti?

2007

- Česká republika vstoupila do Schengenského prostoru. Je tak možné cestovat 24 evropskými státy bez hraničních kontrol. Naprosto skvělý pocit projíždět opuštěnou celnicí, kde se ještě nedávno musely stát dlouhé hodiny fronty a nemuset poslouchat zvídavé otázky: Kam jedete, co tam chcete?

 2008

- Václav Klaus znovuzvolen českým prezidentem. Volební fraška byla opravdu jen pro silné žaludky.

- Olympijské hry v Číně. Lidská práva a totalitní režim v Číně nikoho vlastně až tak nezajímají.

- První příznaky světové hospodářské krize. Vždycky jsme byli ubezpečování, že se krize z roku 1929 už nikdy nemůže opakovat. Opak je pravdou. Fronty hladových nezaměstnaných na jídlo naštěstí nejsou, vyvstávají však pochybnosti o celém systému.

2009

- Česká republika se stala předsednickou zemí Rady Evropské unie a hned musela řešit výpadek dodávky plynu z Ruska. Půl Evropy mělo strach, že bez plynu zmrzne. Jaderný arzenál už není potřeba, stačí mít dostatek nerostných surovin.

- Slovensko přešlo na společnou evropskou měnu - euro. Tenkrát jsem Slovákům záviděl. Dneska už ani ne.....

- Barack Obama se stal prvním afro-americkým prezidentem Spojených států amerických. Velká očekávání byla již brzy vystřídána bolestným vystřízlivěním. Jen krásně mluvit nestačí.

- Hospodářská a finanční krize. Všechny poučky, které jsem se za bolševika musel učit v Občanské nauce najednou nehezky ožívají a dostávají nečekaný rozměr.

- návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice.

2010

- Havárie poslkého vládního speciálu Tu-154 u Smolenska.

- Výbuch sopky na Islandu vedl k mnohatýdennímu přerušení letecké dopravy v Evropě. Stačí tak málo....

- Zadlužené Řecko má problém a s ním i celá Evropa.

- Zemřel Ivan Medek, Hlas Ameriky, Vídeň.

Autor: Marek Liška | neděle 26.12.2010 23:58 | karma článku: 6,59 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Marek Liška

Předvánoční cestopis

V předvánočním čase asi není příliš nálada a čas na čtení zážitků z cest po zemích vzdálených. Nejeden čtenář může dost záchvat vzteku, že se do těchto destinací nikdy nedostane a následně propadne do pocitu trudomyslnosti.

19.12.2020 v 22:09 | Karma: 9,84 | Přečteno: 237x | Diskuse| Cestování

Marek Liška

Dukla to pukla

Už je tomu spousta let, co jsme jako mladí nezralí hoši pokřikovali na neoblíbený armádní fotbalový klub Dukla Praha jednoduchý pokřik Dukla to pukla! Letos jsem se dočkal, bohužel.

5.11.2019 v 20:52 | Karma: 11,69 | Přečteno: 346x | Diskuse| Osobní

Marek Liška

Sbohem, Česká pošto s.p.

Před několika dny jsem obdržel dopis od České pošty s.p. , ve kterém mi bylo oznámeno, že se mnou byla rozvázána smlouva a již nadále nejsme partneři. Po šestnácti letech vztahu mne to přeci jen trochu zamrzelo. Ale ne moc.

19.4.2019 v 21:16 | Karma: 42,59 | Přečteno: 5817x | Diskuse| Politika

Marek Liška

Osvobozující běh

Nikdy by mne nenapadlo, že běhání osvobozuje. S blížící se padesátkou jsem začal běhat. V neznačkovém a nefunkčním oblečení, avšak s otevřenou myslí a pokorou v v srdci.

1.5.2018 v 20:24 | Karma: 14,78 | Přečteno: 380x | Diskuse| Osobní

Marek Liška

Inkluze jako skvělý podnikatelský záměr

Díky inkluzi se má dcera dostala do třídy s chlapcem, jenž evidentně trpí poruchou chování, která se projevuje sprostými nadávkami a co hůř, nevybíravými fyzickými útoky. Takřka každý den se stane nějaký incident.

8.11.2017 v 11:03 | Karma: 42,62 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1571x
bývalý učitel, dnes osoba samostaně výdělečně činná, dříve píšící pro novinky.cz

Seznam rubrik