Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se nakupovalo v 80. letech 20. století

Nechci nikomu vnucovat své vidění světa a událostí let minulých. Vzpomínám jen na skutečnosti, které jsem jako pubescent opravdu zažil a prožil.

Naštěstí jsem nemusel stát frontu na maso, toho jsem byl ušetřen. Moje matka by však mohla vyprávět. Třeba jak ženy ve frontě počítaly bedny s masem, aby je pak řezník nemohl odbýt tvrzením, že maso už vyprodal. Podobné to bylo s exotickým ovocem. Pomeranče, mandarinky a banány byly jen v období před Vánocemi. Pěkný chutný pomeranč byl pro nás vždy zážitek. Kubánské pomeranče jsme moc nemuseli. Nechutnali nám a slupka se špatně odloupávala. Zato ovoce kiwi jsme nejedli vůbec, protože v obchodech jednoduše nebyly. Pamatuji si na naše rozpaky, když jsme kiwi poprvé drželi v rukách. Nevěděli jsme, co je to za ovoce a jak se má vlastně jíst. Úsměvné.

Samostatnou kapitolou byly sladkosti. Hlavně pak žvýkačky, bonbony a čokolády. Žvýkačky Pedro se moc žvýkat nedaly a chuť taky nebyla nějak extra skvělá. Žvýkačky Sevak proti kašli ani nehodnotím. Jaký to byl jen svátek, když se nám dostala do rukou a následně do pusy žvýkačka z prohnilého Západu!!  Svým způsobem mé dětství symbolizují i bonbony Bonpari a čokoláda Studentská pečeť. Moc dobré, bohužel nedostatkové. Když jel otec na služební cestu do Prahy, vždy se nám snažil nějakou tu laskominu dovézt. V Praze bylo vždycky blaze. Koncem 80. let byla bída v Polsku už tak velká, že se pořádaly nájezdy severních sousedů na naši už tak přetíženou obchodní síť. Poláci skoupili všechno, co viděli. Kromě Studentských pečetí a Bonparů třeba i kelímky s vlašským salátem. Pamatuji si, že tyto nájezdy nadělaly hodně zlé krve a Poláci tenkrát neměli v ČSSR nejlepší pověst. Rakušané se Polákům snažili pomoct a dodávali jim v rámci humanitární pomoci máslo. To se pak za pár dnů objevilo ve Vídni na černém trhu.

Říkalo se, že na nás Američané neshodí atomovou bombu, ale klidně bude stačit pár krabiček kakaa a Češi se pozabíjejí sami. Jednou jsem stál frontu na kakao a kokos. Byl jsem tenkrát velmi šťastný, když jsem donesl domů jednu krabičku s kakaem a jednu s kokosem. Připadal jsem si jako hrdina. Později jsem stál také frontu na prací prášek Azur. Naštěstí jako příslušník mužského pohlaví jsem nemusel shánět hygienické vložky, když údajně shořela jedna papírna, která vložky vyráběla. Dokonce prý v Praze proběhla na tu dobu nevídaná spontánní demonstrace nespokojených žen. Podobný problém byl i s toaletním papírem. Jednoduše nebyl. Pamatuji si na jeden vtip, který tuto vážnou situaci velice trefně vystihoval. Jedna paní se ptá druhé, odkud si nese novou roli toaletního papíru. Paní odvětila: "Z čistírny."

Je ale pravda, že jsem jako mladý člověk tyto záležitosti samozřejmě registroval, ale nijak zásadně neřešil, neboť se mne chod domácnosti až tak přímo netýkal a nechával jsem jej na rodičích. Co se mne však bytostně dotýkalo, bylo například oblečení. Sehnat džíny byl opravdu problém. O kvalitní spotřební elektronice ani nemluvě. S kamarády jsme chodili na "burzy" neboli bleší (černý) trh. Tam se dalo sehnat všechno možné. Třeba digitálkní hodinky od Vietnamců za 250 Kčs, nová LP od Metalliky za 500 Kčs nebo zakázaná deska Pražského výběru za 100 Kčs. Bylo to vše trochu ilegální, občas se objevili příslušníci VB, ale dnešními slovy to byl docela adrenalin.

Obchod pro vyvolené byl Tuzex. Obcházeli jsem výlohy jako hladoví psi a slintali při pohledu na radiomagnetofon (klasické štěně) Grundig za 6000 Kčs, obdivně sledovali videorekordéry nebo i dobroty z Německa či Rakouska. O prázdninách jsem pracoval 14 dnů v samoobsluze a vykupoval lahve. Vydělal jsem si 800 Kčs. Ty jsem od ochotných veksláků směnil za tuzexové bony (2,50 za jeden bon) a koupil si vytouženou riflouvou bundu, tzv. džisku. Byl jsem nesmírně šťastný. Sice jsem utratil veškerý výdělek, ale to mi tenkrát nevadilo. Tu bundu mám ještě dnes někde ve skříni. Nemám to srdce ji vyhodit.

Fronty se stály na všechno možné. Pravidelně ve čtvrtek na nové knihy, kolem poledne lidé stáli frontu na čerstvý chleba a jiní zase čekali na čerstvé vydání Večerníku. Jako milovník příběhů Čtyřlístku jsem si musel přivstat, abych tento kultovní komiks vůbec sehnal. Taková prostě byla doba.

Autor: Marek Liška | sobota 10.5.2008 13:02 | karma článku: 41,21 | přečteno: 6905x
  • Další články autora

Marek Liška

Předvánoční cestopis

V předvánočním čase asi není příliš nálada a čas na čtení zážitků z cest po zemích vzdálených. Nejeden čtenář může dost záchvat vzteku, že se do těchto destinací nikdy nedostane a následně propadne do pocitu trudomyslnosti.

19.12.2020 v 22:09 | Karma: 9,84 | Přečteno: 237x | Diskuse| Cestování

Marek Liška

Dukla to pukla

Už je tomu spousta let, co jsme jako mladí nezralí hoši pokřikovali na neoblíbený armádní fotbalový klub Dukla Praha jednoduchý pokřik Dukla to pukla! Letos jsem se dočkal, bohužel.

5.11.2019 v 20:52 | Karma: 11,69 | Přečteno: 346x | Diskuse| Osobní

Marek Liška

Sbohem, Česká pošto s.p.

Před několika dny jsem obdržel dopis od České pošty s.p. , ve kterém mi bylo oznámeno, že se mnou byla rozvázána smlouva a již nadále nejsme partneři. Po šestnácti letech vztahu mne to přeci jen trochu zamrzelo. Ale ne moc.

19.4.2019 v 21:16 | Karma: 42,59 | Přečteno: 5817x | Diskuse| Politika

Marek Liška

Osvobozující běh

Nikdy by mne nenapadlo, že běhání osvobozuje. S blížící se padesátkou jsem začal běhat. V neznačkovém a nefunkčním oblečení, avšak s otevřenou myslí a pokorou v v srdci.

1.5.2018 v 20:24 | Karma: 14,78 | Přečteno: 380x | Diskuse| Osobní

Marek Liška

Inkluze jako skvělý podnikatelský záměr

Díky inkluzi se má dcera dostala do třídy s chlapcem, jenž evidentně trpí poruchou chování, která se projevuje sprostými nadávkami a co hůř, nevybíravými fyzickými útoky. Takřka každý den se stane nějaký incident.

8.11.2017 v 11:03 | Karma: 42,62 | Přečteno: 2457x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1571x
bývalý učitel, dnes osoba samostaně výdělečně činná, dříve píšící pro novinky.cz

Seznam rubrik