Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zamyšlení nad lidmi...

Zapadající slunce ozařuje tvář. S přivřenými víčky hledím do něj. Vnímám slabý studený vánek, který ani nedokáže pohnout holou větvičkou v korunách stromů. Ze žlutozelené trávy opatrně vykukují hlavičky sedmikrásek. Přichází jaro…

Přemýšlím o životě. O lidech. Na této planetě, právem nazývané modrá, žije šest miliard lidí. Zdraví, nemocní, bohatí, chudí, krásní i oškliví. Ne, oškliví ne. Každý člověk, jedinečná osobnost, je krásná. Uvnitř. I když si to nepřipouští.

I vrah může být krásný, když nalezne vnitřní klid. Ať už na smrtelné posteli nebo v cele. Jsem naivní snílek, optimista, vím.

Jenže, kolik lidí se na chvíli zastaví a rozhlédne se kolem sebe? Viděli by uspěchané, strhané lidi, často se honící za mamonem. Upocené břicha a široké úsměvy pracháčů. Falešné tváře politiků. Pokuřující mládež a bezdomovce popíjející krabicové víno. A mnoho dalšího. Ale nejvíc by asi zapůsobily bezelstné oči malých dětí.

Často si stěžujeme, že něco nemáme, tamten je bohatý, jiný vyhrál sportku. Další je veselý, ačkoli mu právě někdo ukradl auto. Nadáváme na počasí. Na život. Na lidi. Na všechno. Kdo nám brání v tom, jít a splnit si sen? Někdy chybí finance. Ale to neznamená, že v budoucnu je mít nebudeme. Proč se však lidé nedokáží v poslední době radovat z maličkostí? Hlavní je mít všechno a mít toho moc. Často jsme však pouze materiálně bohatí. Duchovno strádá….

Některým lidem bylo do vínku dáno obrovské duchovní bohatství. Za to jim ten nahoře ubral po stránce fyzické. Moudří lidé často trpí nemocemi. Trest za moudrost a vyrovnanost? Znám úžasného chlapce. Je chytrý, talentovaný. Na vozíku. Mladík se vzácnou nemocí. Názory těžce zkoušeného člověka, co ví, jaké to je, bojovat. Slečna s progérií. Inteligentní děvče, které přežilo věk, kdy lidé trpící touto nemocí, umírají. Dívka s nemocí motýlích křídel. Každodenní život je pro ni utrpení, přesto statečně bojuje dál. Africké děti, které se rodí s virem HIV v těle, denně jsou vystavováni hladu. Žijí v bídě. Přesto jsou šťastní a usmívají se.

Lidé častěji zahání smutek, strach a žal alkoholem. Metla lidstva. Ale aby s námi nezametla. Rovněž drogy jsou čím dál častěji východiskem. Stresové situace zvládáme s cigaretou v třesoucí se ruce. Začínám mít pocit, že se bez toho ani neumíme bavit ve společnosti. Někdo tomu říká „odvázat se.“

Fascinujeme i skutečnost, jak rychle se vyvíjejí nové technologie. Když to pomůže ve zdravotnictví, proč ne. Ale na co potřebujeme robota, který nás bude poslouchat? Uvaří, vypere, vyžehlí. Nebylo to dříve a nikomu to nechybělo. Lékaři si stěžují na to, že děti nechodí ven, sedí před počítači, hrají násilné hry a sledují stupidní pořady typu Hanah Montana. Mobily údajně způsobují rakovinu, přesto se vyvíjejí stále nové typy. Pamatuji si dobu, kdy jsem měla mobil s anténkou a stačil mi.

Ve škole se čím dál častěji objevuje šikana, pokud žák či student nemá značkové oblečení, nejnovější typ mobilu a nevlastní perfektní počítač nebo notebook. Rozdíly mezi bohatými a chudými se prohlubují. Ale je vše skutečně o tom, co má kdo lepší?

Vysoko je hodnocen i zevnějšek. Mám pocit, že čím více má žena, dívka, klidně i muž, plastických operací, tím více si ho lidé cení. Kráska z mola je přitažlivější než obyčejný domácí typ. Navíc, kdo není štíhlý, je automaticky špatný a může si za to sám. Osobní zkušenost….

Jsme také čím dál víc sobečtí. Krutí k sobě, k ostatním, k přírodě. Ale nebylo by lepší se na chvíli zastavit a rozhlédnout se kolem sebe? Když to uděláme, uvidíme ty skryté krásy kolem sebe…

Autor: Eliška Liedermannová | středa 16.3.2011 11:13 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Eliška Liedermannová

"Barevná sklíčka" aneb marihunana a alkohol vládne světem

Jeden kamarád mi představil svoji myšlenku, že na dnešní svět se nedá dívat jinak než pesimisticky a pokud jste optimista nemáte šanci přežít. Je to však pravda? Copak je dnešní svět skutečně tak špatný, že k tomu, abychom jej viděli i jinak než pesimisticky potřebujeme berličky, které nám „pomohou“ vnímat svět jinak i než jen černobíle?

27.2.2012 v 21:23 | Karma: 8,79 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Doktor Smrt aneb Jack Kevorkian

Je to již několik dnů, co zemřel Jack Kevorkian.Myslím, že tohoto muže mnoho z vás nezná, natož osobně.Jelikož osobně by ho nechtělo poznat velké množství lidí. Byl to lékař, kterého si lidé přejí potkat na své pouti životem jako posledního. Byl totiž propagátorem euthanázie, asistované sebevraždy.

8.6.2011 v 21:25 | Karma: 10,95 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Tři lidé, jimž vděčím za mnohé…

Lidský život je dlouhý. Alespoň ve většině případů. Během něj potkáme mnoho lidí. Většina z nich nás jen mine. Avšak malé procento má to štěstí, poznat nás zevnitř. Odhalit naše vnitřní kouzlo. Těm lidem pak věříme, považujeme za své přátele. Prožívají s námi naše trápení i radosti. Jsou nám oporou. Vytvoříme si s nimi pouto, které nás ovlivní. Navždy.

30.3.2011 v 21:04 | Karma: 9,31 | Přečteno: 882x | Diskuse| Osobní

Eliška Liedermannová

Nechat žít či nechat zemřít? Aneb trest smrti v dějinách lidstva

Pokaždé, když je spáchán nějaký závažný zločin, část naší populace volá po trestu smrti. Ten byl v naší republice zrušen po roce 1990. Je ale skutečně tato forma trestu, nejen v naší společnosti, nutná nebo by to bylo porušení lidského práva na život, i když tím dotyčným je několikanásobný vrah či pedofil?

28.3.2011 v 21:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

"Nové" nápady pana ministra Dobeše

Začínám mít pana ministra Dobeše opravdu ráda. On s námi, školáky a studenty opravdu soucítí.

10.3.2011 v 14:30 | Karma: 9,34 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Odebrali jí dítě z péče, pak vrátili. Skončilo ubité k smrti v kontejneru

11. června 2024  21:13

Žena v americkém Las Vegas ubila k smrti svého dvouletého syna pomocí opasku a kabelů na nabíjení....

Sněmovna podpořila novelu zákona o zbraních a střelivu, dotkne se veřejnosti

11. června 2024  13:07,  aktualizováno  20:53

Přímý přenos Prodejci zbraní a střeliva zřejmě budou muset hlásit policii podezřelé nákupy dříve než od roku...

Volba mladých. Za Kypr zasedne v europarlamentu čtyřiadvacetiletý youtuber

11. června 2024  20:44

Za Kypr zasedne v Evropském parlamentu (EP) youtuber Fidias Panajotu, který jako nezávislý kandidát...

ODS „odpustila“ starostovi Novotnému výroky o Slováčkové, uznala omluvu

11. června 2024  20:15

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který čelil kritice za výroky o zdraví dcery hudebníka...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2128x